Tarımda yapay zekâ ve çiftçiliğin geleceği

Tarımda yapay zeka, harcamaları en aza indirirken verimi en üst düzeye çıkarmak için en iyi toprak yönetimi uygulamalarını, değişken oran teknolojisini ve en etkili veri yönetimi uygulamalarını birleştiriyor.
Tarımda yapay zeka, harcamaları en aza indirirken verimi en üst düzeye çıkarmak için en iyi toprak yönetimi uygulamalarını, değişken oran teknolojisini ve en etkili veri yönetimi uygulamalarını birleştiriyor.

Yapay zekânın tarımda uygulanması, çiftçilere gerçek zamanlı mahsul bilgileri sağlayarak hangi alanların sulama veya gübrelemeye ihtiyaç duyduğunu belirlemelerine yardımcı oluyor. Dikey tarım gibi yenilikçi tarım uygulamaları da kaynak kullanımını en aza indirirken gıda üretiminde verimliliğin artmasını sağlıyor.

Binlerce yıldır insan uygarlığının omurgası olan ve geçim sağlamanın yanı sıra ekonomik kalkınmaya da katkıda bulunan tarımda yapay zekâ ile birlikte yenilikçi fikirler ortaya çıkıyor. Son yıllarda dünya tarım teknolojisinde tarım uygulamalarında devrim yaratan hızlı gelişmelere tanık oluyor. İklim değişikliği, nüfus artışı ve kaynak kıtlığı gibi küresel zorluklar gıda sistemimizin sürdürülebilirliğini tehdit ettikçe bu yenilikler giderek daha önemli hale geliyor. Yapay zekânın tarım alanında kullanılmasıyla birçok zorluk çözülüyor ve geleneksel çiftçiliğin birçok dezavantajının azaltılmasına yardımcı oluyor. Geleneksel tarım çeşitli manuel süreçleri içerirken, yapay zekâ modellerinin uygulanmasıyla akıllı bir tarım sistemi, hâlihazırda benimsenen teknolojileri tamamlayarak birçok görevi kolaylaştırabiliyor. Yapay zekâ, en iyi eylem planını belirleyip başlatırken büyük verileri toplayıp işleyebiliyor. Marketsand Markets’a göre tarım pazarındaki yapay zekânın 2023’te 1,7 milyar dolardan 2028’de 4,7 milyar dolara çıkması bekleniyor.

Çiftçilik yapay zekâ ile birleştiğinde hassas tarım, çiftçilerin daha az kaynakla daha fazla ürün yetiştirmesine yardımcı oluyor. Tarımda yapay zeka, harcamaları en aza indirirken verimi en üst düzeye çıkarmak için en iyi toprak yönetimi uygulamalarını, değişken oran teknolojisini ve en etkili veri yönetimi uygulamalarını birleştiriyor.

  • Tarım pazarındaki yapay zekanın payı: 1.7 milyar dolar(2023)
  • Tarım pazarındaki yapay zekanın payı: 4.7 milyar dolar(2028*)