İşe alınırken uyulması gereken koşullar

İş dünyası
İş dünyası

Yeni bir işe girerken çoğumuz için zorlu kısım paranın konuşulmaya başlandığı andır. İstediğiniz maaşa hiçbir zaman ulaşamayacakmış gibi hissedersiniz fakat bir yolu var. Çözümü bu yazımızda.

Hem bir işe hem o işten alacağınız paranın beklentinize denk düşmesine ihtiyaç duyuyorsanız bu haberi mutlaka okuyun.
Sektörü ve firmanın kendisini iyi bilin
Çalışacağınız sektörde başkalarının ne kadar kazandığını ve firmayı iyi araştırıp kafanızda ona göre bir ortalama çizmelisiniz. Yapılan ilk teklifi hemen kabul etmeyin önce bir düşünün başka tekliflerle kıyaslayacağınızı ve biraz zaman istediğinizi söyleyin. Ayrıca bununla ilgili sitelerden veya forumlardan da yardım alabilirsiniz.
Sektörü ve firmanın kendisini iyi bilin Çalışacağınız sektörde başkalarının ne kadar kazandığını ve firmayı iyi araştırıp kafanızda ona göre bir ortalama çizmelisiniz. Yapılan ilk teklifi hemen kabul etmeyin önce bir düşünün başka tekliflerle kıyaslayacağınızı ve biraz zaman istediğinizi söyleyin. Ayrıca bununla ilgili sitelerden veya forumlardan da yardım alabilirsiniz.
Düz rakam vermekten sakının
Kesin bir rakam dile getirmektense bir rakam aralığı belirtin. Veya verdiğiniz rakam yuvarlak olmasın. Örneğin, 3,000 TL demek yerine 2,950 TL demek daha mantıklıdır. Bu durum konuyu düşünmüş ve kararlı olduğunuzu gösterir. Bu yöntemi rakam aralığı verirken de kullanabilirsiniz.
Düz rakam vermekten sakının Kesin bir rakam dile getirmektense bir rakam aralığı belirtin. Veya verdiğiniz rakam yuvarlak olmasın. Örneğin, 3,000 TL demek yerine 2,950 TL demek daha mantıklıdır. Bu durum konuyu düşünmüş ve kararlı olduğunuzu gösterir. Bu yöntemi rakam aralığı verirken de kullanabilirsiniz.
Mülakat süreci sonuna kadar sessiz kalın
Mülakatın ilk aşamasında aklınızdaki maaş sorulmadığı sürece bu konuyu açmayın. İlk teklifi karşı taraf yaptığında diyaloğu daha kolay yönlendirebilirsiniz. Bu sebeple mülakatlarda bu konunun açılması için hazır bekleyin.
Mülakat süreci sonuna kadar sessiz kalın Mülakatın ilk aşamasında aklınızdaki maaş sorulmadığı sürece bu konuyu açmayın. İlk teklifi karşı taraf yaptığında diyaloğu daha kolay yönlendirebilirsiniz. Bu sebeple mülakatlarda bu konunun açılması için hazır bekleyin.
Teklif yapılınca sabırlı olun
Teklif kesinleştiğinde hemen karar vermeyin. “Haftanın sonuna kadar size dönebilir miyim?” diye sormak, size başkalarına danışmak için gerekli zamanı verir. Ayrıca bu süreç boyunca yeni gelecek tekliflere karşı veya sonuçlanmamış mülakatlarınız için zaman kazanmış olursunuz. Genelde şirketler işe almaya çalıştıkları kişiyi kesinleştirdikten sonra bir an önce başlamasını ister. Farklı yerlerle de görüştüğünü bildikleri için o firmaların tekliflerinden etkilenmenizi istemez. Bu yüzden sabırlı davranın.
Teklif yapılınca sabırlı olun Teklif kesinleştiğinde hemen karar vermeyin. “Haftanın sonuna kadar size dönebilir miyim?” diye sormak, size başkalarına danışmak için gerekli zamanı verir. Ayrıca bu süreç boyunca yeni gelecek tekliflere karşı veya sonuçlanmamış mülakatlarınız için zaman kazanmış olursunuz. Genelde şirketler işe almaya çalıştıkları kişiyi kesinleştirdikten sonra bir an önce başlamasını ister. Farklı yerlerle de görüştüğünü bildikleri için o firmaların tekliflerinden etkilenmenizi istemez. Bu yüzden sabırlı davranın.
Değerli olduğunuzu gösterin
İş görüşmesine gitmeden önce kendi özellikleriniz kafanızda iyice sıraya dizilmiş olsun. Önceki kurumunuzda yaptığınız katkılar, kişisel ve işle ilgili niteliklerinizden oluşan bir listeyle bile gidebilirsiniz. Kendinizi överken çekinmeyin. Fakat yaptığınız övgüler işe alındıktan sonra yapacaklarınız ile orantılı olsun.
Değerli olduğunuzu gösterin İş görüşmesine gitmeden önce kendi özellikleriniz kafanızda iyice sıraya dizilmiş olsun. Önceki kurumunuzda yaptığınız katkılar, kişisel ve işle ilgili niteliklerinizden oluşan bir listeyle bile gidebilirsiniz. Kendinizi överken çekinmeyin. Fakat yaptığınız övgüler işe alındıktan sonra yapacaklarınız ile orantılı olsun.
2. seçeneğinizi de düşünün
Umduğunuz anlaşmaya varamazsanız, haftada bir gün evden çalışma gibi seçenekleri sorabilirsiniz. Ayrıca “3 ay sonra bir performans raporu alabilir miyim?” gibi bir soru da ileride tekrar maaş görüşmek ve kendinizi kanıtlamak için pencere açar. Bu yüzden her zaman ikinci bir seçeneğiniz olsun.
2. seçeneğinizi de düşünün Umduğunuz anlaşmaya varamazsanız, haftada bir gün evden çalışma gibi seçenekleri sorabilirsiniz. Ayrıca “3 ay sonra bir performans raporu alabilir miyim?” gibi bir soru da ileride tekrar maaş görüşmek ve kendinizi kanıtlamak için pencere açar. Bu yüzden her zaman ikinci bir seçeneğiniz olsun.
Heyecanlı olun ama umutsuz olmayın
İş görüşmesinde istekli olmak önemlidir bu yüzden umutsuz bir vaka gibi görünmekten kaçınmalısınız. Başvurduğunuz şirkette çalışmaktan heyecan duymak, onların size istediğiniz miktarı vermeye daha meyilli olmasını sağlar. Bu yüzden görüşme süresince daha canlı olun ve gözleriniz parlasın. Karşı tarafa o işi ne kadar çok istediğinizi hissettirin.
Heyecanlı olun ama umutsuz olmayın İş görüşmesinde istekli olmak önemlidir bu yüzden umutsuz bir vaka gibi görünmekten kaçınmalısınız. Başvurduğunuz şirkette çalışmaktan heyecan duymak, onların size istediğiniz miktarı vermeye daha meyilli olmasını sağlar. Bu yüzden görüşme süresince daha canlı olun ve gözleriniz parlasın. Karşı tarafa o işi ne kadar çok istediğinizi hissettirin.
Kesinlikle önceki maaşınız hakkında yalan söylemeyin
Referanslarınızı arayarak ya da birçok şekilde önceki işinizde ne kadar maaş aldığınızı öğrenmek hiç zor değil. Ayrıca bunu işe girişiniz esnasında görmekte mümkün. Belki “şu kadar alıyordum, ama açıkçası daha iyisini hak ettiğimi düşünüyorum.” diyebilirsiniz, fakat hatırlanacak bir yalanla işe başlamayın.
Kesinlikle önceki maaşınız hakkında yalan söylemeyin Referanslarınızı arayarak ya da birçok şekilde önceki işinizde ne kadar maaş aldığınızı öğrenmek hiç zor değil. Ayrıca bunu işe girişiniz esnasında görmekte mümkün. Belki “şu kadar alıyordum, ama açıkçası daha iyisini hak ettiğimi düşünüyorum.” diyebilirsiniz, fakat hatırlanacak bir yalanla işe başlamayın.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >