Ölme şeklimiz değişiyor: Uzmanlar sebebini çözemiyor

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte bazı ölümcül hastalıkların tedavisinde daha iyi duruma gelindi ancak bilim insanları, özellikle kalp ve kanser hastalıklarındaki azalmaların sırf bu durumla açıklanamayacağını söylüyorlar.

Bu hastlıklara karşı tedavi yöntemleri gelişmiş olsa da, araştırmacılar tam olarak neyi doğru yapıyor olduklarını daha iyi anlamak istiyorlar. Çünkü bu sayede, diğer hastalık türleri de denetim altına alınabilir. Kolon kanserinde bildirilen ölüm oranları, 1980'lerin ortalarından beri yaklaşık yüzde 50 oranında düştü (bütün kanser türlerinde düşüş yaşanıyor, fakat bu kadar değil). Bilim insanları bu düşüşün sadece taramalardaki ilerlemelerle açıklanamayacağını belirtiyorlar.

BAZI HİPOTEZLER VAR
Bütün bu hastalıkların niçin azalıyor olduğu konusunda çeşitli hipotezler bulunuyor, fakat araştırmacılar genellikle, tamamen tatmin edici açıklamalar bakımından hâlâ karanlıkta olduğumuz konusunda birleşiyorlar. Kaliforniya Pasifik Tıp Merkezi Araştırma Enstitüsü'nde çalışan ve önemli hastalıkların düşüş oranlarına özel bir ilgi gösteren Steven Cummings, The New York Times'tan Gina Kolata'ya söylediğine göre, bütün bu hastalıklar, hücrelerimizin daha fazla yaşamaya uyum sağlama şeklinde gerçekleşen küçük gelişmelerden etkileniyor olabilirler; kendisi, bu hipotezi gelecekte yapacağı araştırmalarda araştırmak istiyor.

Sağlıkta yaşanan bu gelişmeler, elbette minnettar olunacak şeyler olsa da, bunlara tam olarak neyin sebep olduğunu anlamak için yapılan araştırmaların, bizler bazı cevaplar elde edene kadar devam etmesi zorunlu; ve ümit ediyoruz ki o zaman, bu azalmayı daha da hızlandırabilelim veya öğrendiklerimizi, ilişkili olan diğer hastalıkların üstesinden gelmek amacıyla kullanmaya yardımcı olabilelim.





Kaynak: Popular Science
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >