YouTube’de izleyebileceğiniz restorasyonlu Yeşilçam başyapıtları

Yeşilçam başyapıtları
Yeşilçam başyapıtları

Türkiye'de sinemaya dair faaliyetleri ve sinema kültürünü ifade eden Yeşilçam aynı zamanda Türk sineması demektir. Yeşilçam’ın ödüle doymayan baş yapıtları, restorasyon yapıldıktan sonra dünyaca ünlü popüler video paylaşım sitesi YouTube’de yayınladı.

Türkiye'de 2015 yılı itibariyle 2356 salon yer alıyor. 2015 yılında toplamda 60 milyondan fazla kişi sinemada film izledi. Fakat sinemamız beklenen başarıları bir türlü elde edemese de zaman içerisinde başarılı yapımlarda ortaya çıktı. Uluslar arası ödüller alan filmlerimiz oldu; geçmişte başarılı olmuş ve popüler sinema sitesi IMDb üzerinde hatırı sayılır oy alan filmlerden bazıları restorasyon yapılarak YouTube üzerinde paylaşıldı. İşte o filmlerden bazıları:
Bonus 1:
Türk sinemasında yıllar içerisinde yapılan filmlerin tam listesine sayfasından ulaşabilirsiniz. Popüler sinema sitesi IMDb üzerindeki listeye ise adresinden ulaşabilirsiniz. Özellikle sinema tutkunları için iyi bir arşiv olacak listelerdir. Ayrıca bir YouTube kullanıcı tarafından oluşturulmuş listesine de bakabilirsiniz.
Bonus 2:
Film restorasyonu işlemi nasıl yapılır? Öncelikle 16mm. ve 35mm. negatif veya pozitif filmin 2K veya 4K çözünürlükte dijital ortama kare kare aktarılır. Tarama sürecinde gerçekleşen sınırlı orandaki temizliğin ardından, dijital ortamda film Restorasyon Süitine aktarılır ve barındırdığı hatalar teşhis edilir ve çıkan tanıya göre filmin geri kalanı bu hatalardan bütünüyle arındırılmaya çalışılır. Dijital Restorasyona eş zamanlı olarak film planlara ayrılır ve tekrar mümkün olduğunca doğal renk tonlarına kavuşturulur. Dijital ortama aktarılan sesler dip gürültüsü ve çıtırtılardan montaj gürültülerinden arındırılır, ses seviyeleri eşitlenir, dudak senkronizasyonu yapılır ve tekrar mikslenerek filme eşlenir. Son olarak filmin çıktısı istenen şekilde alınır.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >