Bilim insanları uzayda yaşam bulunma ihtimalini açıkladılar

Evren ve uzayla ilgili araştırmalarını sürdüren bilim insanları, uzayda yaşam bulunmama ihtimalini sıfıra yakın olarak açıkladılar.

Herkesin cevabını merak ettiği soru şu: Dünya'da bizim sahip olduğumuz gibi, başka bir gezegen veya evrende de hayat var mı? Eğer varsa onlar bizimle neden iletişim kurmuyor? Ya da kuruyorsa biz mi anlamıyoruz yoksa birileri bu temasları saklıyor mu? Bu sorular bu şekilde genişleyip gidiyor.

Bunda yüzyıllar önce, İtalyan keşiş, filozof, matematikçi, şair ve kozmoloji kuramcısı Giordano Bruno yıldızların gezegenlerle çevirili olduğunu ve bu gezegenleri kendi yaşamlarını geliştirebileceğini açıklamıştı. Yani evrenin sonsuz olduğunu söylemek istiyordu. Bu düşünceleri tehlikeli bulunan Giordano Bruno Roma Engizisyon mahkemesi tarafından yargılandı ve idam edildi.

MUAZZAM ORANDA YAŞAM
1961 yılında gökbilimci Frank Drake tarafından ortaya konan Drake denklemi; yabancı yaşamla ilgili en önemli sorunları ele alıyor ve bizimle iletişime geçmek için teknolojik açıdan üstün bir uygarlık için gerekli olan cihazları ve değişkenleri içeriyordu. Evren araştırmaları konusunda ünlü olan Rochaster Üniversitesi profesörü Adam Frank, "Kaç tane yıldız bulunduğunu uzun zamandan beri tahmin etsek de, yıldızlar çevresindeki kaç gezegenin teorik olarak hayatı barındıran yapılar olduğunu bilemeyiz. Yine de olasılıklar, muazzam oranda yaşam olduğundan yana." açıklamasını yaptı.

OLASILIK

Washington Üniversitesi'nde görev yapan araştırmacı ve astronom Woodruff Sullivan da Adam Frank ile aynı görüşleri paylaşıyor. Dünyanın evrendeki yerini, yıldızların ve galaksilerin sayısını baz alarak karışık hesaplamalara giren Sullivan'a göre, evrende yaşam koşullarının olmadığı bir gezegenin bulunmama olasılığı 10 trilyonda bir.

Araştırmacılara göre, bizden daha zeki olan uzaylıların bizden önce evrimleşme ihtimali de çok fazla. Evrenin tahminen 13 milyar yaşında olduğu varsayılıyor ve söz konusu uzaylı türlerinin ve yaşanılası gezegenlerin yok olma ihtimali çok yüksek olarak görülüyor.


Eski Kanada Savunma Bakanı: 82 uzaylı türü dünyada dolaşıyor





Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >