Anne yemeği doping cezasını hafifletti

​Anne yemeği doping cezasını hafifletti.
​Anne yemeği doping cezasını hafifletti.

Annesinin evinde yediği yemeğin ardından doping numunesi pozitif çıkan İtalyan tenisçi Sara Errani’ye ‘anne’ indirimi yapıldı.

Bu yılın şubat ayın verdiği numunesinde yasaklı letrozole maddesi tespit edilen Sara Errani, Uluslararası Tenis Federasyonu'na (ITF) yaptığı ilginç savunmayla doping cezasını hatırı sayılır seviyede düşürmeyi başardı.

Savunmasında yasaklı maddeyi bilerek almadığını belirten İtalyan tenisçi, numunesi alınmadan birkaç gün önce ailesinin evinde yediği yemeğe bu maddenin karıştığını öne sürdü.

Bu iddia üzerine ITF, Errani'nin annesini dinleme kararı aldı. Evinde meme kanseri tedavisi gördüğünü söyleyen anne Errani, ilaçlarını sıklıkla mutfak tezgahının üstünde bıraktığını, bu nedenle doping testinden birkaç gün önce ailesi için hazırladığı çorba ve tortellini'nin içine ilacın yanlışlıkla girdiğini ifade etti.

Savunmaların ardından özel olarak toplanan ITF yetkilileri, Errani ailesinin savunmasını haklı buldu. Kararın gerekçesi olarak, yasaklı letrozole maddesinin meme kanseri tedavisinde etkin olarak kullanılması ve bu maddenin bir tenis oyuncusunun performansını artırdığına ilişkin herhangi bir delilin bulunmaması gösterildi. Letrozole genellikle vücut geliştirme sporuyla ilgilenen kişiler tarafından yaygın olarak kullanılan bir madde olarak biliniyor.

ITF bununla birlikte, anti-doping kurallarını yanlışlıkla da olsa çiğneyen Errani'ye iki ay spordan men cezası verdi. Dünya 98 numarası böylece sezonun son Grand Slam turnuvası ABD Açık'ta mücadele edemeyecek.

30 yaşındaki Sara Errani'nin 2012 Roland Garros finalinde karşı karşıya geldiği Maria Sharapova, geçtiğimiz yılın başında numunesinde tespit edilen yasaklı meldonyum maddesi sebebiyle iki yıl men cezası almış, yapılan itirazın ardından bu ceza bir buçuk yıla düşürülmüştü.

(Kaynak: Eurosport)