Haftalık şirket haberleri

Bu hafta iş dünyası için yeni satın almalar ve yatırımlar adına yoğun bir hafta oldu. Kısaca özetlere bakalım…




Fiba Grubu, Bursa'nın ilk açık AVM'si olan İnegöl AVM'yi satın aldı. Fiba Grup bünyesinde bulunan Fiba Commercial Properties, Türkiye'nin önde gelen yatırımcılarından biri olarak, yurt içi ve yurt dışında 8 AVM olmak üzere, 500 bin m2'den fazla kiralanabilir alan, 850'yi aşkın marka ve mağazayla Türkiye, Çin, Romanya ve Moldova'da AVM, ofis binaları ve rezidans gibi operasyonları başarıyla yürütüyor.

Kervan Gıda, İngiltere'de 25 yıllık mazisi olan Dexters'i satın aldı. Satın almaya ilişkin fiyat belirtilmedi. Dünyada en fazla satış noktası bulunan yumuşak şeker üreticisi unvanına sahip Kervan Gıda, aynı zamanda Bebeto markasıyla dünya çocuk gıda pazarında en fazla ürün çıkaran 3. şirket konumunda. Cirosunda yurt dışı satışlarının payı yüzde 70'i geçmekte. Yapılan bu yatırım yurt dışı satış payın daha da artacağına işaret ediyor.

Anadolu Grubu, üst yönetiminde gerçekleştirilen atama ile Anadolu Grubu İcra Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Hurşit Zorlu terfi edilerek İcra Başkanı olarak atandı. Bu görevi daha önce 1984 yılından bu yana Tuncay Özilhan yürütüyordu. Tuncay Özilhan Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı sürdürmeye devam edecek.

Banvit, şirket sermayesinin %79,48'ine denk gelen hisselerinin tamamının satışına ilişkin 9 Ocak 2017 tarihinde hakim hissedarlar ile dünyanın en büyük gıda şirketlerinden biri olan Brezilya merkezli BFR S.A.'nın bağlı ortaklığı olan BFR GmbH arasında hisse satış sözleşmesini imzaladı. Böylece Banvit firması artık Brezilyalılara ait oldu.
Fiba Grubu, Bursa'nın ilk açık AVM'si olan İnegöl AVM'yi satın aldı. Fiba Grup bünyesinde bulunan Fiba Commercial Properties, Türkiye'nin önde gelen yatırımcılarından biri olarak, yurt içi ve yurt dışında 8 AVM olmak üzere, 500 bin m2'den fazla kiralanabilir alan, 850'yi aşkın marka ve mağazayla Türkiye, Çin, Romanya ve Moldova'da AVM, ofis binaları ve rezidans gibi operasyonları başarıyla yürütüyor. Kervan Gıda, İngiltere'de 25 yıllık mazisi olan Dexters'i satın aldı. Satın almaya ilişkin fiyat belirtilmedi. Dünyada en fazla satış noktası bulunan yumuşak şeker üreticisi unvanına sahip Kervan Gıda, aynı zamanda Bebeto markasıyla dünya çocuk gıda pazarında en fazla ürün çıkaran 3. şirket konumunda. Cirosunda yurt dışı satışlarının payı yüzde 70'i geçmekte. Yapılan bu yatırım yurt dışı satış payın daha da artacağına işaret ediyor. Anadolu Grubu, üst yönetiminde gerçekleştirilen atama ile Anadolu Grubu İcra Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Hurşit Zorlu terfi edilerek İcra Başkanı olarak atandı. Bu görevi daha önce 1984 yılından bu yana Tuncay Özilhan yürütüyordu. Tuncay Özilhan Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı sürdürmeye devam edecek. Banvit, şirket sermayesinin %79,48'ine denk gelen hisselerinin tamamının satışına ilişkin 9 Ocak 2017 tarihinde hakim hissedarlar ile dünyanın en büyük gıda şirketlerinden biri olan Brezilya merkezli BFR S.A.'nın bağlı ortaklığı olan BFR GmbH arasında hisse satış sözleşmesini imzaladı. Böylece Banvit firması artık Brezilyalılara ait oldu.
Türk Hava Yolları, 2016 yılı rakamlarını paylaştı. 2015'te 61.2 Milyon olan yolcu sayısı geçen yıl 62.8 Milyon olurken, yolcu doluluk oranı ise %74,6 olarak gerçekleşti. 2015'te uçulan şehir sayısı 284 iken bu geçen yıl 295'e yükseldi. Bu yükselişin tamamı dış hatlardaki şehirlere ait. THY, uçak sayısını ise 2015'te 299 iken geçen yıl 334'te çıkartmayı başardı.
Türk Hava Yolları, 2016 yılı rakamlarını paylaştı. 2015'te 61.2 Milyon olan yolcu sayısı geçen yıl 62.8 Milyon olurken, yolcu doluluk oranı ise %74,6 olarak gerçekleşti. 2015'te uçulan şehir sayısı 284 iken bu geçen yıl 295'e yükseldi. Bu yükselişin tamamı dış hatlardaki şehirlere ait. THY, uçak sayısını ise 2015'te 299 iken geçen yıl 334'te çıkartmayı başardı.
Gelelim dünyadaki gelişmelere,

McDonalds, Çin ve Hong Kong'taki varlıklarının büyük kısmını devlet destekli holding olan CITIC'Ltd ve Carlyle Group'a 2.1 milyar dolar karşılığında satma konusunda anlaşmaya vardı. McDonalds bu sayede yerel ortakların özellikle küçük şehirlerde yeni açılacak restoranlarla dünyanın en büyük 2. ekonomisi olan Çin'de büyümenin hızlanmasına yardımcı olacağını düşünüyor.

Samsung, son üç yılın en yüksek faaliyet karını açıklamasıyla birlikte, arızalı çıkan Galaxy Note 7 fiyaskosunun ardından gücünü tekrardan toparlamaya başladı. Kardaki artışın sebebi ise çip ve ekran bölümlerindeki güçlü seyir ve ucuz olan akıllı telefonlardan kaynaklandığı belirtildi.

Toyata, önümüzdeki 5 yıl içinde ABD'ye 10 milyar dolar tutarında yatırım yapacağını duyurdu. Bu yatırımın içinde sürücüsüz ve robot otomotiv araştırmaları da bulunuyor. Bunda Trump'ın yapmış olduğu çağrının payı büyük. ABD'de en son Ford 700 milyon dolar, Fiat-Cyrsler ise 1 milyar dolar yatırım kararı almış, Trump bu şirketlere Twitter üzerinden teşekkür etmişti.
Gelelim dünyadaki gelişmelere, McDonalds, Çin ve Hong Kong'taki varlıklarının büyük kısmını devlet destekli holding olan CITIC'Ltd ve Carlyle Group'a 2.1 milyar dolar karşılığında satma konusunda anlaşmaya vardı. McDonalds bu sayede yerel ortakların özellikle küçük şehirlerde yeni açılacak restoranlarla dünyanın en büyük 2. ekonomisi olan Çin'de büyümenin hızlanmasına yardımcı olacağını düşünüyor. Samsung, son üç yılın en yüksek faaliyet karını açıklamasıyla birlikte, arızalı çıkan Galaxy Note 7 fiyaskosunun ardından gücünü tekrardan toparlamaya başladı. Kardaki artışın sebebi ise çip ve ekran bölümlerindeki güçlü seyir ve ucuz olan akıllı telefonlardan kaynaklandığı belirtildi. Toyata, önümüzdeki 5 yıl içinde ABD'ye 10 milyar dolar tutarında yatırım yapacağını duyurdu. Bu yatırımın içinde sürücüsüz ve robot otomotiv araştırmaları da bulunuyor. Bunda Trump'ın yapmış olduğu çağrının payı büyük. ABD'de en son Ford 700 milyon dolar, Fiat-Cyrsler ise 1 milyar dolar yatırım kararı almış, Trump bu şirketlere Twitter üzerinden teşekkür etmişti.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >