MWC 2017: BlackBerry KEYone ön incelemesi

BlackBerry KEYone
BlackBerry KEYone

Barselona'daki MWC 2017 turumuz devam ediyor. Bu kapsamda BlackBerry'nin fiziksel klavye ve dokunmatik ekranı aynı telefonda buluşturan Android işletim sistemli KEYone modelini inceledik.

BlackBerry, yıllar önce kendi işletim sisteminde olduğu gibi Android tarafına geçtikten sonra da fizikselklavye konusundaki ısrarını sürdürmeye devam ediyor. Kanada merkezli şirket, son olarak Mobile World Congress'te KEYone adını verdiği yeni akıllıtelefonunu sergiledi. KEYone'ın en büyük avantajı kuşkusuz fizikselklavye ve dokunmatikekranı buluşturuyor olması. Zira bu formatta Android işletim sistemi tarafında özelüretimler haricinde başka bir seçenek yok denilebilir. Aslında bu formda telefon kullanmak isteyen kullanıcı kitlesi de hayli sınırlı. Keza BlackBerry'nin son kullanıcıya erişmekte zorlandığı fakat ısrar ettiği noktalardan biri de bu.

Telefondaki
4.5 inç'lik ekranda 1080 x 1620 piksel çözünürlükte görüntüler oluşturulabiliyor. İnç başına düşen piksel sayısının 434 PPI olmasıyla birlikte görüntü ve renklerdeki canlılık hissedilebiliyor. Üstelik ekrana çok yakından bakılsa dahi bu sayede pikseller belli olmuyor. Ekrangövde oranı fiziksel klavye sebebiyle %55.6 ile hayli düşük seviyede. 16 milyon renk destekli IPS LCD ekranda çokludokunmatik özellikleri destekleniyor. Ek olarak Corning tarafından üretilen Gorilla Glass 4 camla birlikte ekran sağlamlığı önemli bir oranda artıyor.


Bahsedilmesi gereken en önemli detaylardan birisi
QWERTY formundaki fizikselklavye. Aşağıya doğru dört sıra şeklinde dizilmiş olan fiziksel tuşlar, ekranın klavyesini kullanmaya engel değil. Çünkü fizikselklavyeyi kullanmayıp doğrudan ekran üzerinden de yazıyazılabiliyor.
Qualcomm'un MSM8953 yani Snapdragon 625 yonga setinin kullanıldığı telefonda sekiz çekirdekli 2.0 GHz hızında çalışan Cortex-A53 çekirdekleri yer alıyor. Üstelik grafik işlem birimi tarafında ise Adreno 506. Dahili depolama birimi tarafında 32 GB'lık tek bir seçenek var. Ancak microSD kart yardımıyla bu kapasiteyi 256 GB daha yükseltmek mümkün. 3 GB RAM ile birlikte bu bileşenlerin orta - üst seviyedeki telefonların ayarında performans vereceği söyleyebilir.
Arkada
12 MP'lik f2/0 diyafram açıklığına sahip otomatik netlemeli ve çift LED flaş destekli bir kamera bulunuyor. Buna ek olarak önde ise 1/2.3 inç'lik sensörün yer aldığı coğrafi etiketlemeli, dokunmatik netlemeli ve yüz tanıma destekli 8 MP'lik bir kamera sunuluyor.
Kablosuz bağlantı tarafında
Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, WiFi Direct, hotspot ve Bluetooth 4.1 teknolojileri desteklenirken,
şarj ve veri aktarımı için
USB Type-C kullanılabiliyor. Parmak izi okuyucu, Android'in en güncel Nougat sürümü, 149.1 x 72.4 x 9.4 mm boyutlar ve 3505 mAh kapasitedeki batarya da diğer detaylar arasında yer alıyor. Üstelik bu batarya Quick Charge 3.0 hızlı şarj teknolojisini destekliyor ve telefon 36 dakika içinde %50 seviyesinde şarj olabiliyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >