40 sene önce Steve Jobs'un garajında üretilen bilgisayar rekor fiyata satıldı

​40 sene önce Steve Jobs'un garajında üretilen bilgisayar rekor fiyata satıldı
​40 sene önce Steve Jobs'un garajında üretilen bilgisayar rekor fiyata satıldı

Apple dendiğinde herkesin aklına akıllı telefon gelir ancak dev firma sektöre adımını bilgisayar üreterek atmıştı. İşte Apple'ın 40 sene önce Steve Jobs'un garajında ürettiği bir bilgisayar rekor fiyatla satıldı.

Apple ilk yıllarında hiç de büyük bir şirket değil, Steve Jobs'un garajında ürünlerini üreten çok küçük çaplı bir şirketti.

1976 yılında Apple'ın iki genç kurucusu Steve Jobs ve Steve Wozniak tarafından tasarlanan Apple-1 adlı kişisel bilgisayar, 1 yıl sonra 1977'de anakart, orjinal makbuzu, kaset kaydedici ve kullanım klavuzu ile 200 adet satılmıştı. Üstelik Apple-1'i satın alan kullanıcılar, güç kaynağı, monitör ve klavye gibi parçaları kendileri temin etmeleri gerekiyordu.

Söz konusu Apple-1 bilgisayarları zaman zaman çeşitli müzayedelerde açık arttırma usulü ile satışa sunuluyor. Örneğin 2014 yılında satışa sunulan bir Apple-1, 905.000 dolar fiyata alıcı bulmuştu.

Bu kez Almanya'da düzenlenen satışta böylesine ciddi bir rakam verilmemiş olsa da, satışa sunulan Apple-1 kişisel bilgisayarı, tam 130.000 dolara alıcı bulmuş durumda. Aslında bir bilgisayar için 130.000 dolar, muazzam bir rakam. Fakat bir önceki satışta ödenen 905.000 dolarlık çılgın rakam, 130.000 dolar gibi bir parayı da gölgede bırakıyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >