Karşı tarafın duygularını okumak artık mümkün: EQ Radio

EQ radio
EQ radio

Kablosuz sinyaller vasıtasıyla gönderilen mesajlara insan vücudunun verdiği tepkiler, insanın o an hangi duyguya sahip olduğunu büyük bir doğruluk oranıyla tahmin ediyor.

Son yıllarda başarılı patentleriyle üne kavuşan MIT’den yeni bir proje geliyor. MIT Bilgisayar Bilimi ve Yapay Zeka Laboratuvarı’nda (CSAIL) geliştirilen yeni proje, insanların ruh halini kavrayabiliyor. Mutlu, üzgün, öfkeli ya da heyecanlı olma hallerini tespit eden çalışma büyük ilgiyle karşılandı. Bu proje için EQ-Radio teknolojisini kullanan araştırmacılar, kablosuz sinyallerle insanların nefes alışverişinden yüz ifadesine, ses tonundan davranışına kadar analiz ederek karşıdaki kişinin duygu durumunu tespit edebiliyor.

İnsan duygusunu ölçtüğü söylenen göğüs bantları, EKG monitörleri gibi bazı aletlerden oldukça farklı şekilde çalışan bu teknoloji, diğer aletlerin güvenilmezliğinden de uzakta kalıyor. EQ-Radio teknolojisini diğerlerinden ayıran ve tespitlerini doğru kılmayı sağlayan en önemli özellik bu teknolojinin birden fazla insan durumunu göz önünde bulundurabilmesi…

Çalışma prensibi incelendiğinde birkaç örnekle karşılaşmak mümkün. Örneğin, yansıtılan bir sinyalin düşük uyarılma ve negatif etkiye karşılık gelmesi, kişinin o an üzüntülü olduğunu anlamamıza yarıyor. Bunun dışında yüksek uyarılma ve olumlu etki varsa, karşıdaki kişi son derece heyecanlıdır. Araştırmacılara göre EQ-Radio, %70’lik bir doğruluk oranıyla çalışıyor.

Bu teknoloji nerede kullanılacak?

Araştırma ekibinin ortaya çıkardığı rapora göre EQ-Radio, eğlence, sağlık ve tüketici davranışı gibi sektörlerde kullanılabilecek durumda. Bir reklam ajansının tüketici tepkilerini ölçmek için kullanabileceği uygulama oldukça ses getirdi. EQ-Radio’nun algoritmaları kalp atışının tüm dalga formunu yakalayabildiğinden bu teknolojiyi sessiz bir ortamda kullandığınızda, doğruluk oranı çok daha fazla artıyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >