Michelin'den bisikletliler için koruma kalkanı: Bikesphere

​Michelin'den bisiklet sürücülerine koruma
​Michelin'den bisiklet sürücülerine koruma

Fransız lastik üreticisi, bisiklet tutkunlarının geceleri de rahatça trafiğe çıkabilmesini sağlayacak bir uyarı sistemi geliştirdi.

Bisiklet, giderek kalabalıklaşan şehirlerde oldukça yaygın hale gelen bir ulaşım aracı. Ülkemizde de son dönemde bisiklet tutkunlarının sayısında gözle görülür bir artış var. Ancak bu artış beraberinde bisikletlilerin karıştığı trafik kazası haberlerini de getiriyor. Özellikle geceleri diğer sürücüler tarafından fark edilme konusunda problemler yaşayan bisiklet tutkunlarının imdadına Michelin yetişiyor.

Fransız lastik üreticisi Michelin, bisiklet tutkunlarının geceleri de rahatça trafiğe çıkabilmesini sağlayacak bir uyarı sistemi geliştirdi. Bikesphere adlı bu sistem, bisikletin ön ve arka kısmında dönen kırmızı iki lazer çizgiden oluşuyor. Sürekli bir çevre kontrolü sağlayan sistem, trafik yoğunluğu değiştiğinde ise hızla hareket etmeye başlayarak bisikletliyi uyarıyor. Gündüzleri normal bir aydınlatma aracı olarak çalışan Bikesphere, hava karardığında iki kırmızı ışık şeklinde bisikletin etrafında dönmeye başlıyor ve adeta bir ışık kalkanı oluşturuyor. Sistem, yaklaşmakta olan bir aracı algılıyor ve bisikletliyi uyarmak için hızla dönen iki kırmızı lazeri devreye sokuyor. Bu uyarı aynı zamanda araç sürücüleri için de bisikletliyi daha görünür kılıyor.

Michelin'in istatistiklerine göre, her 5 otomobil sürücüsünden 1'i bisikletlerin farkına varamıyor ve sadece bu nedenle yılda 5.000 kaza meydana geliyor. Bikesphere ile sürücülerin alışkanlıklarını değiştirmeyi ve kazaları azaltmayı hedefleyen şirketin konu ile ilgili çalışmalar yürüten “Trendy Drivers Hareketi” adlı bir oluşumu da bulunuyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >