Sonunda sırrı çözüldü: M.Jackson öne eğilirken kütle çekimini nasıl yeniyordu?

Michael Jackson denince aklımıza birçok şey gelir ancak onunla ilgili belki de en unutulmayacak şey; dans ederken öne doğru eğilmesi ve düşmeden oldukça eğik bir pozisyonda durması. Peki bunu nasıl yapıyordu?

Michael Jackson'ın özellikle Smooth Criminal isimli parçasının dans bölümünde yaptığı anti-kütleçekimi eğimi hareketi olarak bilinen ve sahnede düşmeden inanılmaz bir şekilde eğik durduğu dans figürünü nasıl yaptığı çözüldü.












Normalde bir cismin eğildiği tarafa doğru devrilip devrilmeyeceği, çok basit bir fiziksel dengeyle belirlenir: eğer ki cismin ağırlık/kütle merkezinin yere doğru olan kuvveti, eğildiği tarafta yere temas eden kenarının ötesine etki edebilecek kadar öne gelecek olursa, cisim devrilir. İlk etapta anlaması biraz zor olabilse de, aşağıdaki grafik bunu net bir şekilde göstermektedir:
Normalde bir cismin eğildiği tarafa doğru devrilip devrilmeyeceği, çok basit bir fiziksel dengeyle belirlenir: eğer ki cismin ağırlık/kütle merkezinin yere doğru olan kuvveti, eğildiği tarafta yere temas eden kenarının ötesine etki edebilecek kadar öne gelecek olursa, cisim devrilir. İlk etapta anlaması biraz zor olabilse de, aşağıdaki grafik bunu net bir şekilde göstermektedir:
 HİLECİ JACKSON
Ayak parmaklarımızdaki kaslar bu devrilmeyi dengeleyici, ters bir moment (dönme kuvveti) uygulayabilmektedir. Örneğin Michael Jackson'ın yaptığı gibi iki ayağınız birbirine yapışıkken ve dimdik şekilde duruyorken, kendinizi hafifçe öne eğerseniz, ayak parmaklarınızın anında kasılarak, dönmeyi durduracak şekilde yere kuvvet uyguladığını hissedersiniz ve yere devrilirsiniz. Peki Michael Jackson bunu nasıl yapıyordu?

Jackson, bunun için basit ama zekice bir hile kullanmaktadır. Sahne performansları sırasında, bu hareketin yapılacağı zaman, sahne düzenleme ekibinden kişiler, sahnenin altından üzerine sağlam çiviler çakılmış bir tahtayı özel bir bölmeye yerleştirmektedirler. Bu çivi, Jackson ve ekibinin dans ettiği sahneden, dışarıdan görünmeyecek kadar ufak bir şekilde çıkmaktadır. Jackson ve ekibinin ayakkabılarının topuklarında, bu çivileri yakalayıp ona tutunabilecek V-şeklinde özel bir mekanizma vardır. Bu şovu tekrar tekrar çalışıp ezberlemiş olan ekip, tam zamanı geldiğinde ayakkabılarının topuklarını bu çivilere geçirirler ve öne doğru eğilirler. Böylece, başparmaklarının normalde yapamayacağı kadar yüksek bir dengeleme kuvvetine erişebilirler ve sorunsuzca, neredeyse 45 derece, hatta daha fazla öne eğilebilirler. Bu mekanizmaların nasıl çalıştığını aşağıdaki gif ve videoda nasıl izleyebilirsiniz?







Kaynak: Evrimağacı
HİLECİ JACKSON Ayak parmaklarımızdaki kaslar bu devrilmeyi dengeleyici, ters bir moment (dönme kuvveti) uygulayabilmektedir. Örneğin Michael Jackson'ın yaptığı gibi iki ayağınız birbirine yapışıkken ve dimdik şekilde duruyorken, kendinizi hafifçe öne eğerseniz, ayak parmaklarınızın anında kasılarak, dönmeyi durduracak şekilde yere kuvvet uyguladığını hissedersiniz ve yere devrilirsiniz. Peki Michael Jackson bunu nasıl yapıyordu? Jackson, bunun için basit ama zekice bir hile kullanmaktadır. Sahne performansları sırasında, bu hareketin yapılacağı zaman, sahne düzenleme ekibinden kişiler, sahnenin altından üzerine sağlam çiviler çakılmış bir tahtayı özel bir bölmeye yerleştirmektedirler. Bu çivi, Jackson ve ekibinin dans ettiği sahneden, dışarıdan görünmeyecek kadar ufak bir şekilde çıkmaktadır. Jackson ve ekibinin ayakkabılarının topuklarında, bu çivileri yakalayıp ona tutunabilecek V-şeklinde özel bir mekanizma vardır. Bu şovu tekrar tekrar çalışıp ezberlemiş olan ekip, tam zamanı geldiğinde ayakkabılarının topuklarını bu çivilere geçirirler ve öne doğru eğilirler. Böylece, başparmaklarının normalde yapamayacağı kadar yüksek bir dengeleme kuvvetine erişebilirler ve sorunsuzca, neredeyse 45 derece, hatta daha fazla öne eğilebilirler. Bu mekanizmaların nasıl çalıştığını aşağıdaki gif ve videoda nasıl izleyebilirsiniz? Kaynak: Evrimağacı
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >