2021 Kadir Gecesi ne zaman ve hangi güne denk geliyor?

Kur'an-ı Kerim'in indirildiği Kadir Gecesi 8 Mayıs 2021 yılında idrak edilecek.
Kur'an-ı Kerim'in indirildiği Kadir Gecesi 8 Mayıs 2021 yılında idrak edilecek.

Bin aydan daha hayırlı olan ve yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’in indirildiği Kadir Gecesi Ramazan ayının son on gününde yer almaktadır. Peki 2021 yılında Kadir Gecesi ne zaman ve hangi güne denk gelmektedir?

İÇİNDEKİLER

Ramazan ayının son on gününde Kadir Gecesi idrak edilecek. Peygamber efendimize Cebrail aracılığı ile vahiy yolu ile indirilen Kur’an-ı Kerim bu mübarek gecede indirilmiştir.

  • Kadir Gecesi 2021 yılında 8 Mayıs Cumartesi gecesine denk gelmektedir.

Kur'ân-ı Kerîm, Allah Teâlâ'dan Hz. Peygamber'e Cebrâil aracılığıyla ve vahiy yoluyla indirilmiştir. Kolayca ezberlenebilmesi, kısa zamanda etrafa yayılması, mânasının kolaylıkla anlaşılması, zihinlerde ve akıllarda derece derece bir gelişme ve alıştırma sağlaması, inançların ve değer yargılarının yavaş yavaş güçlenip kökleşmesi vb. sebeplerle, o bir defada toptan indirilmemiş, yaklaşık 23 senede, bölümler halinde indirilmiştir.

Kadir Gecesi ile ilgili hadisler

Âişe radıyallahu anhâ şöyle buyurdu: Ramazan ayının son on günü girdiğinde Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem geceleri ihyâ eder, ev halkını uyandırır, ciddiyetle ibadete soyunur ve eşleriyle ilişkiyi keserdi. (Buhârî, Leyletül-kadr 5)

Başka bir hadiste bu günde yapılan duaların kabul edileceği bir anın (icâbet saati) bulunduğu haber verilmektedir. Bir rivayete göre Hz. Peygamber "Ben icâ bet saatinin, hangi an olduğunu biliyordum, fakat Kadir gecesi gibi, bu da bana unutturuldu" (Hâkim, I, 279) buyurmuştur.

“Kadir gecesini, fazilet ve kudsiyetine inanarak ve sevabını yalnız Allah’tan bekleyerek ibâdet ve tâatle geçiren kimsenin -kul hakkı hâriç- geçmiş günâhları bağışlanır.” (Müslim, Müsâfirîn, 175)

Kadir Gecesi’nde okunacak dua ve yapılacak ibadetler

Kadir gecesinde çokça ibadet yapmalı ve çokça aşağıda peygamberimizin tavsiyede bulunduğu bu dua yapılmalıdır.

Aişe -radıyallâhu anhâ-, Peygamber Efendimiz’e: “–Ey Allah’ın Rasûlü! Kadir Gecesi’nin hangi gece olduğunu bilecek olursam, o gece nasıl dua edeyim?” diye sormuş, Fahr-i Kâinat Efendimiz de:

اللَّهُمَّ إِنَّكَ عَفُوٌّ تُحِبُّ الْعَفْوَ فَاعْفُ عَنِّي

“«Allah’ım! Sen çok affedicisin, affetmeyi seversin. Beni bağışla!» diye dua et!” buyurmuştur. (Tirmizî, Deavât, 84)

Kur'an'da Kadir Gecesinden Kadir Suresi'nde bahsedilmiştir:

  • 1. Şüphesiz ki biz Kur'ân'ı kadir gecesinde indirdik.
  • 2. Kadir gecesi nedir, nereden bileceksin?
  • 3. Kadir gecesi, bin aydan hayırlıdır.
  • 4. O gecede, Rablerinin izniyle melekler ve Ruh (Cebrail), her iş için inerler de inerler.
  • 5. O gece, esenlik doludur. Ta fecrin doğuşuna kadar.