İş hayatının Gargamel'i olmak istemeyenler için "9 altın kural"

Gargamel
Gargamel

Başarılı bir ekip çalışması için 9 kural!

Neredeyse evinizden daha fazla zaman geçirdiğiniz çalışma ortamlarında, ailenizden çok gördüğünüz çalışma arkadaşlarınızla ilişkileriniz oldukça önemli. Aksi halde, daha iş yerinin kapısından girerken ayaklarınız geri gitmeye başlayacak, zaman geçmez, işler bitmez duruma gelecektir.

Bu durum aynı zamanda işin başarısızlığına, sizin psikolojik sorunlar yaşamınıza neden olacaktır. Tüm bu olumsuz durumlara neden olmamak için önceden almanız gereken önlemler, uymanız gereken kurallar olduğunu hatırlatmak istedik.

İş dünyasında Şirinler'in düşmanı kötü kılıklı Gargamel gibi olmak istemiyorsanız, bu kurallara uymanızı tavsiye ederiz.

Bencil olmayın

                                    Çalışma arkadaşlarınıza karşı asla bencil olmayın; fırsat değerlendirmeye çalışmak, sizi sadece başarısızlığa sürükleyecektir.
Bencil olmayın Çalışma arkadaşlarınıza karşı asla bencil olmayın; fırsat değerlendirmeye çalışmak, sizi sadece başarısızlığa sürükleyecektir.
Herkesin fikrini almalısınız

                                    Özellikle yöneticilerin dikkate alması gereken bu kural, bir ekip olma durumunda oldukça önemlidir. Bir konu hakkında konuşulurken, herkesin fikrini almalısınız; "Ben en iyisini bilirim" diye düşünüp fikirlerinizi herkese empoze etme çabası, oldukça tehlikeli ve yanlıştır. Sizi ve ekip çalışmasını tehlikeye sürükleyebilir.
Herkesin fikrini almalısınız Özellikle yöneticilerin dikkate alması gereken bu kural, bir ekip olma durumunda oldukça önemlidir. Bir konu hakkında konuşulurken, herkesin fikrini almalısınız; "Ben en iyisini bilirim" diye düşünüp fikirlerinizi herkese empoze etme çabası, oldukça tehlikeli ve yanlıştır. Sizi ve ekip çalışmasını tehlikeye sürükleyebilir.
Her iş sahiplenmeli

                                    Bir ekip olmak bunu gerektirir. Bir hata varsa, bu hata bütün ekip tarafından sahiplenilmeli. Tek bir kişiye bağlanıp, kimse bireysel suçlanmamalı.
Her iş sahiplenmeli Bir ekip olmak bunu gerektirir. Bir hata varsa, bu hata bütün ekip tarafından sahiplenilmeli. Tek bir kişiye bağlanıp, kimse bireysel suçlanmamalı.
Tebrik etmeyi bilmelisiniz

                                    İyi bir iş çıkardığınızda, çalışma arkadaşlarınızı tebrik etmeyi bilmelisiniz. İşleri sahiplenmekten vazgeçip ekip işi çıkarmayı bilmeniz gerekiyor.
Tebrik etmeyi bilmelisiniz İyi bir iş çıkardığınızda, çalışma arkadaşlarınızı tebrik etmeyi bilmelisiniz. İşleri sahiplenmekten vazgeçip ekip işi çıkarmayı bilmeniz gerekiyor.
Yardımlaşmayı deneyin

                                    Yolunda gitmeyen bir şeyler varsa, çözüm bulmak için mutlaka yardım almayı deneyin. Yalnız başınıza üstesinden gelemeyeceğiniz şeyler, bir iş arkadaşınızın desteği ile çok kısa zamanda çözülebilir.
Yardımlaşmayı deneyin Yolunda gitmeyen bir şeyler varsa, çözüm bulmak için mutlaka yardım almayı deneyin. Yalnız başınıza üstesinden gelemeyeceğiniz şeyler, bir iş arkadaşınızın desteği ile çok kısa zamanda çözülebilir.
Yanlışları konuşun

                                    "Bir daha asla" gibi başlayan cümlelerden uzak durun; yanlışlar konuşularak çözümlenebilir. Yanlış yapılan konularda birbirinize yardımcı olmaya çalışıp tekrarlanmamasını el birliği ile sağlayın.
Yanlışları konuşun "Bir daha asla" gibi başlayan cümlelerden uzak durun; yanlışlar konuşularak çözümlenebilir. Yanlış yapılan konularda birbirinize yardımcı olmaya çalışıp tekrarlanmamasını el birliği ile sağlayın.
Özür dilemeyi bilin

                                    Neredeyse ailenizden bile daha fazla vakit geçirdiğiniz iş arkadaşlarınızla ara sıra sorun yaşıyor olmanız oldukça doğal; ama özür dilemeyi bilmelisiniz. Bu en önemli husus; onların kalbini kırabilirsiniz. Ancak özür dilemeyi unutmayın!
Özür dilemeyi bilin Neredeyse ailenizden bile daha fazla vakit geçirdiğiniz iş arkadaşlarınızla ara sıra sorun yaşıyor olmanız oldukça doğal; ama özür dilemeyi bilmelisiniz. Bu en önemli husus; onların kalbini kırabilirsiniz. Ancak özür dilemeyi unutmayın!
Sorumluluklarınızı bilin

                                    Başarılı bir ekip çalışması için, ekipte bulunan herkesin bireysel olarak sorumluluklarını biliyor olması gerekir. Kimse, bir başkasının yükünü taşımak zorunda kalmamalıdır. Elbette yardımlaşma olacak; ancak herkesin sorumluluklarını bilmesi durumunda.
Sorumluluklarınızı bilin Başarılı bir ekip çalışması için, ekipte bulunan herkesin bireysel olarak sorumluluklarını biliyor olması gerekir. Kimse, bir başkasının yükünü taşımak zorunda kalmamalıdır. Elbette yardımlaşma olacak; ancak herkesin sorumluluklarını bilmesi durumunda.
"Bu benim başarım" deme hakkınız yok!

                                    Hiçbir şey sadece "senin" başarın değil; her şey "sizin" yani,  ekibinizin başarısı.
"Bu benim başarım" deme hakkınız yok! Hiçbir şey sadece "senin" başarın değil; her şey "sizin" yani, ekibinizin başarısı.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >