Apple'dan istediğini almaya yakın olan Trump, markaya ciddi zarar verebilir

Donald Trump phone
Donald Trump phone

Apple’ın Çin yerine ABD’de üretilmesi gerektiğini sürekli olarak dile getiren Trump’ın yüzü gülüyor.

ABD’nin 45. Başkan’ı olarak göreve gelen Donald Trump’ın düzenli olarak dikkat çeken açıklamalar yaptığı ve yine dikkat çekici işlere imza attığını görüyoruz.

Apple’ın en büyük tedarikçilerinden Tayvan merkezli Foxconn’un ABD’ye 10 milyar dolarlık yatırım yapacağını açıklaması akıllara bir anda Trump’ın iPhone hayallerini getirdi. İlk olarak ABD’de 3 bin kişiye istihdam sağlayacak firma, bunu LCD panelleri üretecek bir fabrika kurarak yapacak.

Trump’ın konuyla alakalı yaptığı açıklamalar Apple tarafından önemsenmiş ve bir mali rapor hazırlanmıştı. Kesin sonuçların açıklanmamasıyla birlikte bir ekonomik forum durumu şöyle bir cümleyle özetlemişti:

  • iPhone’ların ABD’de üretilmesi durumunda, maliyet de iki kat fazla artış olacak.

NTV'nin haberine göre New York Syracuse Üniversitesi'nden Prof. Jason Dedrick, üretimin ABD'ye kaydırılması durumunda özellikle işçi ücretlerinin büyük bir maliyet artışına neden olacağını söylüyor.

İletişim teknolojilerinin küreselleşmesi konusunda araştırmalar yapan Prof. Dedrick, üretim tesislerinin nakil masraflarının da yüksek olacağına dikkat çekiyor ve ekliyor:

  • Eğer kullanılan parçacıklar yurtdışında üretilmeye devam edilip, sadece montaj işlemi ABD’de yapılırsa, bu yaklaşık 30-40 dolarlık bir maliyet artışı anlamına gelir. Ancak tüm parçaların ABD'de üretilip monte edilmesi durumunda, her bir iPhone için ek maliyet artışı 80-90 doları bulacaktır.

Prof. Dedrick’e göre, bu durumda Apple’ın önünde iki seçenek olacak: Ya kâr marjını düşük tutup iPhone’ları aynı fiyata satmaya devam edecek ki bu pek gerçekçi olmaz ya da maliyet artışını doğrudan tüketiciye yansıtacak.

Bu durumda iPhone 7’nin fiyatı da en az 730-740 dolara çıkacak. Bu durumda Apple, rakipleri karşısında büyük bir fiyat dezavantajı yaşamış olacak.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >