7 maddede sobalı evde yaşamak

Doğalgaz neredeyse her eve girdi. Peki, sobalı evlere, sobalı evde büyüyen çocuklara ne oldu. İşte 7 maddede sadece sobalı evde büyüyen çocukların bilecekleri durumlar.


Türkiye genelinde 40 ilçenin daha doğalgaza kavuşması nedeniyle Erzincan Üzümlü 15 Temmuz Zafer Meydanı'nda dün düzenlenen tören, Başbakan Binali Yıldırım'ın katılımıyla gerçekleştirildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, törende yaptığı konuşmada Türkiye'de doğalgazın girmediği ev kalmayacağını söyledi.

Albayrak "Türkiye'nin doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine kadar her hanenin doğalgazla buluşmasını sağlamak için altyapı yatırımlarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Ekim ayı içerisinde Başbakanımızın onayı, Bakanlar Kurulumuz'un da aldığı kararla doğalgaz dağıtım bölgeleri lisans kapsamı dışında kalan merkez nüfusu 20 bin ve üzerindeki ilçelerimize de doğalgazın götürülmesi için BOTAŞ'ımıza talimat verdik" dedi.

Doğalgaz, sobaya göre şüphesiz büyük kolaylık ama hiç kimsenin kalorifer peteği ile kafayı vurup yarmanın dışında anısı olmaz. Onun üzerinde kestane de yapamazsınız mesela, mandalina kabuğu koyup doğal oda parfümü de yapamazsınız…

Yeni nesil sıcacık evlerde, üşümeden yaşayacak buna şüphe yok, ancak sobalı bir evin verdiği hazzı, onunla olabilecek anıları asla öğrenemeyecekler.

İşte Sobalı evde yaşayanların bileceği durumlardan bazıları:

1-Banyo günü pazardır

                                    Sobalı evlerde genellikle banyo günü pazardır. Neden? Çünkü pazartesi günü hafta başlangıcıdır ve haftaya temiz olarak girmek gerekir.

 Banyodan çıktıktan sonra sıcacık sobanın yakınına uzanılır ve orada mayışıp uykuya dalınır. Ancak her an anne ve babadan gelecek kalk yerine yat cümlesine ve uz gibi yatağa hazır olmak gerekir.
1-Banyo günü pazardır Sobalı evlerde genellikle banyo günü pazardır. Neden? Çünkü pazartesi günü hafta başlangıcıdır ve haftaya temiz olarak girmek gerekir. Banyodan çıktıktan sonra sıcacık sobanın yakınına uzanılır ve orada mayışıp uykuya dalınır. Ancak her an anne ve babadan gelecek kalk yerine yat cümlesine ve uz gibi yatağa hazır olmak gerekir.
2-Kestaneeee

                                    Şimdiki çocuklar soba ve kestane arasındaki bağlantıyı bilemeyecekler. Ancak biraz daha büyük nesil bu ikili arasındaki ilişkiye o kadar aşinalar ki, sokaklarda absürt arabalarda satılan o kestaneler onlara lezzet vermez. 

 Soba sadece ısınma aracı değildir, aynı zamanda bir pişirme aracıdır. Üzerinde ekmek kızartılır, çayın en kıvamlısı en demlisi yapılır ama en lezzetlisi, en güzeli kestanedir. Onun üzerinde yapılan kestanenin lezzeti, binlerce lira hesap ödenen boğaz kenarı restoranlarda yoktur.
2-Kestaneeee Şimdiki çocuklar soba ve kestane arasındaki bağlantıyı bilemeyecekler. Ancak biraz daha büyük nesil bu ikili arasındaki ilişkiye o kadar aşinalar ki, sokaklarda absürt arabalarda satılan o kestaneler onlara lezzet vermez. Soba sadece ısınma aracı değildir, aynı zamanda bir pişirme aracıdır. Üzerinde ekmek kızartılır, çayın en kıvamlısı en demlisi yapılır ama en lezzetlisi, en güzeli kestanedir. Onun üzerinde yapılan kestanenin lezzeti, binlerce lira hesap ödenen boğaz kenarı restoranlarda yoktur.
3-Isınan yataktan çıkıp tuvalete gidebilmek

                                    Soba genellikle evin salonunda olur, yani diğer odalar kış günü azıcık soğuktur. Uyurken bu soğuktan korunmak için en ideal şey, inanılmaz derecede ağır olan yün yorganlardır. 

 Ancak sobalı evde yaşayan her çocuk, uyku saati geldiğinde o soğuk yatak ile karşı karşıya gelmiştir. İçine gidip yorganı üzerinize çektiğinizde 10 dakika soğuktan titreyebilirsiniz. Ancak daha sonra yatak ısınır, işte işin en kötü anı orada başlar. Isınan yatakta uyumaya çalışırken, tuvaletinizin gelmesi.

 Çünkü sıcak yataktan çıkmanın yanı sıra tuvalet evin kutup noktasıdır.
3-Isınan yataktan çıkıp tuvalete gidebilmek Soba genellikle evin salonunda olur, yani diğer odalar kış günü azıcık soğuktur. Uyurken bu soğuktan korunmak için en ideal şey, inanılmaz derecede ağır olan yün yorganlardır. Ancak sobalı evde yaşayan her çocuk, uyku saati geldiğinde o soğuk yatak ile karşı karşıya gelmiştir. İçine gidip yorganı üzerinize çektiğinizde 10 dakika soğuktan titreyebilirsiniz. Ancak daha sonra yatak ısınır, işte işin en kötü anı orada başlar. Isınan yatakta uyumaya çalışırken, tuvaletinizin gelmesi. Çünkü sıcak yataktan çıkmanın yanı sıra tuvalet evin kutup noktasıdır.
4- Sobaya kolonya dökmek

                                    Sobaya yanıcı özelliği olan şeyler dökmek çok ama çok tehlikeli olabilir, ancak bizim için inanılmaz eğlenceliydi. Birçoğumuzun döktüğümüz kolonya yüzünden kaşı, saçı yandı, ana asla vaz geçmedik.

 Özellikle o kolonyanın sobanın üzerine döküldükten sonra çıkardığı mavi alevler, anlayamazsınız….
4- Sobaya kolonya dökmek Sobaya yanıcı özelliği olan şeyler dökmek çok ama çok tehlikeli olabilir, ancak bizim için inanılmaz eğlenceliydi. Birçoğumuzun döktüğümüz kolonya yüzünden kaşı, saçı yandı, ana asla vaz geçmedik. Özellikle o kolonyanın sobanın üzerine döküldükten sonra çıkardığı mavi alevler, anlayamazsınız….
5- Oda parfümü yoktu mandalina vardı

                                    Oda parfümü denen şeyin doğalını bilir sobalı evde yaşayan çocuklar. Mandalina, portakal gibi meyveler önce afiyetle yeni vitamininden yararlanılır, sonra yanan sobanın üzerine konarak kabuklarından yararlanılır.

 O kabukların çıkardığı koku, odaya yayılır, sıcaktan mayışmış ev ahalisi üzerinde etkileyici bir oda parfümü hissi meydana getirirdi.
5- Oda parfümü yoktu mandalina vardı Oda parfümü denen şeyin doğalını bilir sobalı evde yaşayan çocuklar. Mandalina, portakal gibi meyveler önce afiyetle yeni vitamininden yararlanılır, sonra yanan sobanın üzerine konarak kabuklarından yararlanılır. O kabukların çıkardığı koku, odaya yayılır, sıcaktan mayışmış ev ahalisi üzerinde etkileyici bir oda parfümü hissi meydana getirirdi.
6- Aileler kalabalık, sohbet koyuydu

                                    Sobalı evde yaşayan çocuklar kalabalık aileyi, koyu sohbeti, masalları iyi bilir. Şimdiki nesil gibi telefondan internetten öğrenmezlerdi her şeyi. 

 Soba evin bir odasında olduğu için kimse üşümeyi göze almaz, salonda ailecek oturulurdu. Bu birliktelik sıcak bir sohbeti de doğururdu. Ödevler orada yapılırdı. 

 Aile olmak, tam anlamıyla aile olmak demekti.
6- Aileler kalabalık, sohbet koyuydu Sobalı evde yaşayan çocuklar kalabalık aileyi, koyu sohbeti, masalları iyi bilir. Şimdiki nesil gibi telefondan internetten öğrenmezlerdi her şeyi. Soba evin bir odasında olduğu için kimse üşümeyi göze almaz, salonda ailecek oturulurdu. Bu birliktelik sıcak bir sohbeti de doğururdu. Ödevler orada yapılırdı. Aile olmak, tam anlamıyla aile olmak demekti.
Hayal gücü kuvvetlidir

                                    Sobanın yandığı odada yaşayan çocukların hayal gücü kuvvetlidir. Çünkü onlar karanlık odada sobanın tavana vuran dalgalı ışıklarını izleyerek, onları bir şeylere benzeterek uyumuşlardır. Arada sobadan çıkan 'pat' sesi ile irkilmiş, kendi kendini teselli ederek sıcak yorganın altında uykuya dalmışlardır.
Hayal gücü kuvvetlidir Sobanın yandığı odada yaşayan çocukların hayal gücü kuvvetlidir. Çünkü onlar karanlık odada sobanın tavana vuran dalgalı ışıklarını izleyerek, onları bir şeylere benzeterek uyumuşlardır. Arada sobadan çıkan 'pat' sesi ile irkilmiş, kendi kendini teselli ederek sıcak yorganın altında uykuya dalmışlardır.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >