TÜBİTAK'ın önemsemediği proje dünya birincisi oldu

Antalya'da özel bir kolejde okuyan 11. ve 12. sınıf öğrencilerinin hazırladığı proje TÜBİTAK tarafından kabul edilmedi. Ekip aynı projeyle ABD'de düzenlenen yarışmada dünya birincisi oldu.

Antalya'daki TED kolejinde okuyan öğrencilerin hazırladığı kimya projesi TÜBİTAK tarafından kabul görmedi. Aynı projeyle ABD'deki yarışmaya katılan ekip 54 ülke ve 2450 proje arasında dünya birincisi oldu.

TED Koleji 11. ve 12.sınıf öğrencileri olan Mehmet Can Dursun ve İrfan Efe Boztepe Kimya öğretmenleri Gülay Demirci'nin danışmanlığında atık yengeç ve karides kabuklarından iyileştirmeyi hızlandıran nanolif yapılması konulu bir proje hazırladılar. TÜBİTAK'IN ilgisini çekmeyen bu proje dünya birincisi oldu. Danışman Gülay Demirci projeyi şöyle anlattı: "Atık yengeç ve karides kabuklarından iyileştirmeyi hızlandıran bir nanolif yaptık. Özellikle diyabet hastalarının geç iyileşen yaralarında, yanık ve yatalak hastaların yaralarında kullanılabilecek. Uzun süre iyileşmeyen yaralar mikrop kapabiliyor. Bu ürünün hızlı bir şekilde kanı durdurma özelliği de var. Çalışmalarımız devam ediyor, sanayicilerimiz de bize destek olmak istiyor. Biz bu ürünün üretime geçmesini istiyoruz ama henüz bir sanayici ile masaya oturmuş değiliz."

Öğrencilerden İrfan Efe Boztepe ise, "Projemiz yatalak ve diyabetik hastalara yönelik olduğu için halkımız adına da önemli olduğunu düşünüyorum. Elimizdeki verilere göre, yaptığımız ürün yaraları diğer ürünlere göre yüzde 30 daha hızlı iyileştiriyor. Aynı zamanda bunu vücudunuza koyduğunuzda geri çıkartmanıza gerek kalmıyor, orada yok olup gidiyor. Yaranız da hava alıyor, yapay deriden daha pratik." ifadelerini kullandı.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >