Çöl şehri Yezd

Çöl şehri Yezd.
Çöl şehri Yezd.

İran’ın orta kesimlerinde, Yezd Eyaleti'nin yönetim merkezi olan Yezd şehri, tarihî yapısı ve kendine has yerel yerleşim şeklinin yanı sıra etrafında bulunan çöl bölgeleri ile turistlerin uğrak bölgeleri arasında yer alıyor.

  • Yezd, Deşt-i Kevîr Çölü'ne komşu ve bir bölümü kumlarla kaplı ova üzerinde bulunur.

Karadan ziyaretlerde uzun süreli çöl yolculuğu ile varılan, uçak yolculuğunda ise kumulların arasında yer alan ve etrafında köstebek yuvalarını andıran yüzlerce yüzey şekli ile dikkatleri çeken şehir, kültür turizminin yanı sıra çöl safarisi ile de meşhur.

Nesillerdir çöl ortamına uyum sağlaması nedeniyle Yezd, benzersiz bir Pers mimarisine sahip. Tarihî kent merkezinin labirenti andıran sokaklarını, mimari eserleri ve yüzyıllardır çöl iklimindeki evleri soğutmak için kullanılan doğal klima görevi gören yüksek bacaları ziyaret eden turistler, daha sonra hem off-road araçları ile safari yapmak hem de geceleri yıldızları gözlemlemek için çöldeki kamplara yöneliyor.

Şehrin etrafını saran çöl kumullarının ortasına kurulan irili ufaklı onlarca kamp alanı ise gelen misafirleri ağırlamak ve onlara farklı bir deneyim yaşatmak için her türlü hizmeti sunuyor.

Şehir merkezinden aldıkları misafirleri kamp alanına taşıyan ev sahipleri kısa bir süre stabilize yolları kullanmanın ardından araçları kum tepelerine sürerek çöle hoş geldiniz karşılaması ile misafirlerini kampa ulaştırıyor.

Kısa bir dinlenme ve çay faslından sonra ise ziyaretçilere, deve ya da off-road araçları ile çölde safari yapmak ve ya ipeğimsi kumların arasında yürümekten yana tercihte bulunmak kalıyor.

  • Çöl turu, sıcak havalar nedeniyle ikindi vaktinden sonra başlıyor, safari ve gezme faslının tamamlanmasının ardından kamp alanında çay, yemek ve eğlence zamanı ile devam ediyor.

Geceleri kalınabilecek şekilde tasarlanan kamp alanlarında şehrin tarihî yapısına uygun olarak balçıkla sıvanmış kulübeler bulunuyor.

Gezi sonrası, ziyaretçilerden bazıları şehirdeki otellerine dönerken kimi ziyaretçiler bu kulübeleri kiralayarak gece boyunca gökyüzünü ve yıldızları izleyip kendileri ile baş başa kalmayı tercih ediyor.

Kulübelerin yanına kurulan yüksek sedirler bir yandan yeme, içme ve dinlenme vakitleri için mekan olurken diğer yandan geceleri böcek ve sürüngen hayvanlardan korunaklı bir şekilde gökyüzünü izleme imkânı sunuyor.

Kulübelerde değil de çadırda gecelemek isteyen ziyaretçiler içinse ayrı bir çadır kampı alanı da bulunuyor.

Yezd, dünyanın dört bir yanından turist çeken bir şehir. Misafirlerine çöl ortamında her türlü hizmeti sunmaya gayret eden işletmeler, konaklama yerinden off-road araçlarla çöl safarisine, develerle gezi turundan gece yıldızlı gökyüzünü izlemeye bir çok faaliyet sunuyor.

Ziyaretçilerden Mehrdad Zamani, sık sık Yezd’e geldiğini belirterek, "Birkaç ayda bir Yezd’e geliyorum ve her gelişimde kesinlikle çöle çıkıyorum çünkü çöl bana huzur veriyor. Çoğu zaman geceleri buradaki kulübelerde kalıyorum." diyor.

Doğayı sevdiğini dile getiren Zamani, "Çölü, doğayı ve ormanı çok seviyorum. Fakat çöl benim için çok farklı. Çölün gecesi çok güzel oluyor. Sabahı ayrı güzel oluyor buranın.” ifadelerinde bulunuyor.

Çöldeki kamplar, bilhassa bayram zamanlarında çok kalabalık oluyor.