Apple, üniversiteyle girdiği patent davasını kaybetti

Apple patent davası
Apple patent davası

Amerika’daki bir üniversiteyle girdiği patent davası Apple’a pahalıya mal oldu.

Apple’ın patent davalarıyla başının belada olduğunu artık duymayan kalmadı. Öyle ki şirketin en fazla çalışanları avukatları olabilir.

Apple’ın en büyük davaları ise Qualcomm ile olanlar. Qualcomm ile bir türlü anlaşma sağlayamayan Apple’ın, tartışmayı büyüterek devam ettirmede ısrar ettiği söyleniyor.

Şirket son olarak kaybettiği patent davasında 506 milyon dolar cezaya çarptırıldı. ABD’nin Wisconsin Üniversitesi’ne kaybedilen dava, görülmeden önce Apple tarafından reddedilmişti. Ancak bu ret Üniversite’yi durduramamış ve dava yeniden açılmıştı. Davanın açılma sebebi ise A7, A8 ve A8X çipsetlerinde kullanılan teknolojilerdi. Açıklamaya göre Apple bu patent ihlallerini 2017 başlarına kadar devam ettirdi.

Apple'ın davayı kaybettiği üniversiite Wisconsin Alumni Research Foundation (WARF).
Apple'ın davayı kaybettiği üniversiite Wisconsin Alumni Research Foundation (WARF).

Apple’ı haksız bulan mahkeme ilk olarak Apple’ın 234 milyon dolar ödemesi gerektiği kararına varırken sonrasında buna ek olarak 272 milyon dolarlık bir bedel daha ekledi. Mahkeme böyle bir ceza vermiş olsa da Apple’ın bunu ödemek gibi bir yola gideceğini beklemiyoruz. Öyle ki şirketin anında itiraz etmek için çalışmalara başladığı belirtildi.

Sizce Apple çok büyük bir marka olduğu için kasıtlı olarak uğraşılıyor mu? Yoksa Apple'ın bu böyle bir marka olmasının sebebi gerçekten patent çalıntıları yapması mı?

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >