Yeme-içme festivallerinin pazar büyüklüğü 750 milyon liraya ulaştı

Yeme-içme festivallerinin pazar büyüklüğü 750 milyon liraya ulaştı

​
Yeme-içme festivallerinin pazar büyüklüğü 750 milyon liraya ulaştı ​

Türkiye'de yeme-içme etkinliklerinin pazar büyüklüğü, belediyeler ve lokal etkinlikler içinde olmak üzere yaklaşık 750 milyon liraya ulaştı.

Müzik endüstrisi dahil olmak üzere Türkiye'de yılda ortalama 200 civarında festival ve festival kurgusunda etkinlik düzenlenirken, son dönemde yeme-içme endüstrisi odaklı etkinliklerde ciddi bir yükseliş trendi yakalandı.

Konuya ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan etkinlik ajanslarından dsm group'un Kurucusu ve Başkanı Alper Sesli, İstanbul'un son 2 yıldır kahve, makarna, çikolata, çay, kahvaltı, hamburger ve pizza gibi birçok festivale ev sahipliği yaptığını anlattı.

Sesli, "Teknoloji devriminin ardından tüm dünyada 'gaming' adı altında online ya da offline oyun pazarında çok büyük gelişmeler var. Bu bağlamda İstanbul’da LOL finallerinin biletleri yok satarken, İstanbul Comics & Art Festival başka bir kanal yarattı. 2017-2018'de muhtemel büyüme trendi özellikle bu tarafta (gaming) yoğunlaşacak gibi gözüküyor." şeklinde konuştu.

En çok talep gören festivallerin müzik olmaya devam ettiğini bildiren Sesli, müzik festivallerinin düzenlenmesinde, dövize karşı liranın zayıflamasıyla oluşan maliyet makasları sonucu eskiye oranla bir azalış görüldüğünü kaydetti.

Alper Sesli, doğru içerikte bir festivali ayağa kaldırmanın maliyetinin operasyonel anlamda 500 bin liradan başladığını belirterek, şöyle devam etti:

"Bu bütçelere festival için yıl boyunca satış, pazarlama, PR, reklam ve organizasyon ekipleri dahil değil. Son dönemde güçlü gözüken festivallerin ise 500 bin-2 milyon 500 bin lira yatırım maliyetleri söz konusu. Her şey çıktıktan sonra yatırımcısına minimum yüzde 20-30 bazında bir net gelir bırakması adil bir ticari ortalama olabilir. Örneğin, İstanbul Coffee Festival, operasyonel maliyetler olarak üst sınırda bir organizasyon. Bu bağlamda yatırımcısına ciddi risk maliyetleri getirmekte. Aynı festivale katılımcı markaların harcadıkları, tüketicinin harcadıkları, bölgeye getirdiği hareketlilik, küçük esnaftan taksicisine kadar hareketliliğine bakıldığında 15 milyon liralık bir ekonomi yarattığı gerçektir. Fakat yaratılan tüm bu ekonomi büyüklüğünde, ana yatırımcı firmanın geliri yüzde 5-6 bandını geçememektedir."

dsm group Kurucusu ve Başkanı Sesli, Türkiye'de yeme-içme etkinliklerinin pazar büyüklüğünün, belediyeler ve lokal etkinlikler içinde olmak üzere 500-750 milyon lira civarında bulunduğunu ifade ederek, İstanbul Coffee Festival'in, 30 bine yakın ziyaretçisiyle alanında dünyanın en büyük iki kahve festivalinden biri konumuna ulaştığını bildirdi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >