Yıllarca ona ait zannettik: O şiirleri Yavuz Sultan Selim yazmadı

Sultanlığı zamanında türlü destanlara imza atan Yavuz Sultan Selim'in diğer Osmanlı padişahları gibi tek yaptığı bu değildi elbette. Çeşitli şiirler kaleme alıp sanatla iştigal eden Selim, ne yazık ki günümüzde ona ait olmayan şiirlerle anılıyor. Bunların başında ise sıklıkla gündeme gelen "Kürt Bedduası" var.

Osmanlı'nın 9. padişahı ve 88. İslam halifesi olan Yavuz Sultan Selim, başa geçtiğinde Osmanlı topraklarını misliyle büyütmüş bir padişah. Asya'da Avrupa'da ve Afrika'da hüküm süren Osmanlı'ya aynı zamanda İpek ve Baharat Yolu'nu kazandıran da yine odur. Böylesine civanmert bir padişahı konuşturan ise savaşlardaki mertlikleri değil kaleminden düşen incilerdi.

Her Osmanlı padişahı gibi o da sadece devlet yönetmekle kalmayarak, sosyal ve sanatsal hayatında da insanı fethedecek eserler üretti. Selim, o dönemin şiir dili olan Farçayı kullanarak Divan'ı yazdı ve bütün şiirleri Farça olan bu eserde toplandı. Bu sebepten Yavuz Sultan Selim'e ait olan tek eser bu Farsça Divan'dır.

Bulunduğu dönemin çalkantılı hali günümüze de yansıdı ve onu yanlış eserlerle tanıttı. Özellikle kaynağına ulaşılamayan aşağıdaki 3 şiir, Selim'in zannedilen fakat ona olmayan eserlerin başında geliyor.

Kürd Bedduası
Kürd'e fırsat verme ya'Rab
Dehre sultan ol'masın
ayağını çarık sıksın
Gönlü huzur bulmasın...

Vur sopayı al haracı
Karnı bile doymasın
Ol çeşmeden gavur içsin
Kürd'e nasip olmasın...

Vasiyetim o dur ki
Kürd bin kerre yalvarsın
İnanma kanma
Yakana bit kapına
Kürd dadandırma...
Kürd Bedduası Kürd'e fırsat verme ya'Rab Dehre sultan ol'masın ayağını çarık sıksın Gönlü huzur bulmasın... Vur sopayı al haracı Karnı bile doymasın Ol çeşmeden gavur içsin Kürd'e nasip olmasın... Vasiyetim o dur ki Kürd bin kerre yalvarsın İnanma kanma Yakana bit kapına Kürd dadandırma...
Sanma Şahım 
Sanma şahım herkesi sen sadıkane yâr olur. 
 Herkesi sen dost mu sandın belki ol ağyâr olur. 
 Sadıkane belki ol âlemde bir dildâr olur. 
 Yâr olur, ağyâr olur, dildâr olur,serdâr olur.
Sanma Şahım Sanma şahım herkesi sen sadıkane yâr olur. Herkesi sen dost mu sandın belki ol ağyâr olur. Sadıkane belki ol âlemde bir dildâr olur. Yâr olur, ağyâr olur, dildâr olur,serdâr olur.
Şirler Bile 
Merdüm-i dideme bilmem ne füsun etti felek 
Giryemi füzun eşkımı hun etti felek 
Şirler pençe-i kahrımda olurken lerzan 
Beni bir gözleri ahuya zebun etti felek.
Şirler Bile Merdüm-i dideme bilmem ne füsun etti felek Giryemi füzun eşkımı hun etti felek Şirler pençe-i kahrımda olurken lerzan Beni bir gözleri ahuya zebun etti felek.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >