Geleceğin teknolojisi: Bor ve elektrikle çalışan otomobil geliştirildi

Dünya'nın şuan kullanmadığı teknolojiyle üretilen aracın maliyeti oldukça yüksek.
Dünya'nın şuan kullanmadığı teknolojiyle üretilen aracın maliyeti oldukça yüksek.

DMA, TÜBİTAK MAM ve Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü ortaklığı ile dünyanın ilk bor ve elektrikle çalışan otomobili geliştirdi. Boren ismine sahip araç, bu alanda rekoru elinde bulunduran Tesla 100D'den daha fazla yok katedebilecek.

Daha küçük batarya ile daha fazla mesafe
Söz konusu iki teknoloji ile çalışacak arabayı ''DMA'' firması bir araya getirecek. Sodyum bor hidrürden hidrojen elde edilecek pilin ise TÜBİTAK MAM ve Bor Enstitüsü geliştirecek. Ortaya koyulacak araç, diğer elektrikli araçlarla kıyaslandığında daha küçük batarya ile daha fazla mesafe alabilecek. Elektrikli araçlar konusunda uzman olan firma motor, şanzıman, egzos sisteminin olmadığı aracın kablo için gerekli altyapısı yapacak. Ayrıca aracın kasasında TÜBİTAK MAM ve Bor Enstitüsü'nün geliştireceği batarya için alan oluşturacak.
Geleceğin teknolojisi olarak görülüyor
Elektrikli otomobil teknolojisine yeni bir soluk kazandırması beklenen araç, ne yazık ki bir milyon doların üzerinde bir maliyete sahip. Hidrojen ve elektrik enerjisi ile çalışan araç, geleceğin teknolojisi olarak görülüyor. DMA tarafından geliştirilen motor ise 53 kW'lık bir batarya ile 450 km mesafe kat edebiliyor. Bildiğiniz üzere elektrikli otomobil denince akla gelen öncü firma Tesla bile 75 kW'lık batarya ile 426 km yol katedebiliyor. Duruma bu yönüyle bakıldığında gelişen teknoloji ile birlikte elektrikli otomobillerle tek şarj ile alacağımız mesafe çok yakında bir hayli artacak gibi görünüyor.

Diğer yakıtlara oranla 3 kat daha ucuz olan hidrojenin, bu teknoloji ile birlikte birçok alanda kullanılması hedefleniyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >