Fikrinizi satmanız için yapmanız gerekenler

İş hayatı
İş hayatı

Hiçbir fikir kendi kendine satmaz.

Fikriniz ne kadar iyi olursa olsun. Yeni bir ürün, süreç, teknoloji ve proje için yola koyulmadan önce yenilik yapmak isteyen kişi fikrini savunabilmeli sonunda da satabilmelidir. İşte sizde fikrinizi satmak istiyorsanız bu 5 yolu dikkatle takip edin.

İnsanlardan katkı alın 
Birçok farklı bakış açısını dinleyin. Sonrasında da, her birinden bazı noktalara proje planında yer verin ki, insanlara, fikirleri ve bakış açılarının projenin hangi aşamalarında yer aldığını gösterebilesiniz.
İnsanlardan katkı alın Birçok farklı bakış açısını dinleyin. Sonrasında da, her birinden bazı noktalara proje planında yer verin ki, insanlara, fikirleri ve bakış açılarının projenin hangi aşamalarında yer aldığını gösterebilesiniz.
Sizi eleştirenlerle özel olarak görüşün ve onları dinleyin
Bir karşılık ya da eleştiri beklediğinizde bire bir görüşmeler yapmak daha da önemlidir. Kalabalıklar çok kolay bir biçimde size karşı dönebilir. Eleştiri yapanların size kalabalık bir biçimde yüklenebilecekleri ya da size pozitif bakan insanların birkaç olumsuz ses çıktı diye negatif bakmaya başlayacakları sıkıntılı durumlardan kaçının. Sakın hepsine cevap vermek adına sizi eleştiren herkesi aynı anda bir odaya toplamayın. Böyle birşey yaptığınız zaman, birbirlerinden güç alacaklar ve sizin fikrinize karşı daha da birleşeceklerdir.
Sizi eleştirenlerle özel olarak görüşün ve onları dinleyin Bir karşılık ya da eleştiri beklediğinizde bire bir görüşmeler yapmak daha da önemlidir. Kalabalıklar çok kolay bir biçimde size karşı dönebilir. Eleştiri yapanların size kalabalık bir biçimde yüklenebilecekleri ya da size pozitif bakan insanların birkaç olumsuz ses çıktı diye negatif bakmaya başlayacakları sıkıntılı durumlardan kaçının. Sakın hepsine cevap vermek adına sizi eleştiren herkesi aynı anda bir odaya toplamayın. Böyle birşey yaptığınız zaman, birbirlerinden güç alacaklar ve sizin fikrinize karşı daha da birleşeceklerdir.
Faydaları ortaya net koyun
Sizi destekleyenlere sağlam kanıtlar sunarak onların ellerini güçlendirin. Projenizi sunacağınız toplantılar öncesinde mutlaka somut kanıtlarınızı gözden geçirin. Fikrinizin onlara sunacağı değeri vurgulayın. Şunu unutmayın; fikirlerinizi satmak en az iki aşamalı bir süreçtir. Siz fikrinizi belli bir grup insana satarsınız, sonrasında onlar da fikrinizi diğer insanlara satarlar.
Faydaları ortaya net koyun Sizi destekleyenlere sağlam kanıtlar sunarak onların ellerini güçlendirin. Projenizi sunacağınız toplantılar öncesinde mutlaka somut kanıtlarınızı gözden geçirin. Fikrinizin onlara sunacağı değeri vurgulayın. Şunu unutmayın; fikirlerinizi satmak en az iki aşamalı bir süreçtir. Siz fikrinizi belli bir grup insana satarsınız, sonrasında onlar da fikrinizi diğer insanlara satarlar.
Spesifik olun
İstekleriniz somut olmalıdır. Önemli kişilerle iletişime geçmeden önce fikrinizi mutlaka başka bir yerde test etmiş ve net olmayan alanları netleştirmiş olun. Görüşeceğiniz kişi ne kadar önemliyse, zamanı o kadar az ve değerlidir, dolayısıyla görüşmeniz dağınık değil hedef odaklı olmalıdır. Geniş zaman ayrılan tartışmaları sizinle denk kişilerle yapın, üstteki yöneticilerden sadece tek bir aksiyon için yardım isteyin.
Spesifik olun İstekleriniz somut olmalıdır. Önemli kişilerle iletişime geçmeden önce fikrinizi mutlaka başka bir yerde test etmiş ve net olmayan alanları netleştirmiş olun. Görüşeceğiniz kişi ne kadar önemliyse, zamanı o kadar az ve değerlidir, dolayısıyla görüşmeniz dağınık değil hedef odaklı olmalıdır. Geniş zaman ayrılan tartışmaları sizinle denk kişilerle yapın, üstteki yöneticilerden sadece tek bir aksiyon için yardım isteyin.
Sonuçları yerine getirebileceğinizi gösterin
İnsanlar kazananları desteklemek isterler. Sürecin en başında, projenin işe yarayacağına dair kanıtlar, garantiler verin. Sonrasında da, anlaşılan zaman planına uygun olarak söylediğiniz şeyleri yaptığınızı kanıtlayın.
Sonuçları yerine getirebileceğinizi gösterin İnsanlar kazananları desteklemek isterler. Sürecin en başında, projenin işe yarayacağına dair kanıtlar, garantiler verin. Sonrasında da, anlaşılan zaman planına uygun olarak söylediğiniz şeyleri yaptığınızı kanıtlayın.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >