Mars yüzeyinde inanılmaz keşif: Yılan tepeleri

Mars yüzeyinde inanılmaz keşif: Yılan tepeleri
Mars yüzeyinde inanılmaz keşif: Yılan tepeleri

NASA, Mars'ta bulunan evrenin en büyük kraterinin yanında yılana benzer çok garip kum tepecikleri tespit etti.

Mars, bir zamanlar okyanuslar, buz tabakaları ve gezegende yükselen yanardağlarla kaplıydı. Bu sebeple gezegenin yüzeyi, jeolojik geçmişini gösteren tuhaf çarpmalar ve çiziklerle doludur. NASA 2006 yılında Mars'a gönderdiği keşif aracı bazen bu tuhaf şekillerin fotoğrafını çekmektedir.

İlk bakışta yılanlar tarafından istila edilmiş kumullar gibi gözüküyor. Ancak bilim insanlarına göre bu yeryüzü şekilleri yukarıda sözünü ettiğimiz tuhaf çarpmalar ve çiziklerden kaynaklanmaktadır. Kum tepeleri Mars'a dağılmış durumda ve daha geniş popülasyonlardan biri, bu garip oluşumun bulunduğu 'Hellas' kraterinin hemen batısındaki Güney yarımkürede mevcuttur.


Hellespontus bölgesi, hem kraterler gibi depresyonlarda hem de "krater dışı" ovalar arasında toplanan karanlık, kumul formasyonlarının sayısız koleksiyonuna sahiptir. Bu görüntü, öncelikle hilal şeklindeki 'barchan' tepelerinden oluşan geniş bir kumul alanının orta bölümünü görüntüler. Burada, kum tepeciklerinin kaygan yüzü olarak adlandırılan dik, güneş ışığı altındaki yanı, kumulun rüzgar altındaki yanı ve göç yönünü belirtir.




Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >