Neye niyet neye kısmet: Tesadüf eseri bulunmuş 8 ilginç icat

Neye niyet neye kısmet: ​Tesadüf eseri bulunmuş 8 ilginç icat
Neye niyet neye kısmet: ​Tesadüf eseri bulunmuş 8 ilginç icat

Haberimizde tesadüf eseri bulunan ancak iyi ki de bulunmuş diyeceğiniz icatlar var...

Günümüzde sıklıkla kullandığımız bazı şeyler hakkında bazen acaba kim bulmuş? Nasıl bulmuş? soruları aklımıza gelir. İşte tesadüf eseri bulunan 8 şey..

X-RAY ışınları
 Alman fizikçi Wilhelm Konrad Röntgen tarafından yapmakta olduğu deney sırasında eşinden yardım ister. Daha sonra elde ettiği görüntüde eşinin elindeki yüzüğün şeklinin belli olduğunu fark eder. Bu sayede yeni bir şey bulduğunu anlar ve bu şeye X-RAY ışınları adı verilir.
X-RAY ışınları Alman fizikçi Wilhelm Konrad Röntgen tarafından yapmakta olduğu deney sırasında eşinden yardım ister. Daha sonra elde ettiği görüntüde eşinin elindeki yüzüğün şeklinin belli olduğunu fark eder. Bu sayede yeni bir şey bulduğunu anlar ve bu şeye X-RAY ışınları adı verilir.
Volkanize kauçuk
Günümüzde kullanılan lastikler, Charles Goodyear’ın yapmış olduğu ham kauçuk -kükürt karışımının yanlışlıkla soba üzerinde daha uzun süre unutması ile bulunmuştur. Aradığı yumuşak dokuyu elde etmesi ise tesadüf eseri olmuştur.
Volkanize kauçuk Günümüzde kullanılan lastikler, Charles Goodyear’ın yapmış olduğu ham kauçuk -kükürt karışımının yanlışlıkla soba üzerinde daha uzun süre unutması ile bulunmuştur. Aradığı yumuşak dokuyu elde etmesi ise tesadüf eseri olmuştur.
Dayanıklı cam
Edouard Benedictus deney yaptığı sırada deney tüpünü elinden düşürmüştür fakat yeni bir şey icat etmiştri. Deney tüpü kırılmıştır ama parçalara ayrılıp dağılmamış bir bütün halinde durmaktadır. Deney tüpünün içindeki sıvı buharlaşmış ve cam yüzeye ince bir tabaka halinde yapışarak, parçaların bir bütün halinde kalmasını sağlamıştır.
Dayanıklı cam Edouard Benedictus deney yaptığı sırada deney tüpünü elinden düşürmüştür fakat yeni bir şey icat etmiştri. Deney tüpü kırılmıştır ama parçalara ayrılıp dağılmamış bir bütün halinde durmaktadır. Deney tüpünün içindeki sıvı buharlaşmış ve cam yüzeye ince bir tabaka halinde yapışarak, parçaların bir bütün halinde kalmasını sağlamıştır.
Japon yapıştırıcısı
Japon yapıştırıcısı da tesadüf eseri bulunmuş bir icattır. Harry Cover çalışmakta olduğu firmada askerler için nişan almayı kolaylaştıracak nişangah yapmaya çalışırken, çalıştığı malzemenin yapışkan bir özelliği olduğunu fark etti. Bu malzemenin tesadüf eseri su şişesine yapıştığını ve ayrılmadığını görünce Japon yapıştırıcısı bulunmuş oldu.
Japon yapıştırıcısı Japon yapıştırıcısı da tesadüf eseri bulunmuş bir icattır. Harry Cover çalışmakta olduğu firmada askerler için nişan almayı kolaylaştıracak nişangah yapmaya çalışırken, çalıştığı malzemenin yapışkan bir özelliği olduğunu fark etti. Bu malzemenin tesadüf eseri su şişesine yapıştığını ve ayrılmadığını görünce Japon yapıştırıcısı bulunmuş oldu.
Penisilin
Alexander Fleming ölümcül bakterileri incelediği sırada havada uçuşan bir küf taneciğinin araştırma yaptığı mikroskop lamına yapışmasıyla ölümcül bakterilerin o bölgede ölmeye başladığını fark etmiştir. Bu sayede tesadüf ederi bakterileri öldüren penisilini icat etmiştir.
Penisilin Alexander Fleming ölümcül bakterileri incelediği sırada havada uçuşan bir küf taneciğinin araştırma yaptığı mikroskop lamına yapışmasıyla ölümcül bakterilerin o bölgede ölmeye başladığını fark etmiştir. Bu sayede tesadüf ederi bakterileri öldüren penisilini icat etmiştir.
Vazelin
Diğer tesadüf eseri bulunmuş icadımız ise vazelin. Bir kimya mühendisi olan Robert Chesebrough, petrol sondalama sırasında, sonda makinesinin dışında birikmiş yapışkan bir maddenin olduğunu fark eder, aynı maddenin sonda pompalarını tıkayarak işçilerin zorlandığını ve incelediğinde bu maddenin yara ve yanıklara iyi geldiğini keşfetmiş olur.
Vazelin Diğer tesadüf eseri bulunmuş icadımız ise vazelin. Bir kimya mühendisi olan Robert Chesebrough, petrol sondalama sırasında, sonda makinesinin dışında birikmiş yapışkan bir maddenin olduğunu fark eder, aynı maddenin sonda pompalarını tıkayarak işçilerin zorlandığını ve incelediğinde bu maddenin yara ve yanıklara iyi geldiğini keşfetmiş olur.
Anestezi
Anestezinin bulunması da ilginç buluşlar arasında yerini alıyor. Dr. Crwford Long, hastaları uyandırmada eter kullanıyordu. Bir hastanın tesadüfen eter kullanarak bayılmasıyla eterin bayıltıcı etkisini bulmuş oldu ve bunu hastalarının üzerinde denemeye başladı.
Anestezi Anestezinin bulunması da ilginç buluşlar arasında yerini alıyor. Dr. Crwford Long, hastaları uyandırmada eter kullanıyordu. Bir hastanın tesadüfen eter kullanarak bayılmasıyla eterin bayıltıcı etkisini bulmuş oldu ve bunu hastalarının üzerinde denemeye başladı.
Mürekkepli yazıcı
Yazıcının bulunması da tesadüf eseridir. Canon’da çalışan bir mühendis mürekkep dolu kalemini çok ısınmış bir lehim aracının yanına koyduğunda aşırı ısınan mürekkebin sıçradığını görür ve mürekkepli yazıcının nasıl bir mantıkla çalışmaya başlayacağını bulmuş olur.
Mürekkepli yazıcı Yazıcının bulunması da tesadüf eseridir. Canon’da çalışan bir mühendis mürekkep dolu kalemini çok ısınmış bir lehim aracının yanına koyduğunda aşırı ısınan mürekkebin sıçradığını görür ve mürekkepli yazıcının nasıl bir mantıkla çalışmaya başlayacağını bulmuş olur.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >