81 ilin isim haritası çıkarıldı: Memleketinizin adı nereden geliyor?

Memleketinizin adı nereden geliyor?
Memleketinizin adı nereden geliyor?

Bayburt adını topluluklardan, Sivas bir kişiden İzmir ise adını mitolojiden alıyor. 81 ilin isim haritasının çıkarıldığı çalışmaya göre memleketinizin isminin nereden geldiğini merak ediyor musunuz?

Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Ertürk, 'Türkiye İl Merkezi Kent Adlarının Kaynakları Üzerine Bir Araştırma' adlı çalışmada Türkiye'nin 81 ilinden 26'sının adının coğrafi özellikler, 27'sinin şehirleri kuran kişi ve topluluklar, 2'sinin fetihler, 6'sının tarihsel yapılar, 5'inin mitoloji, 5'inin ise dinle ilgili olduğu belirtti.

Adları fiziki şartlara dayanan 13 il var

                                    - İsmi topografik elemanlardan kaynaklanan illerin Ağrı, Tekirdağ, Bingöl, Tunceli, Van, Düzce, Bilecik, Kilis, Giresun, Trabzon, Rize, Erzincan, Karabük

- 
Hidrografik elemanlardan kaynaklanan il isimleri Artvin, Ardahan, Sakarya, Bartın, Burdur, Gaziantep, Şanlıurfa, Denizli ve Zonguldak 

- 
Bitki örtüsünden kaynaklanan iller ise Yozgat, Kırşehir, Afyonkarahisar
Adları fiziki şartlara dayanan 13 il var - İsmi topografik elemanlardan kaynaklanan illerin Ağrı, Tekirdağ, Bingöl, Tunceli, Van, Düzce, Bilecik, Kilis, Giresun, Trabzon, Rize, Erzincan, Karabük - Hidrografik elemanlardan kaynaklanan il isimleri Artvin, Ardahan, Sakarya, Bartın, Burdur, Gaziantep, Şanlıurfa, Denizli ve Zonguldak - Bitki örtüsünden kaynaklanan iller ise Yozgat, Kırşehir, Afyonkarahisar
Adını madenlerden alan tek şehir Gümüşhane

                                    
                                    Araştırmaya göre adı madenlerden kaynaklanan tek şehir Gümüşhane. Yöresinde bilinen ilk kent adı olan Gümüşhane'nin antik çağdaki adı Argiropolis iken, bu adın eski Yunanca'da 'gümüş' anlamına gelen 'Argis'ten kaynaklandığı sanılıyor. 1461'de Osmanlıların eline geçen ve 'Canca' diye anılan yöreye 1534'te, madenlerinin zenginliğinden dolayı 'Gümüşhane' adı verildiği kaydedildi.
Adını madenlerden alan tek şehir Gümüşhane Araştırmaya göre adı madenlerden kaynaklanan tek şehir Gümüşhane. Yöresinde bilinen ilk kent adı olan Gümüşhane'nin antik çağdaki adı Argiropolis iken, bu adın eski Yunanca'da 'gümüş' anlamına gelen 'Argis'ten kaynaklandığı sanılıyor. 1461'de Osmanlıların eline geçen ve 'Canca' diye anılan yöreye 1534'te, madenlerinin zenginliğinden dolayı 'Gümüşhane' adı verildiği kaydedildi.
Kişi ve topluluklardan isimlerini alan iller

                                    Araştırmaya göre kişilere dayanan il merkezi adları Antakya, Antalya, Bolu, Bursa, Kütahya, Edirne, İstanbul, İzmit, Kayseri, Sivas, Nevşehir, Adıyaman, Elazığ ve Osmaniye. 

Topluluklara dayanan il merkezi adları Isparta, Bitlis, Siirt, Kars, Bayburt, Manisa, Mardin, Hakkari, Diyarbakır, Mersin, Iğdır, Aydın, Karaman.
Kişi ve topluluklardan isimlerini alan iller Araştırmaya göre kişilere dayanan il merkezi adları Antakya, Antalya, Bolu, Bursa, Kütahya, Edirne, İstanbul, İzmit, Kayseri, Sivas, Nevşehir, Adıyaman, Elazığ ve Osmaniye. Topluluklara dayanan il merkezi adları Isparta, Bitlis, Siirt, Kars, Bayburt, Manisa, Mardin, Hakkari, Diyarbakır, Mersin, Iğdır, Aydın, Karaman.
Fetih, mitoloji ve dini kökenli iller

                                    
                                    Araştırmada sadece 5 ilin adının mitolojiyle ilgili olduğu belirtilirken, bu kentlerin Adana, Konya, İzmir, Sinop ve Şırnak olduğu kaydedildi. 

Ordu ve Yalova il merkezi adının fetihlerden kaynaklandığı bildirilen araştırmaya göre, dini kökenli il merkezi adları ise Amasya, Samsun, Ankara, Niğde ve Kahramanmaraş. 

Araştırmada Balıkesir, Aksaray, Çanakkale, Kırıkkale, Kırklareli ve Eskişehir il merkezi adlarının tarihsel yapılardan kaynaklandığı ifade edildi.
Fetih, mitoloji ve dini kökenli iller Araştırmada sadece 5 ilin adının mitolojiyle ilgili olduğu belirtilirken, bu kentlerin Adana, Konya, İzmir, Sinop ve Şırnak olduğu kaydedildi. Ordu ve Yalova il merkezi adının fetihlerden kaynaklandığı bildirilen araştırmaya göre, dini kökenli il merkezi adları ise Amasya, Samsun, Ankara, Niğde ve Kahramanmaraş. Araştırmada Balıkesir, Aksaray, Çanakkale, Kırıkkale, Kırklareli ve Eskişehir il merkezi adlarının tarihsel yapılardan kaynaklandığı ifade edildi.
10 ilin adının nereden geldiği tartışmalı

                                    
                                    Kastamonu, Çankırı, Çorum, Tokat, Erzurum, Malatya, Muş, Batman, Muğla ve Uşak
10 ilin adının nereden geldiği tartışmalı Kastamonu, Çankırı, Çorum, Tokat, Erzurum, Malatya, Muş, Batman, Muğla ve Uşak
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >