NASA'nın yıllardır çözemediği problemi sıradan bir doktor çözdü

 Getireceği çözüm karşılığında 15 bin $ ödülü kazanan doktor bu fikrini NASA'ya sunmadan önce bir laboratuvarda denedi.
Getireceği çözüm karşılığında 15 bin $ ödülü kazanan doktor bu fikrini NASA'ya sunmadan önce bir laboratuvarda denedi.

Yüzlerce problemi atlatmayı başaran NASA, ufak kabul edilecek ancak çözümü bir türlü bulunamayan bir problem için ödüllü yarışma düzenledi. Yarışmanın birincisi bir doktor oldu. Peki bu problemi nasıl çözdü?

Dünyanın en önemli gelişmelerini gerçekleştiren ve son teknoloji ürünlerine sahip olan NASA'nın da çaresiz kaldığı durumlar olabiliyor. Tuvalet problemi de bunlardan biri. Uzun süre astronot kıyafetleriyle dolaşmak zorunda kalan astronotların bu problemini çözemeyen NASA bir yarışma gerçekleştirdi.
Nasa, tuvalet problemini çözene ödül verecek
NASA, evinizde temiz hava sağlayacak 13 bitkiyi açıkladı
NASA'nın başlattığı bu yarışmaya rekor bir katılım geldi. Bir fikir oluşturmak için takımlarda toplamda 20.000 kişi vardı. Bu binlerce kişiden başvuruya alınan fikir sayısı ise 5.000 oldu. Bu fikirler oluşturulurken her şeyin düşünülmesi gerekiyordu. Örneğin gemiye hemen dönmeyi gerekebilir veya tam tersi olarak hızlıca gemiyi terk etmek durumu da düşünülmeliydi. Yani uzaklık, yakınlık ve bu iş için harcanan zaman hepsi düşünülerek bir fikir ortaya çıkarılmalıydı.

En iyi fikir bir aile hekiminden geldi. Getireceği çözüm karşılığında 15 bin $ ödülü kazanan doktor bu fikrini NASA'ya sunmadan önce bir laboratuvarda denedi. Bu denemeler sonucunda doktor Thatcher Cardon astronot giysisine ''özel bölme'' yapmanın en mantıklısı olduğunu gördü. Elbiseye eklediği özel bölme kullanılan malzemeler sayesinde kıyafette bir çıkıntı oluşturmayacaktı.

Doktor, özel bölmeye ''bir bez, hava kilidi ve esneyen küçük nesneler'' yerleştirdi. Bu bölme tuvalet ihtiyacı görüldükten sonra kıyafetin herhangi bir yerine itilecek ve astronotu rahatsız etmeyecek. Tuvaletin kıyafette kalacağı ve pis bir durum oluşturacağını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Çünkü özel bölme içinde katı atıkları sıkıştırarak ''sterilize'' eden bir sistem var. Yani bu sistem bölmeye giren katılığın koku olarak dahi dışarı çıkmasını engelliyor.

NASA'nın düzenlediği yarışmada dereceye girenlerin listesine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >