En etkileyici 10 ekonomi filmi

Ekonomi deyince herkesin aklına ilk başta para gelse de bunun dışında da bir çok şeyle ifade edilebilir. Sinemaya konu olmuş en etkili 10 ekonomi yapımını inceledik.

Ekonomi, bir topluluğun yaşayabilmek için her alanda üretme ve bunları bölüşme biçimlerinin tüm olaylarını kapsamı içine alır. Hal böyle olunca bir çok sanat içeriğine de konu olur. Beyazperdede ekonomi üzerine yapılmış 10 etkileyici yapımı derledik. İçlerinden 1. Hangisi olmuş gelin birlikte bakalım.
Borsa: Para Asla Uyumaz (Wall Street : Money Never Sleeps) 
Yapım : 2010 – ABD
Tür : Dram
Yönetmen : Oliver Stone
Puan : 6.3/10

 Özet : Bu yapımda; sinema tarihinin en büyük anti-kahramanları arasında gösterilen efsane broker Gordon Gekko yeniden beyazperdeye dönüyor. Ünlü yönetmen Oliver Stone'un 1987 yılında finans piyasasındaki çetin mücadeleyi anlattığı "Wall Street" adlı filminde yer alan Gordon Gekko, kimi zamanlarda aldığı sert, yer yer kural tanımaz kararlarıyla hafızalarda yer etmişti. Wall Street'in en parlak yıllarını yaşadığı dönemde özellikle içeriden bilgi alarak servetini katlayan Gekko'nun maceraları şimdi aradan 20 yıl geçmesi ardından yeniden gündeme geliyor.
Borsa: Para Asla Uyumaz (Wall Street : Money Never Sleeps) Yapım : 2010 – ABD Tür : Dram Yönetmen : Oliver Stone Puan : 6.3/10 Özet : Bu yapımda; sinema tarihinin en büyük anti-kahramanları arasında gösterilen efsane broker Gordon Gekko yeniden beyazperdeye dönüyor. Ünlü yönetmen Oliver Stone'un 1987 yılında finans piyasasındaki çetin mücadeleyi anlattığı "Wall Street" adlı filminde yer alan Gordon Gekko, kimi zamanlarda aldığı sert, yer yer kural tanımaz kararlarıyla hafızalarda yer etmişti. Wall Street'in en parlak yıllarını yaşadığı dönemde özellikle içeriden bilgi alarak servetini katlayan Gekko'nun maceraları şimdi aradan 20 yıl geçmesi ardından yeniden gündeme geliyor.
 Oyunun Sonu (Margin Call) 
Yapım : 2011 – ABD
Tür : Dram, Gerilim
Yönetmen : J.C. Chandor
Puan : 7.1/10

 Özet : Bir yatırım bankası, müşterilerine yüksek riskli yatırım araçları satarak milyon dolarlar kazanırken, bu satışları; piyasanın giderek kararsızlaşan durumdan haberdar etmeyerek yapmaktadır. Olayın patlak vereceği gün öncesi; 2 genç broker risk seviyesinin güvenlik bariyerini geçtiğini ve şirketin tüm mal varlığı portföyünün felakete doğru gittiğini fark eder. Bu durumdan haberdar olan firmanın üst yönetimi acilen gece yarısı toplantısı düzenler ve 2 ana seçenek üzerinde müzakereye başlar. Ya 107 yıllık firmanın Wall Street'in kalanıyla birlikte iflas etmesine göz yumacaklardır ya da durumdan ilk haberdar olan kişiler olmalarının avantajını kullanarak firmanın ayakta kalabilme şansının olduğu ancak müşterilerini kazıklayacakları bir planı uygulayacaklardır.
Oyunun Sonu (Margin Call) Yapım : 2011 – ABD Tür : Dram, Gerilim Yönetmen : J.C. Chandor Puan : 7.1/10 Özet : Bir yatırım bankası, müşterilerine yüksek riskli yatırım araçları satarak milyon dolarlar kazanırken, bu satışları; piyasanın giderek kararsızlaşan durumdan haberdar etmeyerek yapmaktadır. Olayın patlak vereceği gün öncesi; 2 genç broker risk seviyesinin güvenlik bariyerini geçtiğini ve şirketin tüm mal varlığı portföyünün felakete doğru gittiğini fark eder. Bu durumdan haberdar olan firmanın üst yönetimi acilen gece yarısı toplantısı düzenler ve 2 ana seçenek üzerinde müzakereye başlar. Ya 107 yıllık firmanın Wall Street'in kalanıyla birlikte iflas etmesine göz yumacaklardır ya da durumdan ilk haberdar olan kişiler olmalarının avantajını kullanarak firmanın ayakta kalabilme şansının olduğu ancak müşterilerini kazıklayacakları bir planı uygulayacaklardır.
Too Big To Fail 
Yapım : 2011 – ABD
Tür : Dram
Yönetmen : Curtis Hanson
Puan : 7.4/10

 Özet : Filmde 2008 yılında Amerika'da başlayan ve tüm dünyayı saran ekonomik krize sebep olan olayları ve kriz sürecinde büyük şirketlerde yaşananları, Amerikan hükümetinin ekonomik sistemi ve kendisini kurtarmak için nasıl çabaladığını anlatıyor.
Too Big To Fail Yapım : 2011 – ABD Tür : Dram Yönetmen : Curtis Hanson Puan : 7.4/10 Özet : Filmde 2008 yılında Amerika'da başlayan ve tüm dünyayı saran ekonomik krize sebep olan olayları ve kriz sürecinde büyük şirketlerde yaşananları, Amerikan hükümetinin ekonomik sistemi ve kendisini kurtarmak için nasıl çabaladığını anlatıyor.
Kapıdaki Barbarlar (Barbarians At The Gate) 
Yapım: 1993 – ABD
Tür : Dram, Komedi
Yönetmen : Glenn Jordan
Puan : 7.4/10

 Özet : 80'ler, herkesin büyük vurgunlar yaptığı bir zaman, fakat R. J. R. Nabisco'un CEO'su F. Ross Johnson, her fırsatı servet yapmak için kullandı. Johnson (James Garner), Nabisco'nun tüm hisselerini alıp şirketi ele geçirmeye karar verdiğinde hiç kimse bu yayılmaya hazırlıklı değildi.
Kapıdaki Barbarlar (Barbarians At The Gate) Yapım: 1993 – ABD Tür : Dram, Komedi Yönetmen : Glenn Jordan Puan : 7.4/10 Özet : 80'ler, herkesin büyük vurgunlar yaptığı bir zaman, fakat R. J. R. Nabisco'un CEO'su F. Ross Johnson, her fırsatı servet yapmak için kullandı. Johnson (James Garner), Nabisco'nun tüm hisselerini alıp şirketi ele geçirmeye karar verdiğinde hiç kimse bu yayılmaya hazırlıklı değildi.
Borsa (Wall Street) 
Yapım : 1987 – ABD
Tür : Dram, Suç
Yönetmen : Oliver Stone
Puan : 7.4/10

 Özet : İşletme Bankeri olan Bud Fox (Charlie Sheen) utanmazcasına açgözlü bir Wall Street satın alma yöneticisi olan Gordon Gekko'nun (Michael Douglas) baştan çıkarıcı büyüsüne kapılır. Gekko Fox'u kanatlarının altına alır ve bu şirket avcısını en tepeye taşıyacak olan vicdansız taktikler konusunda eğitmeye başlar. Ancak Gekko öğrencisine tanıdıklarının ve akrabalarının işlerine mal olabilecek gizli bir satın-alma düzmecesini haber verdiğinde, Fox vicdanının sesini daha fazla göz ardı edemez ve bu oyunu bozmaya karar verir.
Borsa (Wall Street) Yapım : 1987 – ABD Tür : Dram, Suç Yönetmen : Oliver Stone Puan : 7.4/10 Özet : İşletme Bankeri olan Bud Fox (Charlie Sheen) utanmazcasına açgözlü bir Wall Street satın alma yöneticisi olan Gordon Gekko'nun (Michael Douglas) baştan çıkarıcı büyüsüne kapılır. Gekko Fox'u kanatlarının altına alır ve bu şirket avcısını en tepeye taşıyacak olan vicdansız taktikler konusunda eğitmeye başlar. Ancak Gekko öğrencisine tanıdıklarının ve akrabalarının işlerine mal olabilecek gizli bir satın-alma düzmecesini haber verdiğinde, Fox vicdanının sesini daha fazla göz ardı edemez ve bu oyunu bozmaya karar verir.
Piyasanın Uyanıkları (Enron : The Smartest Guys in The Room) 
Yapım : 2005 – ABD
Tür : Belgesel
Yönetmen : Alex Gibney
Puan : 7.7/10

 Özeti : Tarihin en büyük şirket skandallarından birinin trajik öyküsü. “The Smartest Guys in the Room” adlı kitabından yola çıkan belgesel film, bir yandan işin iç yüzünü bilen tanıkların anlatılarına yer verirken, ulaşılması neredeyse imkansız olan görsel ve işitsel kanıtlar da sergileyerek, Enron yöneticilerinin olağanüstü kişisel lükslerini ve şirket felsefesi maskesi altındaki ahlaki yozluğu da açığa çıkarıyor.
Piyasanın Uyanıkları (Enron : The Smartest Guys in The Room) Yapım : 2005 – ABD Tür : Belgesel Yönetmen : Alex Gibney Puan : 7.7/10 Özeti : Tarihin en büyük şirket skandallarından birinin trajik öyküsü. “The Smartest Guys in the Room” adlı kitabından yola çıkan belgesel film, bir yandan işin iç yüzünü bilen tanıkların anlatılarına yer verirken, ulaşılması neredeyse imkansız olan görsel ve işitsel kanıtlar da sergileyerek, Enron yöneticilerinin olağanüstü kişisel lükslerini ve şirket felsefesi maskesi altındaki ahlaki yozluğu da açığa çıkarıyor.
Büyük Açık (The Big Short) 
Yapım : 2015 – ABD
Tür : Dram
Yönetmen : Adam McKay
Puan : 7.8/10

 Özeti : Dünya ekonomisi hakkında belli bir bilgi seviyesine sahip, ancak bankacılık sektöründe yer almayan 4 kişi, 2000'li yılların ortasında yaşanan büyük ekonomik krizi önceden sezerler. Ancak gerek bankalar, gerekse hükumetler bu durumu ısrarla görmezden gelmeye devam etmektedir. Oluşan bu büyük açığı ancak her şeylerini kaybetmeyi göze alacak kadar cesur olanlar, risk almaktan korkmayanlar değerlendirebilecektir. Sonunda ya batacak, ya da muazzam paralar kazanacaklardır.
Büyük Açık (The Big Short) Yapım : 2015 – ABD Tür : Dram Yönetmen : Adam McKay Puan : 7.8/10 Özeti : Dünya ekonomisi hakkında belli bir bilgi seviyesine sahip, ancak bankacılık sektöründe yer almayan 4 kişi, 2000'li yılların ortasında yaşanan büyük ekonomik krizi önceden sezerler. Ancak gerek bankalar, gerekse hükumetler bu durumu ısrarla görmezden gelmeye devam etmektedir. Oluşan bu büyük açığı ancak her şeylerini kaybetmeyi göze alacak kadar cesur olanlar, risk almaktan korkmayanlar değerlendirebilecektir. Sonunda ya batacak, ya da muazzam paralar kazanacaklardır.
Glengarry Glen Ross 
Yapım : 1992 – ABD
Tür : Dram, Komedi
Yönetmen : James Foley
Puan : 7.9/10

 Özeti : Bir grup emlak pazarlamacısı, bağlı oldukları şirket tarafından eğer adamakıllı birer satış yapmazlarsa kovulacaklarını anlıyorlar. Bu bir grup emlak satıcısının o akşam yaşadığı çelişkiler ve ayakta kalabilmek için verdikleri haybeye mücadele içlerinden bazılarını çalıştıkları büroyu soymaya bile itecektir. Özellikle yıldız oyuncu kadrosuyla dikkat çeken film başarılı bir tiyatro uyarlaması olarak biliniyor.
Glengarry Glen Ross Yapım : 1992 – ABD Tür : Dram, Komedi Yönetmen : James Foley Puan : 7.9/10 Özeti : Bir grup emlak pazarlamacısı, bağlı oldukları şirket tarafından eğer adamakıllı birer satış yapmazlarsa kovulacaklarını anlıyorlar. Bu bir grup emlak satıcısının o akşam yaşadığı çelişkiler ve ayakta kalabilmek için verdikleri haybeye mücadele içlerinden bazılarını çalıştıkları büroyu soymaya bile itecektir. Özellikle yıldız oyuncu kadrosuyla dikkat çeken film başarılı bir tiyatro uyarlaması olarak biliniyor.
İç İşler (Inside Job) 
Yapım : 2010 – ABD
Tür : Belgesel
Yönetmen : Charles Ferguson
Puan : 8.3/10

 Özeti : 2008 yılında ABD'de patlak veren küresel mali krize nelerin sebep olduğu anlatan belgesel. 2011 yılında Oscar tarafından “en iyi belgesel” ödülüne layık görülmüştür.
İç İşler (Inside Job) Yapım : 2010 – ABD Tür : Belgesel Yönetmen : Charles Ferguson Puan : 8.3/10 Özeti : 2008 yılında ABD'de patlak veren küresel mali krize nelerin sebep olduğu anlatan belgesel. 2011 yılında Oscar tarafından “en iyi belgesel” ödülüne layık görülmüştür.
Şahane Hayat (It’s A Wonderfull Life) 
Yapım : 1946 – ABD
Tür : Aile, Dram
Yönetmen : Frank Capra
Puan : 8.7/10

 Özeti : İflasın eşiğine gelen George Bailey (James Stewart) bir Noel gecesinde kendini nehre atarak intihar etmek üzeredir. Doğduğundan bu yana aynı küçük kasabada yaşayan Bailey kendisini buraya ve insanlarına adamış, hoşgörülü, güvenilir ve yardımsever bir insandır. Büyük Bunalım'ı hasarsız atlatmış, babasından devraldığı konut ve finans şirketi aracılığı ile kasabalıların neredeyse tamamını konut sahibi yapmıştır. Bu arada para kazanmayı, mimar olma fırsatını, dünyayı gezmeyi, kısaca tüm hayallerini ertelemek zorunda kalmıştır. Kasabaya yaptığı bunca iyilik kötü yürekli banker Henry F. Potter (Lionel Barrymore)'ın çıkarları ile çakışır. Potter, Bailey'in sürekli peşindedir artık. Birgün aradığı fırsat çıkar ve Finans şirketine ait önemli bir miktarda para Bailey'in alkolik ve yaşlı amcası Billy Bailey (Thomas Mitchell) 'in dalgınlığı sonucunda Potter'ın eline geçer. Banka müfettişlerinin yaptığı bir denetlemeden sonra şirketin açığı ortaya çıkar. Bu iflas ve tutuklanma anlamına gelmektedir. Çareyi intiharda bulan Bailey kendini nehre atmak üzere iken yeryüzüne gönderilen melek Clarence (Henry Travers) onu ölümden kurtarır. Melek, Bailey'in bir arzusunu yerine getirerek ona “kendisinin hiç doğmamış ve yaşamamış olduğu” bir dünyayı gösterir.
Şahane Hayat (It’s A Wonderfull Life) Yapım : 1946 – ABD Tür : Aile, Dram Yönetmen : Frank Capra Puan : 8.7/10 Özeti : İflasın eşiğine gelen George Bailey (James Stewart) bir Noel gecesinde kendini nehre atarak intihar etmek üzeredir. Doğduğundan bu yana aynı küçük kasabada yaşayan Bailey kendisini buraya ve insanlarına adamış, hoşgörülü, güvenilir ve yardımsever bir insandır. Büyük Bunalım'ı hasarsız atlatmış, babasından devraldığı konut ve finans şirketi aracılığı ile kasabalıların neredeyse tamamını konut sahibi yapmıştır. Bu arada para kazanmayı, mimar olma fırsatını, dünyayı gezmeyi, kısaca tüm hayallerini ertelemek zorunda kalmıştır. Kasabaya yaptığı bunca iyilik kötü yürekli banker Henry F. Potter (Lionel Barrymore)'ın çıkarları ile çakışır. Potter, Bailey'in sürekli peşindedir artık. Birgün aradığı fırsat çıkar ve Finans şirketine ait önemli bir miktarda para Bailey'in alkolik ve yaşlı amcası Billy Bailey (Thomas Mitchell) 'in dalgınlığı sonucunda Potter'ın eline geçer. Banka müfettişlerinin yaptığı bir denetlemeden sonra şirketin açığı ortaya çıkar. Bu iflas ve tutuklanma anlamına gelmektedir. Çareyi intiharda bulan Bailey kendini nehre atmak üzere iken yeryüzüne gönderilen melek Clarence (Henry Travers) onu ölümden kurtarır. Melek, Bailey'in bir arzusunu yerine getirerek ona “kendisinin hiç doğmamış ve yaşamamış olduğu” bir dünyayı gösterir.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >