5300 yıl önce yaşamış buz adam Ötzi'nin sırları

Bundan 25 yıl önce Alplerde bulunan Ötzi doğa tarafından mumyalanarak günümüze kadar gelmiş. Birçok sır barındıran Ötzi'nin son yapılan araştırmalarda ölmeden önce yediği son yemeğin ne olduğu ortaya çıktı.

Buz adam Ötzi'nin yaşamı ve ölümüyle ilgili ayrıntıları ortaya çıkarmak isteyen araştırmacılar, buz adamın ölmeden önce yediği son yemeğin ne olduğunu ortaya çıkardılar. Buna göre Ötzi'nin ölmeden önce yediği son yemek bir tür kurutulmuş et yani Taş Devri pastırmasıymış.

Etin İtalya'nın Güney Tirol bölgesinde okla öldürülmüş vahşi bir keçiye ait olduğunu savunan araştırmacılar, etin nanoyapısını incelediklerini ve oldukça yağlı, kurutulmuş bir et gibi göründüğünü ifade ettiler.



Buz Adam Ötzi kimdir?
Ötzi 1991 yılında İtalya'da bulunan Ötztal Alpleri'nde 3.210 metre yükseklikte Alman yürüyüşçüler tarafından bulundu. Bulunduğunda ceset tamamen buzla kaplıydı ve bu da yaklaşık 5 bin yıl önce ölen cesedin çok iyi korunduğu anlamına geliyordu. Bilim insanları, cesede fiziki müdahalede bulunmadan DNA analizleri aracılığıyla parçaları bir araya getirip 26 yıldır Ötz'nin kadavrasını inceliyorlar. Şu ana kadar elde edilen bulgular göre; Ötzi'nin 45 yaşına kadar yaşamış. Yaklaşık 50 kg ağırlığında olan Ötzi 1.6 m boyundaymış.



Buz Adam Ötzi'nin sırları




Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >