Türkiye’nin 'tescilli' en yüksekten uçan güvercinleri bu ilde yetiştiriliyor

Türkiye'nin yerli ırk olarak en yüksek mesafede uçan performans güvercinleri olarak bilinen bu ırk “Banaz Güvercini” olarak tescillenecek.

Türkiye'nin yerli ırk olarak en yüksek mesafede uçan performans güvercinleri Uşak'ta yetiştiriliyor.Şehirde yaklaşık 35 senedir “Banaz Güvercini” olarak bilinen güvercin ırkı yetiştiren Kürşat Ceylan, bu yerli ırkın korunması ve meraklılarının çoğalması için gönüllü olarak çalışmalarını sürdürüyor. Ceylan, yüksek uçucu ve doğduğu yuvasına sadakati ile ön plana çıkan Banaz Güvercinleri hakkında şu bilgileri verdi:

“Banaz Güvercini ülkemiz genelinde sadece Uşak ili ve Banaz ilçemizde yetiştirilmekte. Fiziksel ve karakter olarak aynı özelliklere sahip olan bu ırk kendi içinde; ak kuyruk, mor ak kuyruk, sarı ak kuyruk, arap ak kuyruk ve beyaz olarak türlere ayrılır. Birde tesadüfen bu ırkın farklı türlerinin çiftleşmesi sonucu “çil” dediğimiz Banaz Çil'i olarak bilinen özel bir tür daha oluşmuştur. Yüksek uçucu özelliğe sahip olan bu yerli ırkı yeterince tanıtamadığımız için güvercin meraklısı olan kişiler yurt dışı menşeli olan İran, Pakistan, İngiltere gibi ülkelerden 5 bin Euro gibi paralar ödeyerek Türkiye'ye getirmekteler. Bizim bu konudaki amacımız ticaretinden önce yerli ırk olan Banaz Güvercini'ni korumak, üretmek ve meraklılarına ulaştırarak onlarında aynı ırkı korumasını sağlamak. Banaz Güvercini'nin ırkını korumak için yakında ilk adımımı atıyoruz. Gerekli bürokratik desteklerle bu ırkı dünya çapında tescilleteceğiz. Bu izole ırkın sadece Uşak ve Banaz'da yetiştiğini göstererek yüksek uçucu güvercin meraklılarının ilgisini buraya çekmek istiyoruz.”

Banaz ilçesindeki kümeslerinde yaklaşık 300'e yakın Banaz Güvercini yetiştiren Kürşat Ceylan, yüksek uçucu güvercin merakı olan kişilere bu ırkın beslenmesi, üretilmesi, yavru temini ve uçuş özellikleriyle ilgi her türlü yardıma açık olduğunu belirtirken bir nevi sporcu olan bu özel ırk güvercinle ilgili şunları da söyledi:

“Bu tür özel ırk güvercinler bizim milli değerlerimiz. Ayrıca Osmanlı döneminden bize miras kalan ayrıcalıklı bir hobi. Camia olarak genişlememiz lazım. Bu özellikteki güvercinler için yurtdışına bu kadar para ödenmesini doğru bulmuyoruz. Banaz Güvercinlerini yurtdışındaki yüksek uçuculardan ayıran bir diğer özellik ise sadakatleri ve sporcu performans güvercini olmaları. Bir Banaz Güvercini asla doğduğu yuvayı terk etmez. Örneğin geçende ilk defa uçurduğumuz yavruluktan çıkan bir güvercin 3 gün sonra yeniden geriye döndü. Anne ve baba güvercinler başka yavruları da sahiplenir ve beslerler. Yüksek uçucu güvercinlerin gökyüzündeki en büyük düşmanı yırtıcı diğer kuşlardır. Bu diğer ırk güvercinler içinde geçerlidir. Fakat Banaz Güvercini performans ve sporcu özellikleriyle bu yırtıcı kuşlarla adeta dalga geçerler, tehlikeyi sezdikleri anda çeşitli manevralarla hemen yuvasına geri dönerler. Kısacası güvercin meraklılarının bu ırkı tanımalarını ve görmelerini istiyoruz.”

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >