2021 İSKİ barajların doluluk oranları nasıl öğrenilir?

İstanbul'da barajların doluluk oranı yüzde 48.67'ye yükseldi
İstanbul'da barajların doluluk oranı yüzde 48.67'ye yükseldi

Son zamanların en kurak dönemlerini yaşayan ve son haftalarda etkili olan kar yağışlarıyla nefes bulan İstanbul’da barajların doluluk oranları merak ediliyor. İSKİ tarafından sunulan verilerle 2021 yılının barajlardaki anlık doluluk oranlarını öğrenebilirsiniz.

İÇİNDEKİLER

2021 İstanbul barajlardaki doluluk oranlarını İSKİ üzerinden takip edebilirsiniz. Istrancalar, Terkos, Sazlıdere, Büyükçekmece, Küçükçekmece, Alibeyköy, Elmalı, Ömerli ve Darlık barajlarının doluluk oranlarını görebilir ve geçmiş yıllara göre kıyaslamasını yapabilirsiniz.

Barajların doluluk oranları nasıl öğrenilir?

Buradaki adrese tıklayarak İSKİ’nin sitesine ulaşabilir ve merak ettiğiniz baraj hakkında detaylı bilgiyi öğrenebilirsiniz.

Barajların doluluk oranı kaç oldu?

Son günlerde etkili olan kar yağışlarının ardından barajların doluluk oranları 18 Şubat 2021 itibariyle 48.67’ye ulaştı.

İstanbul'da etkili olan yağışların ardından barajlardaki doluluk oranı 48.67'ye ulaştı.
İstanbul'da etkili olan yağışların ardından barajlardaki doluluk oranı 48.67'ye ulaştı.

Geçtiğimiz senenin verileri incelendiğinde Şubat 2020'de barajların doluluk oranları 47.36 olduğunu görebilirsiniz.

Aynı tarihteki barajların doluluk oranlarını geçmiş yıllara göre de inceleyebilirsiniz.

18 Şubat 2015'te barajların doluluk oranı 94,14 olarak ölçülmüştür.
18 Şubat 2015'te barajların doluluk oranı 94,14 olarak ölçülmüştür.

2021 barajların doluluk oranı

Istrancalar, Terkos, Sazlıdere, Büyükçekmece, Küçükçekmece, Alibeyköy, Elmalı, Ömerli ve Darlık barajlarının 2021 doluluk oranlarını net bir şekilde görebilirsiniz.

Ömerli barajının güncel doluluk oranı: 56.58

Pabuçdere barajının güncel doluluk oranı: 33.09

Sazlıdere barajının güncel doluluk oranı: 24.59

B. Çekmece barajının güncel doluluk oranı: 51.08

Alibeyköy barajının güncel doluluk oranı: 54.71

Terkos barajının güncel doluluk oranı: 46.69

Kazandere barajının güncel doluluk oranı: 62.30

Elmalı barajının güncel doluluk oranı: 54.58

Darlık barajının güncel doluluk oranı: 54.77

Istrancalar barajının güncel doluluk oranı: 47.81


Barajların güncel doluluk oranları
Barajların güncel doluluk oranları

9 ay yetecek kadar su var

Son kar yağışlarıyla birlikte İstanbul’daki barajların genel doluluk oranı yüzde 48.67’ye yükseldi. İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, karların erimesiyle bir hafta içinde barajlardaki doluluk oranının yüzde 50-55 seviyesine yükseleceğini söyledi.

Prof. Dr. Toros, "Şu anda uzun vadeli hava tahminlerine göre İstanbul’da Mart, Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz aylarında yine mevsim normallerinde yağış bekleniyor. Hiç almasak bile zaten 9 ay yetecek kadar su var. Ama yine mevsim normallerinde gelen yağışlarla beraber bu barajlardaki su seviyesi dolmaya devam edecek Mart, Nisan, Mayıs aylarında. Daha sonraki yaz aylarındaki susuz dönemde zaten rahat şekilde yetecek diye tahmin ediyorum.” diye konuştu.

İstanbul’da pazar gününde itibaren 4 gün kar yağışı etkili oldu. Yağışla birlikte barajlarının doluluk oranı yüzde 48.67 seviyesine kadar yükseldi. Kar yağışı ise yerine yağmura bıraktı. İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, kar yağışının barajların doluluk oranını yükselteceğine dikkat çekerek, şunları söyledi:

Ağaçların arasında bizim göremediğimiz karlar bir hafta boyunca erimeye devam edecek. Sıcaklıklar da genelde düşük olduğu için, mevsim normallerinin altında olduğu için bir hafta boyunca barajlarımız dolmaya devam edecek. Şu anda yüzde 48.67 olan su seviyesi çok kısa zaman içinde yüzde 50 ve daha sonra yüzde 55’e kadar çıkacaktır. Meteoroloji Genel Müdürlüğü zaten bugün ve yarın için bölgemizde 26 ile 22 metreküp yağış verdi. Bu yağışların da etkisiyle önümüzdeki günlerde barajlardaki su seviyesi yüzde 50’nin üzerinde hatta yüzde 55’lere yaklaşacaktır diye tahmin ediyorum. 1 hafta içinde barajlarımızdaki su seviyesi yüzde 50’nin üzerinde yani 450 milyon metreküp civarında olacaktır” dedi.

Kar uzun vadede yavaş yavaş kaynağı besler

Prof. Dr. Toros, kar ve yağmur yağışının barajlar doluluk oranlarına etkisi konusunda da değerlendirmede bulunarak, “Barajların bir havzası var. bu havzaya düşen yağış, ya yer altına gidiyor, yer altında başka bir havzaya geçiş yoksa bir süre sonra yine bu barajlara geliyor. Ya yüzden akarak geliyor veya buharlaşıyor. Kar yağdığı zaman yer seviyesi son derece soğuk olduğu için buharlaşma az oluyor. Yavaş yavaş eridiği için suyun çoğunluğu yer altına gidiyor. Yer altında gittiği için, bu havzadan başka bir havzaya kaçış da yoksa mecburen bir müddet sonra havzaya bu su geliyor. Yağmurda daha çok buharlaşma olabilir ama karda buharlaşma az yer altı daha çok besleniyor. Yağmurda yağış şiddetine bağlı olarak bir anda akışa geçer ama kar uzun vadede yavaş yavaş kaynağı besler” ifadelerini kullandı.