Bir yılda 25 milyon yavru üretiyorlar!

Bir yılda 25 milyon yavru üretiyorlar!​
Bir yılda 25 milyon yavru üretiyorlar!​

Alabalık üreticisi Mustafa Kara, bir yılda 25 milyon gözlenmiş yavru ürettiklerini söyledi.

Denizli’nin Çameli İlçesinde üretilen alabalık miktarı Denizli’nin üretiminin yüzde 44’ünü karşılıyor.

Denizli’de bulunan 118 adet gökkuşağı alabalık tesisinin 101 adedi Çameli’ de yer alıyor, Çameli’nin Taşçılar Mahallesinde ki tesislerde yavru alabalık üretimi için sağım işlemi belli periyotlar ile yapılıyor.

Üç yaşını doldurmuş erkek ve dişi anaç balıklar ayrı ayrı havuzlara alınıp sağıma hazırlanıyor. Dişi balıktan yumurta sağılıp, erkek spermi ile bir karıştırılıyor. Sağlanan karışım döllenme işlemini gerçekleştiriyor. Daha sonra bol oksijenli bir suyla karışım yıkanıyor. Karışım kuluçka dolaplarına yerleştirilip 30 gün boyunca müdahale etmeden bekletiyor.

İlçeye bağlı Taşçılar Mahallesi’ndeki alabalık tesisinde alabalık üreticiliği gerçekleştiren Mustafa Kara, belli periyotlarla alabalık sağımı yaptıklarını söyledi.

Kara “Tesislerimizde 25 milyon gözlü yumurta yapmaktayız ayrıca 7 ila 10 milyon arasında 2 gr yavru yapıyoruz talep edildiği sürece yüzde 100 dişi yavrularımız oluyor. 20 ton alabalık üretimi yapıyorum aynı zamanda. Ürünlerimizin yüzde 95’i ihracatçı firmalara gidiyor. Anlaşmalarımızı bir yıl önceden yapıyoruz. Ortalama 2 gr yavru 85 kuruş artı KDV olarak satılıyor. Çalışmış olduğumuz firmalar, Almanya, İtalya, Belçika, Hollanda gibi ülkelere ürünlerimizi ihraç ediyorlar. Yılın 12 ayı gözlenmiş yumurtamız mevcut oluyor.” dedi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >