İş dünyasında etkili konuşmanın 8 yolu

etkili konuşma
etkili konuşma

İş dünyasından gerek toplantılarda gerekse sunumlarda etkili konuşmak son derece önemlidir. Hem kişinin yaptığı işte ne kadar iyi olduğu konusunda güveni temsil eder. Hem de çalışanlar arasında etkin biri olduğunu gösterir. Söylediklerimizin doğruluğuna ve geçerliğine bizi dinleyenler inandılar mı? Detayları yazımızda…

Herkes etkili konuşma becerisine sahip değildir. Peki, ister iş hayatında ister özel hayatta olsun etkili konuşmak için nelere dikkat etmek gerekiyor? İşte etkili konuşmanın 8 yolu.


Konuşmadan önce hazırlık yapın
İş hayatında etkili bir konuşma yapmadan önce ne söyleyeceğiniz hakkında hazırlık yapın. Eğer planlı bir konuşmaysa ve bir metin üzerinden konuşacaksanız ilk olarak pratik yapmakla başlayabilirsiniz. Bunu konuşma öncesi yalnız olduğunuzda ya da karşınızda küçük bir gruba anlatarak yapabilirsiniz.
Konuşmadan önce hazırlık yapın İş hayatında etkili bir konuşma yapmadan önce ne söyleyeceğiniz hakkında hazırlık yapın. Eğer planlı bir konuşmaysa ve bir metin üzerinden konuşacaksanız ilk olarak pratik yapmakla başlayabilirsiniz. Bunu konuşma öncesi yalnız olduğunuzda ya da karşınızda küçük bir gruba anlatarak yapabilirsiniz.
Konuştuğunuz bilgi güvenilir olsun
Etkili konuşmanın bir diğer yöntemi, karşınızdakine rahatça, doğal bir biçimde konuşabilmeniz, konunun gerektirdiği bilgileri, araç ve gereçleri edinmenize bağlıdır. Bu yüzden tam olarak bildiğiniz konularda konuşun. Bunun dışında fikrinizin olmadığı ya da soru sorulduğunda cevap vermekte zorlanacağınız konularda iddialı olmayın.
Konuştuğunuz bilgi güvenilir olsun Etkili konuşmanın bir diğer yöntemi, karşınızdakine rahatça, doğal bir biçimde konuşabilmeniz, konunun gerektirdiği bilgileri, araç ve gereçleri edinmenize bağlıdır. Bu yüzden tam olarak bildiğiniz konularda konuşun. Bunun dışında fikrinizin olmadığı ya da soru sorulduğunda cevap vermekte zorlanacağınız konularda iddialı olmayın.
Konuşurken beden dilinizi doğru kullanın
İş hayatında yaptığınız sunumlarda veya insanlara derdinizi anlatırken beden dilinin önemini göz ardı etmeyin, enerjinizi doğru yayarak ve beden dilinizi doğru kullanarak, kendi duygu ve düşüncelerinizi beden dilinizle destekleyin. Böylece karşı tarafta daha büyük etki bırakırsınız. Ve söylediklerinizin doğruluk payını el hareketleriyle desteklemiş olursunuz.
Konuşurken beden dilinizi doğru kullanın İş hayatında yaptığınız sunumlarda veya insanlara derdinizi anlatırken beden dilinin önemini göz ardı etmeyin, enerjinizi doğru yayarak ve beden dilinizi doğru kullanarak, kendi duygu ve düşüncelerinizi beden dilinizle destekleyin. Böylece karşı tarafta daha büyük etki bırakırsınız. Ve söylediklerinizin doğruluk payını el hareketleriyle desteklemiş olursunuz.
Karşınızdakiyle göz teması kurun
Gerek iş hayatından gerekse insanlar arasında söylenenlerin yanı sıra göz teması da son derece önemlidir. Etkili bir iletişim için uygulamanız gereken kuralların başında konuşurken göz teması kurmak yer alır. Eğer karşınızdakini konuşmanızla etkilemek ve söylediklerinizde samimi olduğunuza inandırmak istiyorsanız konuşurken göz teması kurmaktan çekinmeyin. Böylece o kişiye olan saygınız karşıdaki kişide güven uyandırır.
Karşınızdakiyle göz teması kurun Gerek iş hayatından gerekse insanlar arasında söylenenlerin yanı sıra göz teması da son derece önemlidir. Etkili bir iletişim için uygulamanız gereken kuralların başında konuşurken göz teması kurmak yer alır. Eğer karşınızdakini konuşmanızla etkilemek ve söylediklerinizde samimi olduğunuza inandırmak istiyorsanız konuşurken göz teması kurmaktan çekinmeyin. Böylece o kişiye olan saygınız karşıdaki kişide güven uyandırır.
Ses tonunuza dikkat edin
Karşı tarafla konuşurken dikkat etmeniz gereken bir diğer unsur ses tonunuzdur. Konuşurken hızlı konuşmaktan ziyade sakin ama kendinden emin bir şekilde konuşmaya dikkat edin. Ses tonunuz duygu ve düşünceleriniz hakkında ipucu verir. Bu nedenle heyecanlı veya stresli olduğunuz zamanlarda bulunduğunuz ortama göre ses tonunuzu ayarlayın ve yüksek sesli konuşmamaya özen gösterin.
Ses tonunuza dikkat edin Karşı tarafla konuşurken dikkat etmeniz gereken bir diğer unsur ses tonunuzdur. Konuşurken hızlı konuşmaktan ziyade sakin ama kendinden emin bir şekilde konuşmaya dikkat edin. Ses tonunuz duygu ve düşünceleriniz hakkında ipucu verir. Bu nedenle heyecanlı veya stresli olduğunuz zamanlarda bulunduğunuz ortama göre ses tonunuzu ayarlayın ve yüksek sesli konuşmamaya özen gösterin.
Konuşurken vermek istediğiniz mesajınızdan uzaklaşmayın
Konuşurken dinleyiciye vermek istediğiniz mesaj tam olarak ne ise ondan uzaklaşmadan aktarmaya çalışın. Farklı konulardan bahsetmek ve asıl konudan uzaklaşmak dikkatin dağılmasına ve verilmek istenen mesajın dinleyiciye ulaşmamasına neden olur. Bu sebeple konuşma yaparken vermek istediğiniz mesajın ekseninde konuşmanızı yapın.
Konuşurken vermek istediğiniz mesajınızdan uzaklaşmayın Konuşurken dinleyiciye vermek istediğiniz mesaj tam olarak ne ise ondan uzaklaşmadan aktarmaya çalışın. Farklı konulardan bahsetmek ve asıl konudan uzaklaşmak dikkatin dağılmasına ve verilmek istenen mesajın dinleyiciye ulaşmamasına neden olur. Bu sebeple konuşma yaparken vermek istediğiniz mesajın ekseninde konuşmanızı yapın.
Konuşurken canlı ve hareketli olun
İş hayatından canlı ve amacına uygun sözcükleri seçme, bunları cümle içinde yerli yerine yerleştirme ve konuşulan konuda heyecanınızı karşı tarafa aktarma önemlidir. Etkili bir ses tonuna dayanmayan, el ve yüz hareketleriyle beslenip renklenmeyen bir konuşma, ölü bir konuşmadır. Bu yüzden canlı ve dinamik olun. Enerjinizi karşınızdakine hissettirin.
Konuşurken canlı ve hareketli olun İş hayatından canlı ve amacına uygun sözcükleri seçme, bunları cümle içinde yerli yerine yerleştirme ve konuşulan konuda heyecanınızı karşı tarafa aktarma önemlidir. Etkili bir ses tonuna dayanmayan, el ve yüz hareketleriyle beslenip renklenmeyen bir konuşma, ölü bir konuşmadır. Bu yüzden canlı ve dinamik olun. Enerjinizi karşınızdakine hissettirin.
Konuşurken dikkat çekin ve sözünüzü çok uzatmayın
İş hayatından etkili konuşmanın önemli unsurları arasında, anlatılan şeylerle ilgili olarak dinleyicinin dikkatini çekmek yer alır. İlgi ve dikkatin canlı kalması dinleyicilerinizin meraklarını ayakta tutmanıza bağlıdır. Bu yüzden gereğinden uzun konuşmalar hem inandırıcılığınızı kaybetmenize hem de dinleyicilerin dikkatinin ve ilgisinin azalmasına neden olur. Bu nedenle lafınızı uzatmamaya ve dinleyicinin ilgisini üzerinizde tutmaya dikkat edin.
Konuşurken dikkat çekin ve sözünüzü çok uzatmayın İş hayatından etkili konuşmanın önemli unsurları arasında, anlatılan şeylerle ilgili olarak dinleyicinin dikkatini çekmek yer alır. İlgi ve dikkatin canlı kalması dinleyicilerinizin meraklarını ayakta tutmanıza bağlıdır. Bu yüzden gereğinden uzun konuşmalar hem inandırıcılığınızı kaybetmenize hem de dinleyicilerin dikkatinin ve ilgisinin azalmasına neden olur. Bu nedenle lafınızı uzatmamaya ve dinleyicinin ilgisini üzerinizde tutmaya dikkat edin.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >