Kafasını kopardığı yılan tarafından 20 dakika sonra sokularak öldürüldü: Bu nasıl mümkün olur?

Kafasını kopardığı yılan tarafından 20 dakika sonra sokularak öldürüldü: Bu nasıl mümkün olur?
Kafasını kopardığı yılan tarafından 20 dakika sonra sokularak öldürüldü: Bu nasıl mümkün olur?

Çin'de yaşayan bir adam kendi geleneklerine göre şifalı olduğuna inanılan yılan çorbası hazırlamak için tükürük kobrasının kafasını keser ve vücudunu doğramaya başlar. Ancak 20 dakika sonra kestiği kobranın kafası adamı sokarak zehirler ve ölümüne sebep olur. Peki böyle bir şey bilimsel olarak nasıl mümkün olur?

Haberimize Fransız İhtilali'nden sonra yaşanan bir hikayeyle başlayalım. O dönemde doğada sadece ateş, toprak, su ve hava olmak üzere 4 element olduğuna inanılıyor ve sürekli bu konuda yazılıp çiziliyordu. Ancak bu duruma karşıt olan Antoine Lavoisier isimli bilim insanı bu kabullenişin yanlış olduğunu iddia ederek bu konuda yazılar yazıyor ve konuşmalar yapıyordu. Lavoisier'in bu karşı çıkışları, o dönem dört element teoremini şiddetle savunan makam sahibi bir yargıcı oldukça kızdırmıştı.
Bunun üzerine yargıç, Lavoisier'i önce tutuklatmış, sonra da giyotinle idama mahkum etmişti. Ölümü kabullenen Lavoisier ölürken dahi insanlığa bir katkı sağlamak istedi. Bu sebeple arkadaşını çağırarak ona şöyle demişti: Kellem giyotinle kesilip sepete düştüğü zaman gözlerime bak. Eğer gözümü iki kez kırpabiliyorsam bilin ki, insanın kafası kesildikten sonra bile beyin bir süre düşünmeye devam etmektedir. Arkadaşı dediğini yapar ve kellesi kesildikten sonra Lavoisier'in gözlerine bakar. Rivayete göre Lavoisier gözlerini kırpmıştır, yani kafası kopmasına rağmen beyin işlevlerini sürdürmüştür.



Şimdi günümüze gelelim. Çin'in Guangdong Eyaleti'nde yaşayan Şef Peng Fan kendi geleneklerine göre şifalı olduğuna inanılan yılan çorbası hazırlamak için tükürük kobrasının kafasını keser ve vücudunu doğramaya başlar. Bu işlemi yaparken bir kenara koyduğu ve işlevsiz olduğunu düşündüğü kobranın kafası tarafından tam 20 dakika sonra sokuldu. Hastaneye kaldırılan talihsiz adam yolda yaşamını yitirdi. Peki bu nasıl mümkün olur? Kafası koparılan yılan 20 dakika sonra nasıl bir insanı zehirleyebilir?



Bir insanın öldükten sonra bilincinin 5-10 dk süresince açık kaldığını illa ki duymuşsunuzdur. Kafası giyotinle kesilen bir insanın bilinci o kadar açık kalamaz. Çünkü beyne kan ve oksijen taşınımı olmaz. Fakat yılan gibi sürüngenlerin işlevlerini sürdürmesi için insanlar gibi kan ya da oksijen ihtiyacı olmaz. Yılanın beynine kan ve oksijen taşınmasa dahi bilinci uzunca bir süre açık kalır ve ısırmaya yetecek kadar bilinç sahibi olabilir. Tabii ki bir de yılanın kafasının hangi bölgeden koparıldığı önemlidir. Eğer yılanın kafası, zehir bezlerinin, ısırmada ve zehri salgılamada işlev alan kaslarının olmadığı bir bölgeden sonra koparılmışsa, yılanın tehlikesi çok uzun bir süre devam eder.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >