Yaşayan en iyi 10 ekonomist

Ekonomi dünyasında saygı gören ve adından sıkça söz ettiren, para dünyasına yön veren ve dünyanın akışını değiştiren en iyi 10 ekonomisti listeledik

Dünya ekonomisi her geçen gün değişmekte. Bu değişime siyasi, jeopolitik olaylar kadar ekonomistlerin etkisi de büyük. İşte dünyanın görüşlerini takip ettiği ve büyük saygı duyduğu 10 ekonomist.
Nouriel Roubini
9 Mart 1959 doğumlu ABD'li ekonomist Nouriel Roubini; IMF'te danışmanlık yapmakta aynı zamanda IMF Türkiye başkanıdır. Makroekonomi, uluslararası finans, para politikası, politik ekonomi ve büyüme teorisi üzerine çalışmalar yapmaktadır. <o:p></o:p>
Nouriel Roubini 9 Mart 1959 doğumlu ABD'li ekonomist Nouriel Roubini; IMF'te danışmanlık yapmakta aynı zamanda IMF Türkiye başkanıdır. Makroekonomi, uluslararası finans, para politikası, politik ekonomi ve büyüme teorisi üzerine çalışmalar yapmaktadır. <o:p></o:p>
Daron Acemoğlu
3 Şubat 1958 doğumlu Türk asıllı ABD'li ekonomist Daron Acemoğlu; Dünyanın en saygın okullarından olan Massachuestts Teknoloji Enstitüsü'nde iktisat profesörü olarak görev yapmaktadır. Büyüme, ekonomik kalkınma, gelir ücret dengesi konuları üzerine çalışmalarını sürdürmektedir.
Daron Acemoğlu 3 Şubat 1958 doğumlu Türk asıllı ABD'li ekonomist Daron Acemoğlu; Dünyanın en saygın okullarından olan Massachuestts Teknoloji Enstitüsü'nde iktisat profesörü olarak görev yapmaktadır. Büyüme, ekonomik kalkınma, gelir ücret dengesi konuları üzerine çalışmalarını sürdürmektedir.
Greg Mankiw
3 Şubat 1958 doğumlu ABD'li ekonomist Greg Mankiw; iki tane popüler üniversite ders kitabı yazmıştır. Kitapları 17 dile çevrilip bir milyondan fazla sattı. Mankiw, internet kullanımıyla ekonomi dünyasında önemli bir figür olmuştur. Yazılarını kendi blog'unda tutmakta ve kalabalık bir okur kitlesine sahiptir.
Greg Mankiw 3 Şubat 1958 doğumlu ABD'li ekonomist Greg Mankiw; iki tane popüler üniversite ders kitabı yazmıştır. Kitapları 17 dile çevrilip bir milyondan fazla sattı. Mankiw, internet kullanımıyla ekonomi dünyasında önemli bir figür olmuştur. Yazılarını kendi blog'unda tutmakta ve kalabalık bir okur kitlesine sahiptir.
Paul Krugman
28 Şubat 1953 doğumlu ABD'li ekonomist Paul Krugman; dünyanın en saygın dergilerinde yazarlık yapmıştır. Aynı zamanda Princeton Üniversitesi'nde İktisat ve Uluslararası İlişkiler profesörüdür. New York Times gazetesinde köşe yazarlığı görevini sürdürmektedir.
Paul Krugman 28 Şubat 1953 doğumlu ABD'li ekonomist Paul Krugman; dünyanın en saygın dergilerinde yazarlık yapmıştır. Aynı zamanda Princeton Üniversitesi'nde İktisat ve Uluslararası İlişkiler profesörüdür. New York Times gazetesinde köşe yazarlığı görevini sürdürmektedir.
James Heckman
19 Nisan 1944 doğumlu ABD'li ekonomist James Heckman; 2000 yılında Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanmıştır. Heckman, 300'den fazla makale ve birkaç kitap yayınlamıştır aynı zamanda ekonometri ve mikroekonomi üzerine önemli çalışmaları vardır.
James Heckman 19 Nisan 1944 doğumlu ABD'li ekonomist James Heckman; 2000 yılında Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanmıştır. Heckman, 300'den fazla makale ve birkaç kitap yayınlamıştır aynı zamanda ekonometri ve mikroekonomi üzerine önemli çalışmaları vardır.
Robert Lucas
15 Eylül 1937 doğumlu ABD'li ekonomist Robert Lucas; 1995 yılında Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanmıştır. Halen Şikago Üniversitesi'nde çalışmaktadır. Araştırmalarında makroekonomi üzerine yoğunlaşmaktadır.
Robert Lucas 15 Eylül 1937 doğumlu ABD'li ekonomist Robert Lucas; 1995 yılında Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanmıştır. Halen Şikago Üniversitesi'nde çalışmaktadır. Araştırmalarında makroekonomi üzerine yoğunlaşmaktadır.
Amartya Sen
3 Kasım 1933 doğumlu Hint ekonomist olan Amartya Sen; açlık, insani kalkınma teorisi, refah ekonomisi, yoksulluk ve liberalizmin altında yatan mekanizmalar hakkındaki çalışmalarıyla refah ekonomisine büyük katkıda bulunmuştur. 1998 yılında Nobel Ekonomi Ödülü'ne layık görülmüştür. Aynı zamanda 80'den fazla üniversiteden fahri doktora unvanı almıştır.
Amartya Sen 3 Kasım 1933 doğumlu Hint ekonomist olan Amartya Sen; açlık, insani kalkınma teorisi, refah ekonomisi, yoksulluk ve liberalizmin altında yatan mekanizmalar hakkındaki çalışmalarıyla refah ekonomisine büyük katkıda bulunmuştur. 1998 yılında Nobel Ekonomi Ödülü'ne layık görülmüştür. Aynı zamanda 80'den fazla üniversiteden fahri doktora unvanı almıştır.
Joseph Stiglitz
9 Şubat 1943 doğumlu ABD'li ekonomist olan Joseph Stiglitz; Columbia Üniverstesi'nde öğretim görevlisidir. 2001 yılında Nobel Ekonomi Ödülü'nü almıştır. Dünya Bankası Başkan yardımcılığı ve Baş ekonomistliği görevlerinde bulunmuştur. Küreselleşme, piyasa tutuculuğu gibi konularda kritik bakış açılarıyla ünlüdür.
Joseph Stiglitz 9 Şubat 1943 doğumlu ABD'li ekonomist olan Joseph Stiglitz; Columbia Üniverstesi'nde öğretim görevlisidir. 2001 yılında Nobel Ekonomi Ödülü'nü almıştır. Dünya Bankası Başkan yardımcılığı ve Baş ekonomistliği görevlerinde bulunmuştur. Küreselleşme, piyasa tutuculuğu gibi konularda kritik bakış açılarıyla ünlüdür.
Robert Solow
Dünyanın yaşayan en saygın 2. Ekonomistidir. Çoğu dünyaca ünlü ekonomist Solow'un doktora öğrencisidir. Hatta 3 doktora öğrencisi Nobel Ekonomi Ödülü almıştır. 23 Ağustos 1924 doğumlu ABD'li ekonomist Robert Solow; özellikle ekonomik büyüme üzerine yaptığı çalışmalarıyla ünlüdür. 1987 yılında Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanmıştır. Ekonomik büyüme üzerine önemli çalışmaları vardır.
Robert Solow Dünyanın yaşayan en saygın 2. Ekonomistidir. Çoğu dünyaca ünlü ekonomist Solow'un doktora öğrencisidir. Hatta 3 doktora öğrencisi Nobel Ekonomi Ödülü almıştır. 23 Ağustos 1924 doğumlu ABD'li ekonomist Robert Solow; özellikle ekonomik büyüme üzerine yaptığı çalışmalarıyla ünlüdür. 1987 yılında Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanmıştır. Ekonomik büyüme üzerine önemli çalışmaları vardır.
Kenneth Arrow
Dünyanın yaşayan en iyi ve en saygın ekonomisti. 23 Ağustos 1921 doğumlu ABD'li ekonomist Kenneth Arrow; 1972 yılında ekonomi dalında Nobel Ödülü almaya hak kazanmıştır. Neoklasik ekonominin temelini oluşturan pek çok kuramda Arrow'un izlerini bulmak mümkündür. Bugün genel denge teorisinin üzerine oturduğu şablon Arrow-Debreu dengesi olarak adlandırılmaktadır. İmkansızlık teoremi ve Arrow-Pratt katsayısı gibi önemli kayramlar yine o ve arkadaşları tarafından meydana getirilmiştir.
Kenneth Arrow Dünyanın yaşayan en iyi ve en saygın ekonomisti. 23 Ağustos 1921 doğumlu ABD'li ekonomist Kenneth Arrow; 1972 yılında ekonomi dalında Nobel Ödülü almaya hak kazanmıştır. Neoklasik ekonominin temelini oluşturan pek çok kuramda Arrow'un izlerini bulmak mümkündür. Bugün genel denge teorisinin üzerine oturduğu şablon Arrow-Debreu dengesi olarak adlandırılmaktadır. İmkansızlık teoremi ve Arrow-Pratt katsayısı gibi önemli kayramlar yine o ve arkadaşları tarafından meydana getirilmiştir.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >