Girişimci olmak için işinizden ayrılmadan önce sorulacak 5 soru

 Başarılı girişimci olmak
Başarılı girişimci olmak

Başkaları için çalışmak yerine kendi işinizin patronu olabileceğinize inanıyorsanız ve uygulanmaya hazır iyi bir fikriniz varsa hemen karar vermeyin önce kendinize aşağıdaki soruları sorun.

Son zamanlarda gerek sosyal medya şirketleri gerekse milyon dolarlık hatta milyar dolarlık yatırım alan fikirler, insanları “bende denesem mi?” ile başlayan bir sürece itebiliyor. Siz de bu grup arasında yer alıyor ve girişimci olarak ilk etapta hangi konulara odaklanmanız gerektiği konusunda kafa karışıklığı yaşıyor olabilirsiniz.


Çünkü ne kadar başarılı bir fikir de olsa bu girişim için yıllardır emek verdiğiniz ve düzenli kazanç elde ettiğiniz işinizi bırakmak zorunda kalacaksınız. Bu kararı almak büyük risk. Peki bu riske hazır mısınız? Bu durumda, işinizden istifa edip bir girişimci olmak için kolları sıvamadan önce, aşağıdaki 5 madde size bazı noktaları gözden geçirmeniz konusunda size fikir verebilir.


Neden girişimci olmak istediğinizi kendinize sorun
Girişimci olmayı neden istediğinizi, sebeplerinizin mantıklı olup olmadığını ve gelecekte kendinizi nerede gördüğünüzü kendiniz sormanızda fayda var. Sadece kendi işinizin patronu olmak mı? Yoksa hayallerinizi gerçekleştirmek mi? Öncelikle bunu sorgulayın.
Neden girişimci olmak istediğinizi kendinize sorun Girişimci olmayı neden istediğinizi, sebeplerinizin mantıklı olup olmadığını ve gelecekte kendinizi nerede gördüğünüzü kendiniz sormanızda fayda var. Sadece kendi işinizin patronu olmak mı? Yoksa hayallerinizi gerçekleştirmek mi? Öncelikle bunu sorgulayın.
Vakit kaybetmeyin
Girişim konusunda eğer iyi bir fikriniz olduğuna inanıyorsanız, işe bir an önce başlamalısınız. Bir fikir ne kadar iyi olursa olsun ancak uygulamaya geçtiğinde gerçekten size ait bir fikre dönüşür. Bu sebeple vakit kaybetmeden bunu gerçeğe dönüştürmenizde fayda var. Yoksa sizin gibi düşünen ve hareket eden bir çok girişimci mevcut.
Vakit kaybetmeyin Girişim konusunda eğer iyi bir fikriniz olduğuna inanıyorsanız, işe bir an önce başlamalısınız. Bir fikir ne kadar iyi olursa olsun ancak uygulamaya geçtiğinde gerçekten size ait bir fikre dönüşür. Bu sebeple vakit kaybetmeden bunu gerçeğe dönüştürmenizde fayda var. Yoksa sizin gibi düşünen ve hareket eden bir çok girişimci mevcut.
Küçük adımlarla başlayın, aceleci olmayın
Kendi işinizi kurmak için çok fazla aceleci olmayın. Yeterli sermayeniz olsa bile, girişiminize başta küçük adımlarla başlamanız daha iyi olacaktır. Yapmak istediğiniz işle ilgili çalışan aradığınızda, deneyimli ve pahalı bir çalışan yerine daha çok fazla tecrübesi olmayan, düşük maaşla çalışabilecek ancak gelecek vadeden kişileri seçmeniz maliyet açısından daha uygun olacaktır.
Küçük adımlarla başlayın, aceleci olmayın Kendi işinizi kurmak için çok fazla aceleci olmayın. Yeterli sermayeniz olsa bile, girişiminize başta küçük adımlarla başlamanız daha iyi olacaktır. Yapmak istediğiniz işle ilgili çalışan aradığınızda, deneyimli ve pahalı bir çalışan yerine daha çok fazla tecrübesi olmayan, düşük maaşla çalışabilecek ancak gelecek vadeden kişileri seçmeniz maliyet açısından daha uygun olacaktır.
Finansal durumunuzu gözden geçirin
Yeni bir girişime başlamak belli bir sermaye gerektirir. Bunun yanında işinizi ilk kurduğunuz günlerde ya da aylarda size maddi bir dönüşü de olmayabilir. Hatta bazı girişimlerin geri dönüşü çok daha geç olabilir. Tüm bunları gözden geçirdiğinizde finansal durumunuzla ilgili plan yapabilir ve işin bütçesini çıkartabilirsiniz. Böylece başlatacağınız girişim finansal açıdan daha sağlam temellere oturmuş olur.
Finansal durumunuzu gözden geçirin Yeni bir girişime başlamak belli bir sermaye gerektirir. Bunun yanında işinizi ilk kurduğunuz günlerde ya da aylarda size maddi bir dönüşü de olmayabilir. Hatta bazı girişimlerin geri dönüşü çok daha geç olabilir. Tüm bunları gözden geçirdiğinizde finansal durumunuzla ilgili plan yapabilir ve işin bütçesini çıkartabilirsiniz. Böylece başlatacağınız girişim finansal açıdan daha sağlam temellere oturmuş olur.
Yatırımcı arayın
Yatırımcı bulma konusunda kendinizi ve girişiminizi ne kadar iyi ifade ettiğiniz son derece önemlidir. Öncelikle girişiminize değer veren ve sizi anlayan bir yatırımcı bulmanızda fayda var. Bu yüzden yatırımcıya karşı sunumunuzu etkili bir şekilde yapmaya dikkat edin. Belki de onun katacağı fikirler ve tecrübeler girişiminizin daha doğru şekilde büyümesini sağlayacaktır. Yatırım alamasanız bile, en azından neyin yanlış olduğunu öğrenmiş olur ve bir sonrakinde onu yapmamış olursunuz.
Yatırımcı arayın Yatırımcı bulma konusunda kendinizi ve girişiminizi ne kadar iyi ifade ettiğiniz son derece önemlidir. Öncelikle girişiminize değer veren ve sizi anlayan bir yatırımcı bulmanızda fayda var. Bu yüzden yatırımcıya karşı sunumunuzu etkili bir şekilde yapmaya dikkat edin. Belki de onun katacağı fikirler ve tecrübeler girişiminizin daha doğru şekilde büyümesini sağlayacaktır. Yatırım alamasanız bile, en azından neyin yanlış olduğunu öğrenmiş olur ve bir sonrakinde onu yapmamış olursunuz.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >