Testler olumlu sonuçlandı: Yapay kanda seri üretime geçiliyor

Yapay kan testi
Yapay kan testi

İngiliz bilim adamları, kan ihtiyaçlarına çözüm amaçlı gerçekleştirdiği yapay kan testlerinde başarı sağladı.

 'Sonsuz bölünme özelliği' ile üretim sağlandı
Bu kuruluşların yaptıkları çalışma sonucunda bilim insanları, kanın içinde bulunan kırmızı kan hücreleri olarak adlandırılan eritrositlerin bölünüp çoğalmasını sağladı. Araştırmacılar, sonsuz bölünebilme özelliğine sahip erisrositlerin çoğalmasını sağlayarak kan hücrelerinin üretiminin başarılı sonuçlar verdiğini gözlemledi.
'Sonsuz bölünme özelliği' ile üretim sağlandı Bu kuruluşların yaptıkları çalışma sonucunda bilim insanları, kanın içinde bulunan kırmızı kan hücreleri olarak adlandırılan eritrositlerin bölünüp çoğalmasını sağladı. Araştırmacılar, sonsuz bölünebilme özelliğine sahip erisrositlerin çoğalmasını sağlayarak kan hücrelerinin üretiminin başarılı sonuçlar verdiğini gözlemledi.
Anemi ve talasemi başta olmak üzere birçok hastalığa faydalı olacak
Günümüz yöntemleriyle, bağışçılardan alınan kök hücrelerin olgun erisrositlere dönüşüm sağlanabiliyor fakat bu durum sürekli donör ihtiyacına gerek duyuyor. Yeni çalışmanın, sürekli donör bulamama sorunu yüzünden kan ihtiyacının karşılanamaması sorununu kökünden çözmesi bekleniyor. 

 Özellikle sürekli kan ihtiyacı olan anemi ve talasemi hastalarına faydalı olması bekleniyor.


2017'nin sonunda ilk testlerine başlanması planlanan erisrosit üretimi işlemi, deneylerden başarıyla ayrılması durumunda, tedavi işlemlerinde kullanılmaya başlanacak.
Anemi ve talasemi başta olmak üzere birçok hastalığa faydalı olacak Günümüz yöntemleriyle, bağışçılardan alınan kök hücrelerin olgun erisrositlere dönüşüm sağlanabiliyor fakat bu durum sürekli donör ihtiyacına gerek duyuyor. Yeni çalışmanın, sürekli donör bulamama sorunu yüzünden kan ihtiyacının karşılanamaması sorununu kökünden çözmesi bekleniyor. Özellikle sürekli kan ihtiyacı olan anemi ve talasemi hastalarına faydalı olması bekleniyor. 2017'nin sonunda ilk testlerine başlanması planlanan erisrosit üretimi işlemi, deneylerden başarıyla ayrılması durumunda, tedavi işlemlerinde kullanılmaya başlanacak.
NOT: Kan acil değil sürekli ihtiyaçtır.
NOT: Kan acil değil sürekli ihtiyaçtır.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >