Yoğun stres altında çalıştığınızı kanıtlayan 5 özellik

Hayatınızın ne kadar stres altında olduğunu ve neler yaşadığınızı size gösteren 5 özellik

Herkesin hayali rahat bir çalışma ortamı, güzel bir maaş, harika bir patrona sahip olmadır. Tabi böyle hayallere sahipken gerçek yaşantımızda nelere sahibiz diye sorduğumuz zaman tam olarak bunları söyleyebilecek misiniz? Çoğumuz hepsini geçtim hiçbirine cevap veremeyiz bunların. Çalışma ortamımızın zorluğu, kızgın bir patron, düşük maaşlar… Bunların her biri gün geçtikçe sizi strese sokan durumlardır. Her hafta, her gün başka toplantılara katılıp, memnun olamayan müşterileri dinlemeye çalışıp eve geldiğinizde yaşadığınız stresin hesabı yoktur. Bu durumda yapılması gereken birkaç şey vardır. Bunlardan biri imkanınız varsa daha iyi şartlar sunan yerlerde çalışmak. Diğeri ise çalışma ortamınızda yaşadığınız sıkıntıları en aza indirgeyecek düzeyde kendinizi rahatlatmak. Çünkü yoğun stres altında çalışmak size sadece baş ağrısı değil daha büyük sorunlar da getirebilir. Eğer çalışma ortamınız hakkında tam bir kanıya sahip değilseniz size yoğun stres altında çalıştığınızı kanıtlayan 5 özelliği sayalım.
Fiziksel olarak kötü hissetmek
Vücudunuzun çoğu bölgesinde şiddetli ağrılar hissediyor musunuz? Özellikle baş ağrısı, bel, boyun ağrısı gibi ağrılar. Stresli bir durum yaşarken genelde başımız ağrır bunu fark ederiz ya da sürekli baş ağrısı çekiyorsak doktora görünürüz ama herhangi bir şey çıkmaz tetkikler sonucunda. İşte asıl sebebi yoğun stres altında olmaktır. Peki, stres sonucunda kas spazmı yaşayabileceğinizi biliyor musunuz? Bu yüzden bel ağrıları boyun ağrıları gibi ağrılar hissetmeniz çok olağandır.
Fiziksel olarak kötü hissetmek Vücudunuzun çoğu bölgesinde şiddetli ağrılar hissediyor musunuz? Özellikle baş ağrısı, bel, boyun ağrısı gibi ağrılar. Stresli bir durum yaşarken genelde başımız ağrır bunu fark ederiz ya da sürekli baş ağrısı çekiyorsak doktora görünürüz ama herhangi bir şey çıkmaz tetkikler sonucunda. İşte asıl sebebi yoğun stres altında olmaktır. Peki, stres sonucunda kas spazmı yaşayabileceğinizi biliyor musunuz? Bu yüzden bel ağrıları boyun ağrıları gibi ağrılar hissetmeniz çok olağandır.
Ya çok fazla ya da hiç denilecek seviyede yeme alışkanlığı
Bunun da sebebi yoğun stres altında olduğunuzdur. Sabah kahvaltı yapmak yerine birden fazla kahve mi içiyorsunuz ya da akşam yemeğine kadar hiçbir şey yemeden bekliyor musunuz? Bunların tersi olarak sürekli bir şeyler yeme ihtiyacı mı hissediyorsunuz? Sürekli atıştırmalık tüketme gibi… Eğer siz de böyle iseniz stresiniz için çözüm aramalısınız.
Ya çok fazla ya da hiç denilecek seviyede yeme alışkanlığı Bunun da sebebi yoğun stres altında olduğunuzdur. Sabah kahvaltı yapmak yerine birden fazla kahve mi içiyorsunuz ya da akşam yemeğine kadar hiçbir şey yemeden bekliyor musunuz? Bunların tersi olarak sürekli bir şeyler yeme ihtiyacı mı hissediyorsunuz? Sürekli atıştırmalık tüketme gibi… Eğer siz de böyle iseniz stresiniz için çözüm aramalısınız.
En büyük belirtilerden birisi uyku
Uyku düzeni ile stres altında çalışmanın ters ilişkisi vardır. İki farklı durumda bunu gösterebilmektedir. Ya geceleri saat çok geç olana kadar uyuyamıyor ve dinlenmeden uyanmanız ya da eve girer girmez uyumaya gidip 8-10 arasında uyku çekmeniz. İlk durum beyninizde tonla düşünce olduğu içindir ikinci durum ise genellikle iş hayatınızda yaşadığınız sıkıntılardan uyuyarak kaçmaya çalıştığınız içindir. Fakat uyku düzeni hem vücudunuzun sağlığı açısından hem de iş hayatınızda ve özel hayatınızda daha verimli vakit geçirmeniz için oldukça önemlidir. Bunun için uzmanlardan destek alabilirsiniz. Bu sayede yavaş yavaş düzene sokulmuş bir uyku düzeni, hayatınızı da düzene sokacaktır.
En büyük belirtilerden birisi uyku Uyku düzeni ile stres altında çalışmanın ters ilişkisi vardır. İki farklı durumda bunu gösterebilmektedir. Ya geceleri saat çok geç olana kadar uyuyamıyor ve dinlenmeden uyanmanız ya da eve girer girmez uyumaya gidip 8-10 arasında uyku çekmeniz. İlk durum beyninizde tonla düşünce olduğu içindir ikinci durum ise genellikle iş hayatınızda yaşadığınız sıkıntılardan uyuyarak kaçmaya çalıştığınız içindir. Fakat uyku düzeni hem vücudunuzun sağlığı açısından hem de iş hayatınızda ve özel hayatınızda daha verimli vakit geçirmeniz için oldukça önemlidir. Bunun için uzmanlardan destek alabilirsiniz. Bu sayede yavaş yavaş düzene sokulmuş bir uyku düzeni, hayatınızı da düzene sokacaktır.
Her şeyi ertelemeye başlamak
Tembel olduğunuzdan değil yoğun stres altında çalıştığınız için bu alışkanlığı kazanıyorsunuz. İş hayatınızda başlayan bu boşvermişlik özel hayatınıza kadar ilerliyor ve sizi derin bir kuyuya doğru sürüklüyor. Bunun bilincinde olduğunuz halde hala aynı durumu sergiliyor ve en basit işlerinizi bile erteliyorsanız, özellikle iş hayatınızda düzene sokmanız gereken bazı şeyler olduğunun farkına varmalısınız. Yoksa bu durum tüm hayatınızda etkili bir hale gelebilir. Düşünün su içmek istiyorsunuz ve bu alışkanlığınız yüzünden bunu bile erteliyorsunuz.
Her şeyi ertelemeye başlamak Tembel olduğunuzdan değil yoğun stres altında çalıştığınız için bu alışkanlığı kazanıyorsunuz. İş hayatınızda başlayan bu boşvermişlik özel hayatınıza kadar ilerliyor ve sizi derin bir kuyuya doğru sürüklüyor. Bunun bilincinde olduğunuz halde hala aynı durumu sergiliyor ve en basit işlerinizi bile erteliyorsanız, özellikle iş hayatınızda düzene sokmanız gereken bazı şeyler olduğunun farkına varmalısınız. Yoksa bu durum tüm hayatınızda etkili bir hale gelebilir. Düşünün su içmek istiyorsunuz ve bu alışkanlığınız yüzünden bunu bile erteliyorsunuz.
Normalden fazla terlemeye başlamak
Normalden daha fazla terlemeniz özellikle çalışma ortamınız ve çalışma saatleriniz arasında iken gerçekleşiyor ise durum oldukça ciddidir. Yaşadığınız yoğun stres durumu vücudunuzda adrenalin hormonunun salgılanmasını artırarak vücut ısınızı yükseltiyor ve bu da normal sıcaklık değerlerine rağmen fazla terlemenize yol açıyor.
Normalden fazla terlemeye başlamak Normalden daha fazla terlemeniz özellikle çalışma ortamınız ve çalışma saatleriniz arasında iken gerçekleşiyor ise durum oldukça ciddidir. Yaşadığınız yoğun stres durumu vücudunuzda adrenalin hormonunun salgılanmasını artırarak vücut ısınızı yükseltiyor ve bu da normal sıcaklık değerlerine rağmen fazla terlemenize yol açıyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >