Doğadan ilham alınarak yapılan 5 muazzam icat

Kevlar Ruleti
Kevlar Ruleti

Doğadaki canlı türlerinin araştırılmasıyla ortaya çıkan teknolojik ürünleri sizler için derledik.

1. Örümcek ağından çelik yelek
Kevlar, çok hafif karbon kökenli çok sağlam liflerden oluşan bir malzemedir. Kevlar günümüzde zırh, sağlam halat yapımı, yanmayan koruyucu giysi yapımında kullanılmaktadır. Dünyanın en büyük kimya üreticilerinden olan Dupond şirketi örümcek ağını incelemek için çok büyük bir araştırma başlatmış, harcanan milyonlarca dolar ve verilen yıllar sonucunda örümcek ağının moleküler yapısını çözmüş.
Bu maddenin taklit edilmesiyle şuan bilinen en sağlam malzeme üretildi; Kevlar. Örümcek ağı kadar sağlam olmasa da insanların ürettiği en sağlam malzemedir. Örneğin bir tabanca mermisi, önüne gelen her şeyi delebilirken kevlardan yapılmış bir kumaşı delemez. Kevlar zırh yapımında, uçak gemilerinde uçakları durdurmak için halatlarda, mayın ayakkabılarında, uzay sanayinde ve sağlamlık gerektiren hemen her yerde kullanılır.

2.Lotus çiçeğideki nano teknoloji
Lotus çiçeği genelde pisliğin olduğu yerde bulunur. Lotus çiçeğinin özelliği yağmur damlalarıyla üzerindeki kiri ve tozu temizlemesidir. Yaprak yapısı üzerindeki nano sivrilikler yapışmayı önler. Bu nano tepecikler üzerinde biriken her yabancı partikül adeta bilardo topları gibi çarpışarak yaprak üzerinden kayar. Günümüzde bina yüzeyleri için madde üretilirken bu bitkiden yararlanılıyor. Hatta bu sektörde söz sahibi bir şirket 'Lotusan' adında bir dış cephe kaplama malzemesi bile üretmiş.


3.Tavukların sabit kafası
Tavukların vücutları hareket ederken kafalarının sabit kalması durumuna hiç şahit oldunuz mu? Bunu fark eden markalar telefon kamerası ve otomobil kontrolü geliştirmiş.4.Yarasaların muazzam uyarı sistemi

Yarasaların ses ve yön belirlemede çok farklı yöntemleri olduğunu hepimiz biliriz. Önceleri çıkardığı seslerle nesnelere çarpmayı engellediği düşünülürken yapılan araştırmalar bu hayvanların çok gelişmiş varlıklar olduğunu ortaya koyuyor. Araştırmalar sonucunda elde edilen verilerle görme engelliler için bir baston tasarlanmış. Bastonun önündeki dönüştürücü ile ileriye doğru ses dalgaları gönderiliyor ve gönderilen bu bilgi bastona geri dönerek işleniyor. İşlenen bu bilgiler engel varsa kullanıcıya titreşim olarak gönderiliyor. Kullanması oldukça kolay gibi.


5.Helikopter mühendislerinin ilk görüşte işte bu dediği böcek; Yusufçuk Böceği
Yusufçuk böceğinin mucizevî bir yapısı olması ise; günümüz teknolojisinde bazı yapılar için ilham kaynağı olmuştur. Yusufçuk böcekleri havada hareket etmeden asılı halde durabilirler. Gövdeleri metal görünümünü andıran halkalardan oluşur. Bazı türlerinin uçuş hızı saatte 95 km'yi bulabildiği bilinen yusufçuğun duyma özelliği yoktur. Koku alma duyuları da çok fazla gelişmemiştir; ancak en iyi görebilen böcek olarak adlandırılmaktadır.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >