Tüm basketbolcular uzun boylu olacak diye bir şey yok; işte NBA tarihinin en kısa oyuncuları

Basketbolcu olmak için illa da uzun boylu olmanın şart olmadığını kanıtlayan, 15 ünlü sporcu.

Basketbol denildiği zaman herkesin aklına; 2 metrelik boylarıyla dev sporcular gelir… Ancak öyle isimler var ki bu gerçeği ortadan kaldırıyor. NBA tarihinin en kısa 15 oyuncusunu gelin daha yakından tanıyalım.
Calvin Jerome Murphy

                                    1,75'lik boyu ile Calvin Jerome Murphy, NBA tarihinin en kısa oyuncularındandır. Kariyeri boyunca Houston Rockets forması giyen Murphy, sayısız başarıya imza attı. 1970-1983 yıllarında NBA'de oynayan Murphy'yi izleyenler ise yeteneklerini anlatmakla bitiremiyor. Murphy'yi izleyenler onu “Top taşıma becerisi çok yüksekti, çok hızlıydı ve kısa boylu olmasına rağmen sıçrayışlarıyla rakiplere karşı avantaj kazanıyordu” ifadeleriyle anlatıyor. Halen Rockets'da görev alan eski sporcu aynı zamanda basketbol yorumculuğu da yapıyor. Öte yandan Murphy'nin 9 ayrı kadından 14 çocuğu bulunuyor.
Calvin Jerome Murphy 1,75'lik boyu ile Calvin Jerome Murphy, NBA tarihinin en kısa oyuncularındandır. Kariyeri boyunca Houston Rockets forması giyen Murphy, sayısız başarıya imza attı. 1970-1983 yıllarında NBA'de oynayan Murphy'yi izleyenler ise yeteneklerini anlatmakla bitiremiyor. Murphy'yi izleyenler onu “Top taşıma becerisi çok yüksekti, çok hızlıydı ve kısa boylu olmasına rağmen sıçrayışlarıyla rakiplere karşı avantaj kazanıyordu” ifadeleriyle anlatıyor. Halen Rockets'da görev alan eski sporcu aynı zamanda basketbol yorumculuğu da yapıyor. Öte yandan Murphy'nin 9 ayrı kadından 14 çocuğu bulunuyor.
Slater Martin

                                    22 Ekim 1925'de dünyaya gelen Slater Martin, 14 sene NBA'de oynadı. 1,78'lik boyuyla dikkat çeken Martin, 1950'lerde döneminin en başarılı savunmacısı olarak tanınıyordu. Martin, Minneapolis Lakers formasıyla 1950-1954 yıllarında üst üste 4 şampiyonluk yaşadı. Ünlü sporcu 1960 yılında kariyerine Louis Hawks takımında son verdi. 15 numaralı formasıyla özdeşleşen Martin'e en anlamlı hediye ise 31 Ocak 2009'da Texas Üniversitesi'nden geldi. Üniversite, Martin'in 15 numaralı formasını emekliye ayırdı. Uzun yıllar NBA'de mücadele eden Martin, 18 Ekim 2012'de yaşama gözlerini yumdu.
Slater Martin 22 Ekim 1925'de dünyaya gelen Slater Martin, 14 sene NBA'de oynadı. 1,78'lik boyuyla dikkat çeken Martin, 1950'lerde döneminin en başarılı savunmacısı olarak tanınıyordu. Martin, Minneapolis Lakers formasıyla 1950-1954 yıllarında üst üste 4 şampiyonluk yaşadı. Ünlü sporcu 1960 yılında kariyerine Louis Hawks takımında son verdi. 15 numaralı formasıyla özdeşleşen Martin'e en anlamlı hediye ise 31 Ocak 2009'da Texas Üniversitesi'nden geldi. Üniversite, Martin'in 15 numaralı formasını emekliye ayırdı. Uzun yıllar NBA'de mücadele eden Martin, 18 Ekim 2012'de yaşama gözlerini yumdu.
Muggsy Bogues

                                    NBA tarihinin en başarılı isimlerinden olan Muggsy Bogues, 1,60'lık boyuyla basketbolda belki de zor bir işi başardı. 16 yıl NBA'de 4 ayrı takımda oynayan Muggsy Bogues, çocukluğundan itibaren çok çalışarak hedeflerine ulaştığını vurguluyor. Boyu nedeniyle her zaman sıkıntılarla karşılaştığını ancak çalışmaktan hiçbir zaman vazgeçmediğini belirten Bogues “Her zaman kendime inandım. Çok çalışarak kısa boyumun farkını kapattım. Çocukken herkes hayalimle alay ederdi. Ancak ben tüm bunlara rağmen yılmadım. Gençlere de en büyük tavsiyem, hedeflerinin peşinde koşmaları” diyor. Profesyonel basketbolculuk kariyerinin ardından antrenörlük yapan Bogues ayrıca gayrimenkul işiyle de ilgileniyor.
Muggsy Bogues NBA tarihinin en başarılı isimlerinden olan Muggsy Bogues, 1,60'lık boyuyla basketbolda belki de zor bir işi başardı. 16 yıl NBA'de 4 ayrı takımda oynayan Muggsy Bogues, çocukluğundan itibaren çok çalışarak hedeflerine ulaştığını vurguluyor. Boyu nedeniyle her zaman sıkıntılarla karşılaştığını ancak çalışmaktan hiçbir zaman vazgeçmediğini belirten Bogues “Her zaman kendime inandım. Çok çalışarak kısa boyumun farkını kapattım. Çocukken herkes hayalimle alay ederdi. Ancak ben tüm bunlara rağmen yılmadım. Gençlere de en büyük tavsiyem, hedeflerinin peşinde koşmaları” diyor. Profesyonel basketbolculuk kariyerinin ardından antrenörlük yapan Bogues ayrıca gayrimenkul işiyle de ilgileniyor.
Michael Adams

                                    19 Ocak 1963 yılında dünyaya gelen Michael Adams da kısa boylu basketbolcular arasında yer alıyor. 1,78 boyundaki Adams, profesyonel kariyerinde oyun kurucu pozisyonunda görev aldı. Basketbolculuk kariyerinin ardından antrenörlük yapan Adams; Springfield Fame, Sacramento Kings, Bay State, Washington Bullets, Denver Nuggets, Washington Bullets ve Charlotte Hornets formaları giydi.
Michael Adams 19 Ocak 1963 yılında dünyaya gelen Michael Adams da kısa boylu basketbolcular arasında yer alıyor. 1,78 boyundaki Adams, profesyonel kariyerinde oyun kurucu pozisyonunda görev aldı. Basketbolculuk kariyerinin ardından antrenörlük yapan Adams; Springfield Fame, Sacramento Kings, Bay State, Washington Bullets, Denver Nuggets, Washington Bullets ve Charlotte Hornets formaları giydi.
Damon Stoudamire

                                    1973 doğumlu Damon Lamon Stoudamire, 1,78'lik boyuyla NBA'de forma giydi. Kariyeri boyunca “Boyuna rağmen yıldırım gibi hızlı” şeklinde tabir edilen Stoudamire, 2008 yılında San Antonio Spurs formasıyla basketbola veda etti. Stoudamire, 1995-1996 yılında NBA'de 'Yılın Çaylağı' ödülünü kazandı. Kariyerine antrenör olarak devam eden Stoudamir, Pacific Tigers Men's takımını çalıştırıyor. Öte yandan, Stoudamire 2003'te uyuşturucu bulundurmaktan tutuklandı. Aldığı rehabilitasyondan sonra kefaletle serbest kaldı.
Damon Stoudamire 1973 doğumlu Damon Lamon Stoudamire, 1,78'lik boyuyla NBA'de forma giydi. Kariyeri boyunca “Boyuna rağmen yıldırım gibi hızlı” şeklinde tabir edilen Stoudamire, 2008 yılında San Antonio Spurs formasıyla basketbola veda etti. Stoudamire, 1995-1996 yılında NBA'de 'Yılın Çaylağı' ödülünü kazandı. Kariyerine antrenör olarak devam eden Stoudamir, Pacific Tigers Men's takımını çalıştırıyor. Öte yandan, Stoudamire 2003'te uyuşturucu bulundurmaktan tutuklandı. Aldığı rehabilitasyondan sonra kefaletle serbest kaldı.
Avery Johnson

                                    NBA'in 1,78'lik yıldızlarında biri de Avery Johnson. 25 Mart 1965 yılında dünyaya gelen Johnson, 15 yıl boyunca NBA'de oynadı. 2004 yılında basketbolu bırakan Johnson, kariyerinde yalnızca bir kez şampiyonluk yaşadı. 1999 yılında San Antonio Spurs'la şampiyonluk coşkusu yaşayan Johnson için bu kulüp ayrı bir önem taşıyor. Sekiz buçuk sene San Antonio Spurs'da forma giyen Johnson'un 6 numaralı forması 22 Aralık 2007'de kulübün aldığı kararla emekli edildi.
Avery Johnson NBA'in 1,78'lik yıldızlarında biri de Avery Johnson. 25 Mart 1965 yılında dünyaya gelen Johnson, 15 yıl boyunca NBA'de oynadı. 2004 yılında basketbolu bırakan Johnson, kariyerinde yalnızca bir kez şampiyonluk yaşadı. 1999 yılında San Antonio Spurs'la şampiyonluk coşkusu yaşayan Johnson için bu kulüp ayrı bir önem taşıyor. Sekiz buçuk sene San Antonio Spurs'da forma giyen Johnson'un 6 numaralı forması 22 Aralık 2007'de kulübün aldığı kararla emekli edildi.
Nate Robinson
Geçtiğimiz mayın ayında NBA ekibi New Orleans Pelicans'dan İsrail'in Hapoel Tel Aviv takıma transfer olan Nate Robinson da en kısa basketbolcular arasında yer alıyor. 1,75 boyundaki Robinson, NBA'de üç kez smaç yarışması şampiyonu oldu.
Nate Robinson Geçtiğimiz mayın ayında NBA ekibi New Orleans Pelicans'dan İsrail'in Hapoel Tel Aviv takıma transfer olan Nate Robinson da en kısa basketbolcular arasında yer alıyor. 1,75 boyundaki Robinson, NBA'de üç kez smaç yarışması şampiyonu oldu.
Fred Scolari 

                                    'Şişman Freddie' lakabıyla tanınan Fred Scolari 1,78 boyundaydı. 1951'de NBA kariyeri başlayan Scolari sırasıyla Syracuse Nationals, Baltimore Bullets, Fort Wayne Pistons ve Boston Celtics takımlarında oynadı. 1951-1952 sezonunda Baltimore Bullets'i çalıştıran Scolari, bir yıllık tecrübenin ardından antrenörlüğü bıraktı. Scolari daha sonraki hayatında sigortacılık yaptı. Serbest atışlardaki başarısıyla hafızalara kazınan sporcu 17 Ekim 2002'de vefat etti.
Fred Scolari 'Şişman Freddie' lakabıyla tanınan Fred Scolari 1,78 boyundaydı. 1951'de NBA kariyeri başlayan Scolari sırasıyla Syracuse Nationals, Baltimore Bullets, Fort Wayne Pistons ve Boston Celtics takımlarında oynadı. 1951-1952 sezonunda Baltimore Bullets'i çalıştıran Scolari, bir yıllık tecrübenin ardından antrenörlüğü bıraktı. Scolari daha sonraki hayatında sigortacılık yaptı. Serbest atışlardaki başarısıyla hafızalara kazınan sporcu 17 Ekim 2002'de vefat etti.
Spud Webb

                                    Spud Webb olarak tanınan Anthony Jerome Webb 13 Temmuz 1963 yılında gözlerini dünyaya açtı. 1,70 boyunda olmasına rağmen kariyeri boyunca sıçrama yeteneği ile dikkat çekmiştir. Oyun kurucu pozisyonunda oynayan Webb, NBA'de 12 yıl çeşitli takımlarda forma giydi. Webb 1986 yılında NBA All-Star etkinliklerinde yer alan smaç yarışmasını kazandı. 1,70'lik boyuyla bu yarışmayı kazanan en kısa oyuncu rekoru halen Webb'e aittir.
Spud Webb Spud Webb olarak tanınan Anthony Jerome Webb 13 Temmuz 1963 yılında gözlerini dünyaya açtı. 1,70 boyunda olmasına rağmen kariyeri boyunca sıçrama yeteneği ile dikkat çekmiştir. Oyun kurucu pozisyonunda oynayan Webb, NBA'de 12 yıl çeşitli takımlarda forma giydi. Webb 1986 yılında NBA All-Star etkinliklerinde yer alan smaç yarışmasını kazandı. 1,70'lik boyuyla bu yarışmayı kazanan en kısa oyuncu rekoru halen Webb'e aittir.
Earl Boykins

                                    Earl Boykins, NBA tarihinde Muggsy Bogues'dan sonra en kısa oyuncudur. 1976 yılında dünyaya gelen Boykins, 1,65'lik boyu ve 60 kilo olmasıyla dikkat çekmişti. Boykins aynı zamanda 60 kilo olmasından dolayı NBA'in en zayıf isimleri arasında da yer aldı. Kariyerine 2012'de Houston Rockets formasıyla son veren Boykins, şimdilerde basketbol yorumculuğu yapıyor.
Earl Boykins Earl Boykins, NBA tarihinde Muggsy Bogues'dan sonra en kısa oyuncudur. 1976 yılında dünyaya gelen Boykins, 1,65'lik boyu ve 60 kilo olmasıyla dikkat çekmişti. Boykins aynı zamanda 60 kilo olmasından dolayı NBA'in en zayıf isimleri arasında da yer aldı. Kariyerine 2012'de Houston Rockets formasıyla son veren Boykins, şimdilerde basketbol yorumculuğu yapıyor.
Isaiah Jamar Thomas

                                    27 yaşındaki Isaiah Jamar Thomas da 1,75'lik boyuyla dikkat çekiyor. Boston Celtics'te forma giyen basketbolcu, hırsı ve kazanma arzusuyla taraftarların beğenisi topluyor.
Isaiah Jamar Thomas 27 yaşındaki Isaiah Jamar Thomas da 1,75'lik boyuyla dikkat çekiyor. Boston Celtics'te forma giyen basketbolcu, hırsı ve kazanma arzusuyla taraftarların beğenisi topluyor.
Ralph Beard

                                    29 Kasım 2007 tarihinde 80 yaşında hayata gözlerini yuman Ralph Beard, yetenekleriyle olduğu kadar boyuyla da dikkat çekti. 1,78 boyundaki Beard, NBA'da Kentucky forması giydi. 1948 yılında yapılan Yaz Olimpiyatları'nda ABD Milli Takımı'nda bulunan Beard, altın madalyayı da kariyerine ekledi. Beard'ın adı 1951 yılında şikeye de karıştı.
Ralph Beard 29 Kasım 2007 tarihinde 80 yaşında hayata gözlerini yuman Ralph Beard, yetenekleriyle olduğu kadar boyuyla da dikkat çekti. 1,78 boyundaki Beard, NBA'da Kentucky forması giydi. 1948 yılında yapılan Yaz Olimpiyatları'nda ABD Milli Takımı'nda bulunan Beard, altın madalyayı da kariyerine ekledi. Beard'ın adı 1951 yılında şikeye de karıştı.
Brevin Knight

                                    NBA kariyerinde oyun kurucu pozisyonunda görev alan Brevin Knight, 1,78 boyunda. 2009'da Utah Jazz forması altında kariyerini noktalayan Knight sırasıyla şu takımlarda oynadı: Cleveland Cavaliers, Atlanta Hawks, Memphis Grizzlies, Phoenix Suns, Washington Wizards, Milwaukee Bucks, Charlotte Bobcats, Los Angeles Clippers, Utah Jazz. Aynı zamanda Brandin Knight'ın ağabeyi olan Brevin Knight kariyerini antrenör olarak değil yorumcu olarak sürdürüyor.
Brevin Knight NBA kariyerinde oyun kurucu pozisyonunda görev alan Brevin Knight, 1,78 boyunda. 2009'da Utah Jazz forması altında kariyerini noktalayan Knight sırasıyla şu takımlarda oynadı: Cleveland Cavaliers, Atlanta Hawks, Memphis Grizzlies, Phoenix Suns, Washington Wizards, Milwaukee Bucks, Charlotte Bobcats, Los Angeles Clippers, Utah Jazz. Aynı zamanda Brandin Knight'ın ağabeyi olan Brevin Knight kariyerini antrenör olarak değil yorumcu olarak sürdürüyor.
Charlie Criss

                                    1948 yılında doğan Charlie Criss, 1,72'lik boyuna rağmen basketbolu tercih edelerden. Kariyerine New Mexico State Üniversitesi'nde başlayan Criss, birçok ekip de forma giydi. Criss, kariyerini noktaladıktan sonra yorumculuğu tercih etti.
Charlie Criss 1948 yılında doğan Charlie Criss, 1,72'lik boyuna rağmen basketbolu tercih edelerden. Kariyerine New Mexico State Üniversitesi'nde başlayan Criss, birçok ekip de forma giydi. Criss, kariyerini noktaladıktan sonra yorumculuğu tercih etti.
Keith Russell

                                    'Mister' Jennings lakabıyla tanınan Keith Russell, 1,70 boyunda. 1992-95 yılları arasında Golden State Warriors'da forma giyen Russell, çıktığı 164 karşılaşmada 6,6 sayı, 1,5 ribaund ve 3,7 asist ortalamaları yakaladı. 1999'da Real Madrid'te oynadıktan sonra Russell Türkiye'nin yolunu tuttu. ABD'li oyuncu 1999-2000 sezonunda Fenerbahçe forması giydi. Rusya ve Fransa'da da oynayan Russell 2004'te emekli oldu.
Keith Russell 'Mister' Jennings lakabıyla tanınan Keith Russell, 1,70 boyunda. 1992-95 yılları arasında Golden State Warriors'da forma giyen Russell, çıktığı 164 karşılaşmada 6,6 sayı, 1,5 ribaund ve 3,7 asist ortalamaları yakaladı. 1999'da Real Madrid'te oynadıktan sonra Russell Türkiye'nin yolunu tuttu. ABD'li oyuncu 1999-2000 sezonunda Fenerbahçe forması giydi. Rusya ve Fransa'da da oynayan Russell 2004'te emekli oldu.