ABD'nin insansız uzay aracı: 600 gündür gizli görevlerini sürdürüyor

ABD'nin insansız casus uçağı olarak nitelendirilen X-37B, 600 gündür yörüngede ve görevlerini gizli bir şekilde sürdürüyor.

ABD Hava Kuvvetleri'nin görevlerini bir sır gibi sakladığı insansız uzay aracı X-37B ordunun en önemli projelerinden biri. ABD'nin gizli deneysel programlarının parçalarından biri olan uzay aracı 20 Mayıs 2015'te fırlatılmıştı. Düşman uyduları imha eden bir silah ya da bir bombardıman uçağı olabileceğine dair bir çok iddia ve teori mevcut ancak ne taşıdığı tam olarak bilinmiyor.

NE ZAMAN DÖNECEĞİNE DAİR BİLGİ YOK

X37-B, Boeing tarafından 117 kilometre – 800 kilometre yükseklik aralığında yani düşük dünya yörüngesinde seyretmek üzere tasarlandı. Uzay aracının görevleri askeri yetkililer tarafından gizli tutuluyor. NASA, aracın içinde deneysel cihazlar bulunduğunu, Gezegenler Topluluğu Derneği ise bir güneş yelkeni taşıdığını belirtiyor. 'LightSail' (güneş yelkeni) güneşten gelen fotonların basıncını kullanarak itiş gücü sağlayan bir 'uzay yelkenlisi.'



X37-B Dünya'daki bir komuta merkezinden idare ediliyor. 8,8 metre uzunluğunda olan aracın Dünya'ya ne zaman döneceğine dair resmi bir açıklama yok. Döndüğünde Florida eyaletinde bulunan NASA Kennedy Uzay Merkezi'ne inişi yapacak. Geçtiğimiz yıl proje hakkında konuşan Hava Kuvvetleri Sözcüsü Yüzbaşı Chris Hoyler, "Deneysel bir itiş sistemi üzerinde araştırmalar yapıyoruz. Ayrıca NASA'nın uzaydaki bazı malzemelerinin dayanıklılığını ölçülmesi de görevlerden birisi. Yeniden kullanıma hazır uzay araçlarının gelişimi için önemli bir operasyon" ifadelerini kullanmıştı.

Maliyetiyle ilgili rakamlar da gizli tutulan X37-B'nin gizli görevlerine dair teoriler;
1- Muhtemelen ilk görevi casusluk. Uzay aracı görünümüyle rakip ülkelerin askeri ve stratejik bölgelerini izliyor.
2- Savaş zamanı ya da herhangi bir tehlike anında uzaydan saldırabilecek bir bombardıman uçağı niteliğinde.
3- Yabancı uydulara saldıran bir silaha dönüşebilir. Hatta diğer ülkelerin iletişim uydularını da dinliyor olabilir.
4- Diğer ülkelerin uydularını izleyebilecek daha küçük boyuttaki casus uyduları taşıyor ve yörüngeye yerleştiriyor olabilir.





Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >