Liseliler bilmez: FIFA ve PES'lerin olmadığı dönemlerin efsane oyunu Goal 3

Efsane oyun Goal 3
Efsane oyun Goal 3

Atari oynadığımız dönemlerde en efsane futbol oyunu olan Goal 3'ü kimler hatırlıyor? Şimdi o dönemlere doğru küçük bir nostalji yolculuğuna çıkalım.

Gerçek bir klasik. Japon futbol takımı, dünyanın geri kalanı ile dünya kupasında. Dört kıta.. 12 takım.. Arjantinlilerin muz şutu ve mafyası..Almanların şişko topu..Brezilyanın patlak gözlü forveti..Yıldız şutu..

Çocuktuk o zamanlar, Hard Disk, Ram fln yoktu. Çok oynayınca atari ısındı mı diye bakardık. Gece saat geç olunca ebeveynlerimiz hadi yat artık diye ısrar ederdi. Biz de ataride kaydetme gibi bir özellik bulunmadığından televizyonu kapatıp atariyi açık bırakırdık ve sabah kaldığımız yerden devam ederdik. Şimdi oyunla ilgili aklımızda kalanları tek tek hatırlayalım:


- Moğolistan takımı at kuyruku futbolculardan oluşurdu
- Meksika takımı maske takardı ve gol yediğinde tek ağlamayan takımdı. Takımlar gol yediğinde çocuklar gibi ağlardı çünkü.
- Arjantin'in kalecisi çalımcıydı ve topu aldığı zaman herkesi tek tek ipe dizerdi.
- En zorlu takımlardan biri Kamerundu. Onları yenmek için akla karayı seçerdik.
- Moğolistan takımı at kuyruku futbolculardan oluşurdu - Meksika takımı maske takardı ve gol yediğinde tek ağlamayan takımdı. Takımlar gol yediğinde çocuklar gibi ağlardı çünkü. - Arjantin'in kalecisi çalımcıydı ve topu aldığı zaman herkesi tek tek ipe dizerdi. - En zorlu takımlardan biri Kamerundu. Onları yenmek için akla karayı seçerdik.
Oyunda çok ekstrem ve saçma şeyler yaşanırdı. Örneğin;

- Tam rakibe çalım atmaya çalışırken sahada bazen hortum çıkardı ve seni, rakibi ve topu içine alıp, üçünü de sahanın çeşitli taraflarına fırlatırdı.

- Devre arasında takım kaptanı arkadaşlarına taktik anlatırdı. Eğer devreyi önde kapattılarsa mutlu mesut anlatırken, berabereyse ciddi ciddi, eğer yenik durumdalarsa Fatih Terim gibi kendinden geçerdi.

- Japonlarda muz şutu atan bir adam vardı. Zaten muz şutu en efektif vuruşlardan biriydi. Belli noktalardan vurulduğu zaman gol olmaması imkansızdı.

- Bir de kalecilerin hiç tutamadığı Brezilya'nın özel şutu vardı. Top balık şeklinde giderdi ve kaleci tutmaya çalışınca şaftı kayardı.
Oyunda çok ekstrem ve saçma şeyler yaşanırdı. Örneğin; - Tam rakibe çalım atmaya çalışırken sahada bazen hortum çıkardı ve seni, rakibi ve topu içine alıp, üçünü de sahanın çeşitli taraflarına fırlatırdı. - Devre arasında takım kaptanı arkadaşlarına taktik anlatırdı. Eğer devreyi önde kapattılarsa mutlu mesut anlatırken, berabereyse ciddi ciddi, eğer yenik durumdalarsa Fatih Terim gibi kendinden geçerdi. - Japonlarda muz şutu atan bir adam vardı. Zaten muz şutu en efektif vuruşlardan biriydi. Belli noktalardan vurulduğu zaman gol olmaması imkansızdı. - Bir de kalecilerin hiç tutamadığı Brezilya'nın özel şutu vardı. Top balık şeklinde giderdi ve kaleci tutmaya çalışınca şaftı kayardı.
Japonya normalde o kadar güçlü bir takım olmamasına rağmen oyunun yaratıcıları Japon olduğu için oyunda en güçlü takım Japonya idi. Her Japon futbolcunun kendine has bir şut stili vardı. En iyi oyuncuları ise at kuyruklu olandı.
- Özel şut çekmek için top havadayken şut düğmesine basılırdı. Böylece özel şutu çekecek olan futbolcu göğe doğru yükselirdi.

- Gol sevinçlerinde adamı yöneterek çeşitli şekillerde sevinmek mümkündü.

- Sahaya bazen yıldırım düşerdi ve topun elektriklenmesine neden olurdu. Elektriklenince ve saha ile bağlantısı kesilirse topa değen oyuncuları elektrik çarpardı.
Japonya normalde o kadar güçlü bir takım olmamasına rağmen oyunun yaratıcıları Japon olduğu için oyunda en güçlü takım Japonya idi. Her Japon futbolcunun kendine has bir şut stili vardı. En iyi oyuncuları ise at kuyruklu olandı. - Özel şut çekmek için top havadayken şut düğmesine basılırdı. Böylece özel şutu çekecek olan futbolcu göğe doğru yükselirdi. - Gol sevinçlerinde adamı yöneterek çeşitli şekillerde sevinmek mümkündü. - Sahaya bazen yıldırım düşerdi ve topun elektriklenmesine neden olurdu. Elektriklenince ve saha ile bağlantısı kesilirse topa değen oyuncuları elektrik çarpardı.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >