30 yıl boyunca her gün 1 paket sigara içen adamın ölümünden sonra ciğerleri incelendi

Çinli doktorlar, sigaranın zararlarını ortaya gözler önüne seren bir video paylaşımı yaptı
Çinli doktorlar, sigaranın zararlarını ortaya gözler önüne seren bir video paylaşımı yaptı

30 yıl boyunca her gün yaklaşık bir paket sigara tüketen, 52 yaşında vefat eden bir adamın ciğerleri Çin'in Jiangsu kentindeki Wuxi Hastanesi doktorları tarafından incelenmek üzere çıkartıldı. Cerrahlar dahi, sigaranın zehrinden etkilenen ve siyahlaşan ciğeri incelerken şaşkınlığını gizleyemedi. Doktorlar daha sonra operasyon anını ve sonrası görüntüleri sosyal medyada paylaştı.

Sigaranın insan sağlığına zararı, Yeşilay gibi sivil toplum ve sağlık kuruluşları tarafından yapılan çalışmalarla artık günyüzü gibi ortaya çıkmış durumda. Fakat her ne kadar insanlar sigaranın tehlikesinin farkında gibi gözükse de hastalanıp yatağa düşmeden bu bağımlılıktan kurtulacak iradeye göstermekte yetersiz kalabiliyor.

52 yıl boyunca sigara içen birisinin ciğerlerinin görünümü
52 yıl boyunca sigara içen birisinin ciğerlerinin görünümü

Çin'in Jiangsu kentinde bulunan Wuxi Hastanesi doktorları, 52 yıl boyunca düzenli olarak her gün 1 paket sigara içen bir adamın ölümünden sonra akciğerlerini incelemek için çıkardı. Operasyon anının görüntülerini kaydeden cerrahlar, yıllarca zehre maruz kalmış ciğerin zifte dönmüş halini görünce şaşkınlığını gizleyemedi.


Birden fazla akciğer hastalığı nedeniyle 52 yaşında hayatını kaybeden bir adamın organlarını çıkaran Çinli doktorlar, bu çarpıcı anları videoya kaydetti. 'Şimdiye kadarki en iyi sigara karşıtı reklam' olarak adlandırılan video, sosyal medyada 25 milyondan fazla kez izlendi.

30 yıl boyunca sigara içen birisinin ciğerleri nasıl görünür?


Hasta, ölümden sonra organlarını bağışlamak için kaydolmuştu; ancak sağlık görevlileri, organların kullanılmayacak düzeyde olduğunu fark etti.

Operasyona liderlik eden akciğernaklicerrahı Dr. Chen, “Hasta ölümünden önce CT (Bilgisayarlı Tomografi) taraması yapmamış. Beyin ölümünün ardından kısa süre sonra ciğerlerin nakli için operasyona başladık; ancak organı gördüğümüzde onu kullanamayacağımızı anladık” dedi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >