1200 yılıık kütüphane yeniden açılıyor

Papa'nın araştırma yapmak için geldiği tam 1200 yıldır ayakta durabilmiş dünyanın en eski kütüphanesi kapılarını açıyor.

Kitapların bu kadar kolay çoğaltılamadığı, bilgiye ulaşmanın bugünlerdeki gibi kolay olmadığı zamanlarda kütüphaneler, araştırmacılar için çok daha önemli bir konumdaydı. El yazma kitapların bulunduğu bu çalışma alanları birçok alime ev sahipliği yaptı. İşte bu önemli ilim yuvalarından en eskisi olarak kabul edilen Al-Qarawiyyin Kütüphanesi restorasyondan geçtikten sonra yeniden açılıyor.
1200 yıldır ayakta
Al-Qarawiyyin Kütüphanesi M.S. 859 yılında zengin bir tüccarın kızı olan Fatima El-Fihri tarafından kuruldu. El-Fihri babasından kalan tüm serveti bu kütüphane ve hemen yanında bulunan üniversiteyi yapmak için harcadı. Yaptırdığı üniversite halen aktif şekilde eğitime devam eden en eski kütüphane ünvanını taşıyor.
1200 yıldır ayakta Al-Qarawiyyin Kütüphanesi M.S. 859 yılında zengin bir tüccarın kızı olan Fatima El-Fihri tarafından kuruldu. El-Fihri babasından kalan tüm serveti bu kütüphane ve hemen yanında bulunan üniversiteyi yapmak için harcadı. Yaptırdığı üniversite halen aktif şekilde eğitime devam eden en eski kütüphane ünvanını taşıyor.
Kütüphanenin ziyaretçileri arasında Papa da var
Bu eğitim ve bilim yuvası, kısa sürede, matematikten, edebiyata, astronomiden tıbba uzanan bilim dallarında tahsil ve araştırma yapan öğrencilerin ve bilginlerin merkezi oldu. Bunlardan çoğu, tarihe geçecek eserlerini burada yazdılar veya kütüphanede bıraktılar. Bunlar arasında İbn-i Haldun'un Mukaddimesi'nin bir orijinali ile İbn-i Rüşd'ün eserleri de var. Kütüphane ve üniversitenin üretkenliği öyle çekici bir hal aldı ki 10'ncu yüzyıldaki ziyaretçileri arasında, akademik çalışmalara düşkünlüğü ile bilinen Papa 2'nci Silvester da yer aldı. Ünlü Yahudi bilgin Musa İbn Meymun da üniversiteden ve kütüphaneden yolu geçen bilginler arasında.
Kütüphanenin ziyaretçileri arasında Papa da var Bu eğitim ve bilim yuvası, kısa sürede, matematikten, edebiyata, astronomiden tıbba uzanan bilim dallarında tahsil ve araştırma yapan öğrencilerin ve bilginlerin merkezi oldu. Bunlardan çoğu, tarihe geçecek eserlerini burada yazdılar veya kütüphanede bıraktılar. Bunlar arasında İbn-i Haldun'un Mukaddimesi'nin bir orijinali ile İbn-i Rüşd'ün eserleri de var. Kütüphane ve üniversitenin üretkenliği öyle çekici bir hal aldı ki 10'ncu yüzyıldaki ziyaretçileri arasında, akademik çalışmalara düşkünlüğü ile bilinen Papa 2'nci Silvester da yer aldı. Ünlü Yahudi bilgin Musa İbn Meymun da üniversiteden ve kütüphaneden yolu geçen bilginler arasında.
Binlerce el yazması bulunuyor
Kütüphanede yaklaşık 4000 tane el yazması bulunuyor. Bu büyük hazine yıllardır halkın kullanımına açılmadı. Restorasyonla beraber açılan kütüphanede bulunan el yazmaları dijital ortama aktarılarak tüm dünyada ihtiyacı olan araştırmacılara sunulacak. Resimdeki el yazması İbn-i Haldun'un dünya tarihine geçen önemli eseri Mukaddime'nin orjinalidir.
Binlerce el yazması bulunuyor Kütüphanede yaklaşık 4000 tane el yazması bulunuyor. Bu büyük hazine yıllardır halkın kullanımına açılmadı. Restorasyonla beraber açılan kütüphanede bulunan el yazmaları dijital ortama aktarılarak tüm dünyada ihtiyacı olan araştırmacılara sunulacak. Resimdeki el yazması İbn-i Haldun'un dünya tarihine geçen önemli eseri Mukaddime'nin orjinalidir.
Kütüphanenin restorasyonu da Faslı bir kadın tarafından yapıldı
Faslı kadın mimar Aziza Chaouni'nin sorumluluğunu üstlendiği restorasyon sona erdi. 2016 yaz ayları olarak ilan edilen yeniden açılış da gecikme yaşandı ancak 2017'de kütüphane ziyaretçilere açıldı.

Chaouni'nin köylü büyük dedesi 19'ncu yüzyılda bu eğitim kurumunda öğrenim görmüş ve avukat olmuş. Dedesinin ve dolayısıyla kendi yaşam çizgilerinde önemli bir değişime neden olduğu için bu eğitim yuvasına karşı ailece hep minnet duymuşlar.
Kütüphanenin restorasyonu da Faslı bir kadın tarafından yapıldı Faslı kadın mimar Aziza Chaouni'nin sorumluluğunu üstlendiği restorasyon sona erdi. 2016 yaz ayları olarak ilan edilen yeniden açılış da gecikme yaşandı ancak 2017'de kütüphane ziyaretçilere açıldı. Chaouni'nin köylü büyük dedesi 19'ncu yüzyılda bu eğitim kurumunda öğrenim görmüş ve avukat olmuş. Dedesinin ve dolayısıyla kendi yaşam çizgilerinde önemli bir değişime neden olduğu için bu eğitim yuvasına karşı ailece hep minnet duymuşlar.
Bu da kütüphanenin ve üniversitenin kurucusu Fatima El-Fihri'nin mezuniyet diploması
Bu da kütüphanenin ve üniversitenin kurucusu Fatima El-Fihri'nin mezuniyet diploması
9. yüzyılda yazılmış bir Kuran-ı Kerim'de kütüphanin eşsiz eserleri arasında yer alıyor
Kaynak: amerikabülteni.com
9. yüzyılda yazılmış bir Kuran-ı Kerim'de kütüphanin eşsiz eserleri arasında yer alıyor Kaynak: amerikabülteni.com
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >