İnsan beyni hakkında muhtemelen bilmediğiniz 7 enteresan bilgi

​İnsan beyni hakkında muhtemelen bilmediğiniz 7 enteresan bilgi
​İnsan beyni hakkında muhtemelen bilmediğiniz 7 enteresan bilgi

Bilimin her zaman araştırma konularından biri olan ve doğadaki en gelişmiş yapı olarak kabul edilen insan beyni hakkında duyunca çok şaşıracağınız 7 ilginç bilgi

İnsan beyni, yüzyıllardır bilim insanlarının üzerinde çalıştığı ve sırlarını tam olarak çözemediği bir organ. Bilgisayar bilimleri de bu organı bire bir kopyalamak için tüm imkanlarını seferber etmiş durumda. Çünkü yapay zekadan sinir ağlarına kadar birçok çalışma alanı ve yüzlerce araştırma mevcut. İşte beynimiz hakkında şoke eden bilimsel gerçekler...

Acı hissetmez
Beyniniz milyarlarca sinir hücresinden oluşur. Sinir hücreleri, tüm vücudu kontrol eden; acı ve hazları duyumsayan yapılardır. Ancak beyni oluşturan sinir hücreleri acıyı hissetmez. Kısacası, beyin kendine dokunulması dışında her şeyi hisseder.
Acı hissetmez Beyniniz milyarlarca sinir hücresinden oluşur. Sinir hücreleri, tüm vücudu kontrol eden; acı ve hazları duyumsayan yapılardır. Ancak beyni oluşturan sinir hücreleri acıyı hissetmez. Kısacası, beyin kendine dokunulması dışında her şeyi hisseder.
En büyük enerji tüketicidir
Tüm vücut ağırlığımızın %2’sini oluşturmasına rağmen yiyip içtiklerimizde bulanan enerjinin en az %20’sini tüketir. Bu insanın karmaşık düşünceler üretebilen bir varlık olmasıyla doğrudan alakalıdır.
En büyük enerji tüketicidir Tüm vücut ağırlığımızın %2’sini oluşturmasına rağmen yiyip içtiklerimizde bulanan enerjinin en az %20’sini tüketir. Bu insanın karmaşık düşünceler üretebilen bir varlık olmasıyla doğrudan alakalıdır.
Vücudumuzdaki en yağlı organdır
Beyin vücuttaki en yağlı organdır. Yaklaşık %60 oranında yağ mevcuttur. Bu beynimizi, sağlıklı bir insan organında oransal olarak en fazla yağ bulunan organ özelliğine sahip kılıyor.
Vücudumuzdaki en yağlı organdır Beyin vücuttaki en yağlı organdır. Yaklaşık %60 oranında yağ mevcuttur. Bu beynimizi, sağlıklı bir insan organında oransal olarak en fazla yağ bulunan organ özelliğine sahip kılıyor.
Diğer canlılara göre daha büyük bir neo-kortekse sahiptir
Beyin zarı da denilen beyin neo-korteksi, beynimizin en dış kısmıdır. Konuşma ve soyut düşünme kabiliyetimizin kaynağı olan neokorteks, diğer memelilerle karşılaştırıldığında insanlarda %76 oranında daha büyüktür.
Diğer canlılara göre daha büyük bir neo-kortekse sahiptir Beyin zarı da denilen beyin neo-korteksi, beynimizin en dış kısmıdır. Konuşma ve soyut düşünme kabiliyetimizin kaynağı olan neokorteks, diğer memelilerle karşılaştırıldığında insanlarda %76 oranında daha büyüktür.
Yeni bir şey öğrenildiğinde yapısı değişir
Nörolojideki son bulgular, beynin elastik bir yapısı olduğunu ortaya koydu. İnsan beyni, öğrenilen bilgilerle şekillenir, şekil değiştirir. Her bilgi nöronlara kodlanır ve nöronların yapısını değiştirir.
Yeni bir şey öğrenildiğinde yapısı değişir Nörolojideki son bulgular, beynin elastik bir yapısı olduğunu ortaya koydu. İnsan beyni, öğrenilen bilgilerle şekillenir, şekil değiştirir. Her bilgi nöronlara kodlanır ve nöronların yapısını değiştirir.
Beyinde elektriksel işlemler gerçekleşir
Beynimizde gerçekleşen olaylar elektrikseldir, nöronlar aralarında elektrik akımını iletir. Bir insan beyni, yaklaşık 25 Watt’lık bir ampulü yakacak kadar elektriklenmeye sahiptir.
Beyinde elektriksel işlemler gerçekleşir Beynimizde gerçekleşen olaylar elektrikseldir, nöronlar aralarında elektrik akımını iletir. Bir insan beyni, yaklaşık 25 Watt’lık bir ampulü yakacak kadar elektriklenmeye sahiptir.
Benzeri yoktur ancak mükemmel de değildir
Beynimiz, doğanın en gelişmiş yapısıdır. Ancak tüm bu muazzam özelliklerine rağmen muhteşem değildir. Kimyasal yapısındaki en ufak değişiklik, tüm dengemizi bozabilir. Örneğin şizofreni hastaları, beyinlerindeki dengesizlikler yüzünden olmayan insanlar görebilmektedirler. Ayrıca biz sıradan insanlarda birçok basit algı yanılması mevcuttur. Yukarıdaki resimde ne görüyorsunuz; ördek mi yoksa tavşan mı?
Benzeri yoktur ancak mükemmel de değildir Beynimiz, doğanın en gelişmiş yapısıdır. Ancak tüm bu muazzam özelliklerine rağmen muhteşem değildir. Kimyasal yapısındaki en ufak değişiklik, tüm dengemizi bozabilir. Örneğin şizofreni hastaları, beyinlerindeki dengesizlikler yüzünden olmayan insanlar görebilmektedirler. Ayrıca biz sıradan insanlarda birçok basit algı yanılması mevcuttur. Yukarıdaki resimde ne görüyorsunuz; ördek mi yoksa tavşan mı?
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >