58 sezonluk Türkiye 1.Futbol Ligi tarihinde neden 60 şampiyonluk var?

​58 sezonluk Türkiye 1.Futbol Ligi tarihinde neden 60 şampiyonluk var?
​58 sezonluk Türkiye 1.Futbol Ligi tarihinde neden 60 şampiyonluk var?

Şu anki adı Süper Lig olan Türkiye 1. Futbol Ligi'nde bugüne kadar 60 kez şampiyonluk yaşandı ancak lig 58 sezondur oynanıyor. Peki bu fazladan 2 şampiyonluk da nereden geliyor?

1955 yılında UEFA, Şampiyon Kulüpler Kupası(bugünkü Şampiyonlar Ligi) adında bir turnuva kurup oynatmaya başlıyor. 1956-1957 sezonunda Türkiye Futbol Federasyonu UEFA'ya başvurup bizi de turnuvaya al diyor. UEFA da şampiyonunu belirle, ismini gönder, sizin takımınızı da alacağım diyor.

Türkiye'de bu zaman aralığında İzmir, İstanbul ve Ankara'da ayrı ayrı profesyonel ligler oynandığı için her birinden ayrı şampiyonlar çıkıyor. Türkiye, 1956-57 sezonu için UEFA'ya İstanbul lig şampiyonu olan Galatasaray'ın ismini vererek onun gitmesini uygun görüyor. Federasyon, sadece İstanbul Lig şampiyonunu gönderme kararı alınca İzmir ve Ankara lig şampiyonları buna haklı olarak itirazda bulunuyorlar.

Bunun üzerine Federasyon, bundan sonraki yıllarda UEFA'ya gidecek olan takımı belirlemek için İstanbul, Ankara ve İzmir liglerinden gelen 2'şer takım, yani toplam 6 takım arasında bir turnuva düzenliyor ve bu turnuvanın şampiyonunun UEFA'ya gitmesine karar veriyor. Beşiktaş, 2 sene bu turnuvayı üst üste kazanınca Şampiyon Kulüpler Kupası'na katılmış oluyor.

1959-1960 yılına geldiğimizde ise Federasyon tüm bölgesel ligleri birleştirip Ulusal Lig'i (bugünkü Süper Lig) kurunca dolayısıyla 1.Lig'in şampiyonu olan takım Şampiyon Kulüpler Kupası'na gitmeye başlıyor. Ülkemizdeki şampiyonluk sayısı da doğal olarak Ulusal Lig'in kurulduğu yıl olan 1959-60 sezonundan itibaren başlıyor.

Ancak Beşiktaş, bundan önceki iki yılda İzmir, Ankara ve İstanbul'un takımlarının katıldığı ve kazandığı 2 Federasyon Kupası'nın Ulusal Lig ile eşit olduğunu savunarak kendisine 2 şampiyonluğun verilmesini istiyor. İlk başta Federasyon bu talebi haklı bulmuyor ancak UEFA'nın direktifiyle kararını değiştirip Beşiktaş'ın kazandığı 2 Federasyon Kupası'nı şampiyonluk olarak sayıyor.