İş hayatına yeni başlayacaklara 10 tavsiye

İş hayatı
İş hayatı

İnsan hayatındaki en önemli dönemlerden biri olan iş hayatı için hazırlıklı olmanızda yarar var.

Çoğu yeni mezun, okul hayatı bittikten sonra büyük bir boşluğa düşüyor. Okul sonrası gençler ya yüksek lisans programlarına yöneliyor ya da iş hayatına başlamayı seçiyor. İş hayatına başlamayı tercih edenler ise staj dışında görmedikleri bir hayatla karşılaşıyor. Peki iş hayatına yeni girenler başarılı olmak için neler yapmalı? İşte iş hayatına yeni başlayacaklara 10 tavsiye;

İlişkilere önem verin
İlk olarak iş hayatına girerken insan ilişkilerinize önem verin. Unutmayın sağlam bir iş ilişkisi kuramazsanız o çalışma ortamında kalma süreniz de kısalır.
İlişkilere önem verin İlk olarak iş hayatına girerken insan ilişkilerinize önem verin. Unutmayın sağlam bir iş ilişkisi kuramazsanız o çalışma ortamında kalma süreniz de kısalır.
Kendi akıl hocanızı bulun
İş hayatında deneyimli birinden bilgi almak kariyeriniz açısından her zaman önemli olacak. Deneyimli birinin tavsiyeleri sizi yapacağınız hatalardan uzaklaştırır.
Kendi akıl hocanızı bulun İş hayatında deneyimli birinden bilgi almak kariyeriniz açısından her zaman önemli olacak. Deneyimli birinin tavsiyeleri sizi yapacağınız hatalardan uzaklaştırır.
Başarılarınızı belgeleyin
İlk işinize başladığınızda çalıştığınız yerden zamanla memnun olmayabilirsiniz. Gerek çalışma arkadaşları gerekse çalışma ortamındaki ufak detaylar bazen canınızı sıkabilir. Bu açıdan ilk işinizde yaptığınız işleri belgelemek sizin için iyi olacaktır. Yeni bir işe geçtiğinizde yaptığınız işleri bu şekilde gösterebilirsiniz.
Başarılarınızı belgeleyin İlk işinize başladığınızda çalıştığınız yerden zamanla memnun olmayabilirsiniz. Gerek çalışma arkadaşları gerekse çalışma ortamındaki ufak detaylar bazen canınızı sıkabilir. Bu açıdan ilk işinizde yaptığınız işleri belgelemek sizin için iyi olacaktır. Yeni bir işe geçtiğinizde yaptığınız işleri bu şekilde gösterebilirsiniz.
Yeni yetenekler edinin
Hangi sektöre başlarsanız başlayın yeni mezun olarak illaki bilmediğiniz programlar veya yöntemler olacaktır. Bunun için kendi alanınızda bireysel gelişiminizi tamamlamak için çeşitli programlar öğrenin. Bu hem yeteneklerinizi geliştirecek hem de kendinizi yenilemenizi sağlayacaktır.
Yeni yetenekler edinin Hangi sektöre başlarsanız başlayın yeni mezun olarak illaki bilmediğiniz programlar veya yöntemler olacaktır. Bunun için kendi alanınızda bireysel gelişiminizi tamamlamak için çeşitli programlar öğrenin. Bu hem yeteneklerinizi geliştirecek hem de kendinizi yenilemenizi sağlayacaktır.
Zorlu bir projede sorumluluk alın
İlk işiniz olsa da zamanla bu hamlığı üzerinizden atmanız sizin yararınıza olacaktır. Zorlu bir projede görev almanız o şirkette koltuğunuzun sağlamlaşmasını sağlayacaktır. Tabi ufak bir yanlış o koltuktan çabuk kalkmanızı yeni bir iş aramanızı da sağlayabilir.
Zorlu bir projede sorumluluk alın İlk işiniz olsa da zamanla bu hamlığı üzerinizden atmanız sizin yararınıza olacaktır. Zorlu bir projede görev almanız o şirkette koltuğunuzun sağlamlaşmasını sağlayacaktır. Tabi ufak bir yanlış o koltuktan çabuk kalkmanızı yeni bir iş aramanızı da sağlayabilir.
Alanınızda uzmanlaşın
Bilgi birikiminizi arttırmak için iş hayatından arda kalan zamanlarınızda alanınızla ilgili takip edilecek yayınları ve konferansları takip edin. Bu sizin uzmanlaşmanız için iyi olacaktır.
Alanınızda uzmanlaşın Bilgi birikiminizi arttırmak için iş hayatından arda kalan zamanlarınızda alanınızla ilgili takip edilecek yayınları ve konferansları takip edin. Bu sizin uzmanlaşmanız için iyi olacaktır.
Sosyal ağınıza önem verin
Çalıştığınız kurum dışından farklı insanlarla tanışın. Profesyonellerle tanışmanız hem vizyonunuzu arttıracak hem de neyi nasıl yaptıklarını anlamanızı sağlayacaktır. Bu şekilde yaşayacağınız bir sıkıntıda, kurduğunuz iyi ilişkiler onların size yardımcı olmasını sağlayacaktır.
Sosyal ağınıza önem verin Çalıştığınız kurum dışından farklı insanlarla tanışın. Profesyonellerle tanışmanız hem vizyonunuzu arttıracak hem de neyi nasıl yaptıklarını anlamanızı sağlayacaktır. Bu şekilde yaşayacağınız bir sıkıntıda, kurduğunuz iyi ilişkiler onların size yardımcı olmasını sağlayacaktır.
Düzenli yayınları takip edin
Çalışma hayatına girdiğinizde yaşayacağınız büyük sıkıntılardan biri de rutin iş hayatına dalıp yeni şeyler öğrenememek. Bu yüzden 1 yerel, 1 global yayına üye olmanız yaratacağınız boş zamanda kendinizi geliştirmenizi sağlar.
Düzenli yayınları takip edin Çalışma hayatına girdiğinizde yaşayacağınız büyük sıkıntılardan biri de rutin iş hayatına dalıp yeni şeyler öğrenememek. Bu yüzden 1 yerel, 1 global yayına üye olmanız yaratacağınız boş zamanda kendinizi geliştirmenizi sağlar.
Problemlerin çözümlerini bulun
Çalıştığınız iş yerindeki yöneticilerle sadece sorunlarınız olduğunda değil, çözüm bulduğunuzda da iletişime geçin. Bu şekilde çözüm üretebilen biri olarak akıllara gelebilirsiniz.
Problemlerin çözümlerini bulun Çalıştığınız iş yerindeki yöneticilerle sadece sorunlarınız olduğunda değil, çözüm bulduğunuzda da iletişime geçin. Bu şekilde çözüm üretebilen biri olarak akıllara gelebilirsiniz.
Sosyal hayatınız için zaman ayırın
Hayatınızın sadece iş odaklı olması sizi belli bir süre sonra başarısızlığa sürükler. Bu nedenle bu dengeyi iyi sağlayın ve mutlu olduğunuz sosyal çevrenizle bir araya gelerek kafanızı rahatlatın. Bu şekilde daha verimli bir iş hayatına sahip olabilirsiniz.
Sosyal hayatınız için zaman ayırın Hayatınızın sadece iş odaklı olması sizi belli bir süre sonra başarısızlığa sürükler. Bu nedenle bu dengeyi iyi sağlayın ve mutlu olduğunuz sosyal çevrenizle bir araya gelerek kafanızı rahatlatın. Bu şekilde daha verimli bir iş hayatına sahip olabilirsiniz.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >