Plüton'un ötesinde karanlık bir dünya: 9.gezegen

9.gezegenin sırrı
9.gezegenin sırrı

Son gezegen Plüton'un da ötesinde bulunan, keşfedilmemiş karanlık dev bir gezegene dair ciddi teoriler bulunuyor.

Bilim insanları Güneş sistemimizin yakınlarında bulunan ancak bilinen metotlarla keşfedilemeyen gizemli ve karanlık bir dünyayı arıyor. 9. gezegen olduğu düşünülen bu esrarengiz yer bazı belirtiler sunuyor. Geçtiğimiz yıl bazı astronomlar Plüton'un ötesinde devasa boyutlarda bir gezegenin olduğuna dair güçlü kanıtlar elde ettiklerini açıklamışlardı. Ancak henüz hiç kimse bu gizemli küreyi bulamadı.

Marduk, Nibiru ya da X gezegeni gibi adlarla anılan gök cismiyle ilgili bu iddialar yeni değil. Bazı bilim insanları Güneş Sisteminin çok yakınında olduğunu öne sürdükleri bu gezegenin yer çekimsel etkisinin Dünya dahil tüm sistemi etkilediğini açıklamışlardı.

DÜNYA'NIN 10 KATI BÜYÜKLÜĞÜNDE
Astronomical Journal dergisinde geçen yıl yayınlanan bir araştırmaya göre, California Teknoloji Enstitüsü'nde görevli astronomlar, matematiksel hesaplamalar ve bilgisayar simülasyonları yardımıyla Güneş Sistemi'nin dış kısmında, Dünya'nın 10 katı büyüklükte başka bir gezegenin var olabileceğini bildirmişti. Güneş'in çevresindeki bir turunu 20 bin yılda tamamladığı öngörülen gizemli gezegenin, sistemin dış ucundaki 'cüce' gezegenleri ve asteroitleri çekim gücüyle etkilediği sanılıyor.

GÜNEŞ SİSTEMİNİN DIŞINDA MI?
Gezegeni bulmak için çalışmalar yürüten gökbilimciler Mike Brown ile Konstantin Batygin, bunun dışlanmış bir gezegen olduğunu düşünüyor. Teorilerine göre, dokuzuncu gezegen de diğer komşularımız gibi Güneş'e yakın bir yerde oluştu ancak etrafı kalabalıktı ve sistemin dışına atıldı.

ABD'deki New Mexico Eyalet Üniversitesinden James Vesper ile Paul Mason, yakın zamanda yaptıkları bir simülasyon ile, farklı büyüklük ve yörüngedeki yalnız gezegenlerin Güneş Sistemimize girmeleri durumunda neler olacağını inceledi. 156 farklı bilgisayar modeli denendi. Yalnız gezegenin yüzde 60 ihtimalle sistemin dışına atılacağı, yüzde 40 ihtimalle sistem içerisinde yörüngede kalacağı ortaya çıktı.




Kaynak: Bilimpro



Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >