Yok artık: Dünyanın ilk dijital mezar taşı kullanılmaya başlandı

Yok artık: ​Dünyanın ilk dijital mezar taşı kullanılmaya başlandı
Yok artık: ​Dünyanın ilk dijital mezar taşı kullanılmaya başlandı

Slovenya'nın Maribor kentindeki bir mezarlıkta geçmişten fotoğraflar ve videolar gösteren dünyanın ilk dijital mezar taşı kullanılmaya başlandı.

Ekranında merhumun güzel anılarının yer aldığı dijital mezar taşının 3 bin euroya (yaklaşık 12 bin TL) mal olduğu belirtiliyor. İlk bakışta sıradan bir mezar taşını andıran düzenek, sensörlerle aktive oluyor ve dijital içerik oynatılmaya hazır hâle geliyor. Mezar taşına istenen uzunlukta dijital içerik eklenebiliyor. Birileri mezarın etrafında olunca mezardaki kişinin adı, doğum ve ölüm tarihleri ekranda beliriyor.

Kişiler yanına yaklaştığında ise açılarak dijital bir içerik göstermeye başlıyor. Kişiler bu ekranda ölü hakkında istedikleri bilgilere bakabilmektedir. Sensörlü yapı mezar taşının ömrünü uzatmaktadır. Enerji tasarrufu sağlamaktadır. Bioenergija şirketinin başında olan Saso Radovanoviç, ürünleri için şimdiden bir kaç sipariş aldıklarını belirtiyor. Akıllı telefonlar uygulaması geliştirip mezar taşıyla daha iyi bir etkileşime geçilmesi için çalışmaları sürdürdüklerini söyledi. Dünyaya pazarlanıp pazarlanmayacağını henüz belirtmediler. Dijital mezar taşının geliştirilmesinde, Maribor Üniversitesinden bilgisayar profesörü Milano Zorman‘ın etkisinin olduğu belirtildi. Ayrıca mezar taşından çıkacak olan seslerin cep telefonu bağlantısıyla kulaklıklara gelmesini planlıyorlar. Hoparlör kullanılması diğer insanları rahatsız edeceği için kulaklıklar ile sesleri dinlemek mümkün hale getirilecekmiş. Ülkemizde böyle bir mezar taşı yapılır mı zaman gösterecek.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >