Tekrar canlanmasın diye dili kesilip vahşice öldürüldü!

Dili kesilip vahşice öldürülen adam
Dili kesilip vahşice öldürülen adam

İngiltere'de Antik Roma mezarlığında dili kesilip yüzüstü gömülen bir erkek iskeleti bulundu. Kesilen dilin yerine taş koyulup öyle gömüldüğü anlaşıldı.

Northamptonshire'da yer alan bir Anitk Rom mezarında dili kesilerek yerine yassı bir taş konulmuş bir erkek iskeleti bulundu. Bilim insanları, o dönemde yaşayan insanların yüzüstü gömdükleri bu adamın tekrar canlanmasından korktukları için böyle vahşice bir şey yaptıklarını düşünüyor.

Ünlü insan iskeleti biyoloğu Simon Mays keşfin nadir rastlanan bir şey olduğunu belirterek, "Bu şimdiye kadar arkeolojik kayıtlarda rastlanmış bir şey değil. Dolayısıyla Antik Roma'da yapılmış bir uygulamayı yeni tanımlıyoruz. Bu adamın mezara yüzüstü gömülmesi, davranışları ile toplumda bir tehdit oluşturduğu düşüncesini akla getiriyor" açıklamasını yaptı. 30'lu yaşlarında olduğu tahmin edilen cesedin dilinin yerine taş konulmasıyla ilgili 2 teori var. Birincisi, adamın zihinsel sorunları olduğu ve kendi dilini koparmış olabileceği. İkinci teori ise bu uygulamanın başkaları tarafından bir ceza olarak yapıldığı.



Mays bu durumla ilgili, "Diğer insanlara karşı kötü niyetli suçlamalar yayan insanların dillerini kesmekten bahseden Germenik yasaları var. Şu an bu konuyu araştırıyoruz, ancak buna neden olmuş olabilecek bir Roma yasası olup olmadığını bilmiyorum. Roma'nın aksine, Britanya'daki Antik Roma uygulamaları hakkında çok şey bilmiyoruz" ifadelerini kullandı.

Dilinin kesilip yerine taş konulduğunu nasıl anladıklarıyla ilgili bir soruya Mays, "Bu fikre varmamızdaki önemli etkenlerden biri, Britanya'daki Antik Roma dönemine ait bulunmuş bazı mezarlarda, eksik vücut parçalarının yerine anatomiye uygun olarak başka objeler konduğunu biliyoruz. Bu tür mezarlardan şimdiye kadar 10 tanesi tanımlandı. Bunların çoğu, başı kesilmiş ve yerine seramik ya da taş konmuş iskeletlerden oluşuyor. Dolayısıyla bunlardan yola çıkarak bu fikre vardık. Tam dilinin olması gerektiği yerde yassı bir taş vardı" cevabını verdi.



Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >